Som en ekte matredder vet du sikkert at brune bananer ikke trenger å kastes. Jo brunere på utsiden, jo søtere og mykere på innsiden! Noe som betyr at de egner seg perfekt til alt fra nice cream og smoothie til den nydelige banankonfekten til restegourmetrestauranten Rest. Og ganske åpenbart: Bananbrød.

Jeg oppdaget grunnoppskriften på instagramkontoen til den kule, veganske matbloggen Lazy Cat Kitchen, som virkelig er verdt å følge! Og jeg innrømmer det: Jeg hadde ikke en bunt bananer på benken som begynte å bli brune. Jeg kjøpte en bunt bananer som jeg lot modnes akkurat passe mye, og enda litt, før jeg brukte dem.

Men – og det er jo tross alt det viktigste: Ikke en eneste banan gikk til spille.

kunsten-a-kaste-mat-banan-colin-eick

Siden jeg glemte å ta bilde av mine egne brune bananer, låner jeg dette fine bildet av Colin Eick fra den like fine boka «Kunsten å ikke kaste mat».

La oss spise kake

Siden jeg foretrekker de sunneste glutenfrie meltypene (tro meg, du blir ganske fort lei av mais- og rismel!), og mest mulig fiber, lagde jeg min egen vri med hele fire, ”grove” meltyper. Det holder selvsagt fint med én eller to; bare bruk den eller de du liker best. Tåler du gluten, kan du selvsagt bruke vanlig mel også – for eksempel spelt eller emmer.

Jeg tilsatte også fiberhusk for ekstra fiberinnhold og surdeigspulver fra Det Glutenfrie Verksted for ekstra saftighet. Og vet dere? Det ble så godt, og også rimelig sunt. I hvert fall hvis vi snakker kake.

Eller er bananbrød egentlig et brød? La oss kalle det en kake, selv om den er sunn nok til å spises hver dag.

Uansett: Her er oppskriften på min kjernesunne vri!

 • 450 g bananer uten skall (ca 700 g)
 • 180 g økologisk peanøttsmør
 • 120 ml lønnesirup
 • 2 ts presset sitronsaft
 • 80 g fullkornsrismel
 • 40 g mandelmel
 • 40 g bokhvetemel
 • 20 g hampmel
 • 1 ts fiberhusk
 • 1 ts surdeigspulver (Det Glutenfrie Verksted)
 • 2 ts bakepulver eller natron
 • 1 ts kanel
 • 1 klype havsalt

Varm opp ovnen til 180 grader og kle en brødform med bakepapir. Mos bananene godt med en gaffel eller stavmikser. Blant peanøttsmør og lønnesirup godt sammen med en gaffel, og rør inn moste bananer og sitronsaft til blandingen er jevn.

Sikt det tørre over det våte og rør alt forsiktig sammen. Hell blandingen over i formen og pynt gjerne med mer peanøttsmør eller en banan delt i to på langs. Jeg hadde verken mer peanøttsmør eller bananer igjen, men begge deler ser lekkert ut!

Stek midt i ovnen eller et hakk under i cirka 50 minutter. Ta ut formen og pensle med litt lønnesirup for å gi overflaten litt glans. For en mer dekadent helgevariant, kan du servere brødet med krem eller melisglasur til. (Skjønt kanskje ikke hver dag.) It’s bananas!

 

Følger du Greenhouse på Facebook og Instagram? Tips gjerne en likesinnet venn, og sjekk ut disse relaterte artiklene: 

We all scream for nice cream!

Kunsten å IKKE kaste mat

Gjesteinnlegg: Kult å bli en matredder!