anja-stang-sommer-solhatt-oransje-bluse-skog-happy
PUSTEROMMET

Zensommer og salviebunten du kan lage selv

Selv om sommeren ikke har vært særlig zen,  jobber jeg med saken i overgangen til en ny sesong. Høsten representerer jo en ny start.

Som trofaste gjester i Greenhouse nok har fått med dere, svinger jeg stadig oftere innom åndelige praksiser. Fra yoga, som jo er temmelig ukontroversielt, til meditasjon, healing og fullmåneritualer. Alle disse har i ulik grad hjulpet meg gjennom mitt livs villeste vår – og år.

Jeg innser at jeg har vært redd for å skrive mye om det, siden spiritualitet fortsatt har et visst stigma. Samtidig vil jeg jo bidra til å knuse det, og ikke skjule den siden – som tvert imot blir stadig større– fordi noen kan synes det er rart.

Det deiligste med å bli eldre? Vi bryr oss mindre om hva folk synes! Og bare da kan vi vokse.

Hadde dere gjettet at den mest leste artikkelen i GreenHouse noensinne handler om 12 krystaller du vil bli kjent med? Det hadde ikke jeg heller. Men den troner fortsatt øverst på lista, to år etter at bidragsyter Kathinka Blümlein skrev den. Det må jo bety noe?

serios-sommerfug-anja-stang-marte-garmann-greenhouse-eco
Bergkrystallkjedet har blitt en følgesvenn i det siste. Foto: Marte Garmann

Krystaller og fullmånefest

I det siste har jeg begynt å gå med en bergkrystall rundt halsen, i et anheng laget av en norsk designer jeg ikke husker navnet på, kjøpt på Designernes Julemarked på DogA for mange år siden. Man kan velge å tro på at de har en effekt, at de kan jorde og hele, eller la være. Alle monner drar, mener nå jeg. Uansett er de vakre.

45-årsdagen min i mai, den gangen det ikke var lov å samles flere enn fem av gangen, ble markert med fire nabovenninner som også har åpne sinn. (Det er dét åndelighet handler om for meg; å ikke blokke ut praksiser som gi glede, av frykt for det ukjente.) Vi feiret med prosecco, popkorn, bålpanne og et lite fullmånerituale.

Vi skrev ned alt vi ville legge bak oss på et ark som vi så i fellesskap brant på bålet. Så skrev vi ned hva vi ønsker oss mer av i livet, og la arket under hodeputa påfølgende natt.

Kall meg gjerne gæren. De gærne har jo som kjent godt?

favoritter-krystall-skjell-skarabe-duftlys
Noen favoritter: Den store katedralkrystallen har jeg fått i gave, skarabéen i stein har jeg arvet av bestemor og det gule og det prikkete skjellet er fra Cap Martin i syd-Frankrike. Favorittlys med naturlig duft og plantevoks fra Naturales.

DIY salviebunt

Jeg har tidligere fortalt om min healer og venn, Leo, som har ledet meg trygt gjennom noen mørke hull de siste årene. Han pleide å brenne tuppen på en tykk bunt tørket salvie for å rense rommet. En gang glemte han den, og jeg måtte legge den i en pose i kiosken på brygga.

Siden den både luktet og så mistenkelig ut, var jeg redd fyren i kiosken ville tro det var en gigantisk joint!

Så husket jeg på at jeg bor på Nesodden, og tenkte at det nok ville gå bra, haha. Og kom på at jeg også kunne lage min egen salviebunt.

Ikke bare egner salvie seg ypperlig til å rense et hjem, en person eller gjenstander for dårlig energi; salvie skal visstnok også motvirke bakterier og virus. Og det kan jo ikke skade i disse pandemitider, med forkjølelsessongen luskende rundt hjørnet?

salvie-markblomster-selvdyrking-antibakterielt-rensing
Salvie fra egen terrasse, høstet idet den begynte å falme litt. Jeg plukket vekk gule blader da jeg lagde «bunten».

Slik gjør du:

  • Hvis du dyrker salvie på balkongen eller i hagen; plukk en god bunt salviestilker. Du kan også kjøpe en stor potte i butikken. Bland inn andre urter hvis du ønsker, som rosmarin. Urtene bør være økologiske så du ikke inhalerer sprøytemiddelrester.
  • Legg stilkene kant i kant og tvinn en tynn hyssing tett rundt bladene. Først oppover fra roten og nedover, i kryss slik at ingen blader stikker ut. Jeg måtte prøve meg litt frem for å få det jevnt nok.
  • Knytt godt nederst og klipp av eventuelle blader som stikker ut. Du kan også klippe av tuppen for mer kontrollert brenning.
  • Voila! Heng bunten opp ned til tørk i cirka to uker. Da er den klar til bruk.

Her kan du lese mer om hvordan du bruker den, og kjøpe en ferdig bunt hvis du foretrekker det.

diy-sage-bundle-salvie-bunt-rense-energier-spiritualitet
Første forsøk! Gleder meg til å teste når den har tørket om et par uker.

Testing, testing

Det er så mye mer å si om åndelighet, og så mange flere praksiser å nevne. Dette blir derfor en slags test for å lodde interessen, så legg gjerne igjen en kommentar – under her eller på Facebook eller Instagram– hvis du vil lære mer om praksiser som kan øke balanse, egenomsorg og velvære. Og kanskje gjøre det lettere å håndtere livskriser som dødsfall, samlivsbrudd eller arbeidsledighet.

Jeg skal fortsette å skrive mest om bærekraft i klassisk forstand, altså miljøhensyn. Men personlig bærekraft er en viktig brikke i puslespillet.

Vi kan ikke redde verden hvis vi ikke tar vare på oss selv først.

oransje-bluse-silke-jeans-sommer-anja-stang-foto-marte-garmann
Foto: Marte Garmann

PS: Hvis du står i noe vanskelig nå og trenger noen umiddelbare tips til egenomsorg, får du 13 her:

Personlig bærekraft og en flodbølge av kjærlighet

Kommentarer (2)

  1. Jeg vil gjerne høre mer om dine åndelige og spirituelle praksiser og hvordan de har hjulpet deg i tiden du har vært gjennom.

    1. Så hyggelig å høre, Astrid! Så du den nyeste artikkelen om fullmåneritualer? Jeg har blitt veldig fascinert av månen, siden jeg har merket at følelsene sitter litt ekstra utenpå når den er full ? Jeg har tenkt å skrive mer om dette snart, blant annet dele noen fine og nyttige apper ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!