green-house-by-anja-stang-aiayu-stavanger-gatekunst
SOVEROMMET, STUEN

Treårsjubileum, klimabonding og kvinnen i mitt gründerliv

Denne vindfulle novemberdagen er det nøyaktig tre år siden jeg trykket publiser og lot det stå til. Og dere? Dere heiet, delte og ga meg så mye støtte og varme. Det gjør dere fortsatt, og det betyr så mye. Virkelig!

Det har også skjedd så mye på disse tre årene. På godt og vondt. Det har blitt tydelig at verden står midt i en klimakrise, og at noe må gjøres. Men i takt med det åpner stadig flere øyene, og gir jernet – med engasjement, kreativitet og dødsforakt– for å snu utviklingen.

Vi skal heller ikke undervurdere fellesskapet som ligger der – i at mange nok virkelig vil gjøre en forskjell. Kanskje vi kan kalle det klimabonding?

For mens kriser som kjent kan skape sterke, harde fronter (jeg ser det sjelden tydeligere enn hver gang navnet til Greta Thunberg blir nevnt), binder de oss også sammen.

Med Iselin Shumba (les det sterke gjesteinnlegget hennes her!) foran Stortinget etter #istillhetforklima: Et av flere nye vennskap født av kampvilje og klimabonding.

Vi er ikke maktesløse

Jeg har tidligere snakket om, både her inne og i stadig flere foredrag, hvordan det å føle at vi har en impact, en effekt på verden, skaper en opplevelse av egenverdi. En befriende og viktig erkjennelse av at det nytter: Jeg kan gjøre noe!

Vi vet alle hvor små vi er i den store sammenhengen. Vi vet alle at én person har begrenset effekt. At ingen kan redde verden alene. Men se på Greta Thunberg, da!

Når én person klarer å få syv millioner (7000 000!) unge mennesker til å ta til gatene og skolestreike for klimaet, er det vel på høy tid å revurdere oppfatningen av at vi er så små og betydningsløse?

Hear me roooooar! Foto: Heidi Dokter for Klimabrølet

Klimabrølet er et annet eksempel. Så var vi kanskje ikke 100 000 mennesker der foran Stortinget, men det var trolig den største klimamarkeringen i Norge, noensinne. To mennesker sa opp jobbene sine og jobbet fulltid med arrangementet i et halvår, med en stim av frivillige bak seg.

Og for et rigg det ble! Storskjermer, taler, musikkinnslag og klimaks; et massivt løvebrøl som runget gjennom Tigerstaden. Et samlende og rørende øyeblikk som ga oss gåsehud – fra barn til besteforeldre. Var du der?

Kvinnen i mitt gründerliv

Mange snakker om livet som en reise, og livet som gründer er virkelig det. Hei, hvor det går!

Det har oppturer og nedturer, prøvelser og seire. Du kan være så høyt oppe eller så langt nede, og nesten alltid – så veldig levende.

Selvstendig næringsdrivende, frilanser, entreprenør. Det vi alle har felles er uforutsigbarheten, fallgruvene og mulighetene, og oftest også: Lidenskapen. Uten den ville ikke risikoen ha vært verdt det.

Jeg innrømmer lett at det kan være ensomt. Til tross for spennende og skjellsettende møter og samtaler – med intervjuobjekter, samarbeidspartnere, bidragsytere og venner– er du alene om å ta valgene, å se og gripe mulighetene. Det finnes ingen fasit på hva som er riktig vei; den blir til mens du går. Nå ønsker jeg meg en å gå sammen med.

Derfor leter jeg etter en medsammensvoren; en kreativ sparringspartner som kan hjelpe meg å ta Green House til neste nivå. Jeg vet ikke, men har på følelsen at det er en kvinne.

Er du kvinnen i mitt gründerliv, eller vil du hjelpe meg å finne henne?

anja-stang-hjemtur-tog-bryne-stavanger-oslo-nsb-green-house
Snart skal jeg sette meg på toget igjen. Vil du bli med på reisen? Foto: Lene Gravdal

Vil du bidra til Green House?

Jeg søker ikke bare den rette; jeg søker faktisk flere. De siste to årene har jeg hatt flere flinke bidragsytere innenfor disse virtuelle «veggene» – tusen takk for supre saker, Maria, Kathinka, Marte og Camilla! Og for uunnværlig videohjelp, Mandel&Sesam aka Beathe og Kristin!

På tre år har jeg hatt 31 besøk i gjesterommet. Det vil si gjesteinnlegg skrevet av inspirerende folk med vilt forskjellige innfallsvinkler – forfattere, artister, aktivister, designere, matreddere. Jeg er så glad for hver og en, og flere er på vei til et gjesterom nær deg.

Nå trenger denne grønne treåringen flere faste bidragsytere – på tekst, foto og video.

Ta kontakt via dette skjemaet og fortell meg litt om deg selv, hva du kan og hva du vil bidra med, så tar vi det derfra?

Del og tips også gjerne likesinnede, hvis du kjenner noen som kan passe inn i mitt grønne univers. Og den som hjelper meg å finne kvinnen i mitt liv, får finnerlønn! Hun må brenne for bærekraft, være en god kommunikatør og helst noen hakk mer «businesshode» enn meg. Drømmedama? Jepp.

Nå skal jeg feire treårsjubileet med førpremieren på BBC Earths nye naturdokumentar Seven Worlds, One Planet på Cinemateket på en hustrig mandag. Det føles fint og passende. Tusen takk, venner, for lesingen, delingen og heiingen i disse tre årene! Jeg er så takknemlig, og gleder meg til å dele reisen videre med dere.

anja-stang-green-house-happy-girl-hidden-hotel
Foto: Marianne Haugli

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!