salsa-tomater-hjemmelaget-diy-taco
KJØKKENET

Veggistaco med hjemmelaget salsa

En liten glipp og en stor craving tvang meg til å lage min første tacosaus fra scratch. Det angrer jeg ikke på.

Tekst og foto: Anja Stang

Nylig hadde jeg tenkt å fortære tacorestene til lunsj, men oppdaget til min gru at jeg var tom for salsa. Alt annet stod og lokket i kjøleskapet, men gruen senket seg i takt med at munnvikene hevet seg da jeg innså at jeg hadde hakkede økotomater, løk og chili. Stort mer trenger du nemlig ikke for å lage din egen, hjemmelagde tacosaus! Alt utover det er bare en bonus.

Hadde jeg visst at det var så lett og tok knappe fem minutter, ville jeg selvsagt ha gjort det forlengst. Hver gang.

Men nei, jeg har vært blant dem som på autopilot kjøper butikk-salsa, og heldigvis holder den seg stort sett overraskende lenge i kjøleskapet. Til den er spist opp, altså.

taco-hjemmelaget-tomat-salsa-diy-tomatpure-oyo-kniv
Du trenger ikke mange ingredienser for å lage salsaen selv. De fleste har du nok i skapet fra før.

GreenHouse’ hjemmelagde tomatsalsa

Dette trenger du til en passe stor batch (nok til 4 personer):

 • 1/2 boks hakkede tomater, helst økologiske
 • 1/2 rødløk eller 2 sjalottløk
 • 1/2 rød chili
 • 1/2 lime
 • 1 ss olivenolje
 • 1 ss koriander (valgfritt)
 • 1 ss tomatpuré (valgfritt)
 • 2-3 ts sukker
 • Salt etter smak

Slik gjør du:

Hakk løken, vask chilien og fjern frøene. Skvis saften av en halv lime i en bolle og tilsett alle ingrediensene. Jeg foretrekker å bruke stavmikser siden du da kan beholde litt struktur, men du kan også bruke blender eller kjøkkenmaskin. Smak til og nyt med resten av tacogildet!

taco-fredag-bursdag-hjertesalat-blader-som-tacolefse-veggis-bonner
Hjertesalat er genialt som «lefser» – og så slipper du å kutte salaten!

Jeg ? salat

Siden det bare er meg i huset som trenger glutenfrie tacolefser, har jeg begynt å droppe dem og bruke hjertesalatblader isteden. Jeg har jo visst at det går an lenge, men ikke at jeg ville bli så mett ved kun å bruke det – og ikke på den «tunge» måten.

Du slipper dessuten å kutte salaten, og å styre med lefsenes håpløst korte holdbarhet.

Som fyll pleier jeg å bruke bønner som jeg steker i tacokrydder. Jeg lager alltid hjemmelaget guacamole (avokado, sjalottløk, lime og litt salt moses med stavmikser). Siden jeg ikke er veganer, bruker jeg både revet mozzarella og rømme, men begge deler er selvsagt valgfritt. Denne deilige, veganske cashewkremen er et godt alternativ!

Hvis du ikke pleier å spise vegetartaco fra før, får du fem fine forslag til fyll her:

 1. Bønner. Sorte, kidney, bondebønner, borlotti – velg din favoritt!
 2. Ovnsbakt søtpotet. Ypperlig tacofyll, særlig i kombo med hjertesalat.
 3. Stekt sopp! Masse umami, og kler tacosmakene.
 4. Linser. Kan varmes lett i panne rett fra boksen, eller tilsettes etter at du har stekt løk og sopp i panne.
 5. Kjøtterstatning. Jeg bruker det sjelden selv, men Oumph er en favoritt. Jeg liker også farsen til Tine VGTR, som inneholder ost, og dropper da ekstra ost på toppen.

Enjoy! Og husk at det er lov å være litt gæren og spise taco på en helt annen ukedag enn fredag også…

 

Flere kjøkkenfavoritter i samme gate:

One-pot quinoa med søtpotet, spinat og linser

Hot hot hot: Chili sin carne med cashewkrem

Saftige og semisunne bananvafler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!