furoshiki-innpakning-stoff-gaver-jul-zero-waste
STUEN

Ti gode nyheter på tampen av tiåret

vinter-sol-juleferie-gausdal-anja-stang-no

I dag er det årets mørkeste dag, men vintersolverv betyr heldigvis at sola snur. Det blir lysere. Jeg lover!

Da jeg hørte på nyhetene at Sylvi Listhaug var blitt ny olje- og energiminister, fikk jeg så hakeslepp at jeg nesten fikk haken av ledd. Den så jeg ikke komme. Gjorde du?

Nå skal ikke årets siste sak i Green House handle om Norges kvinnelige svar på Donald Trump, eller vår nye helseminister. Helst vil jeg vie dem minst mulig oppmerksomhet. Men nyheten levner dessverre ikke så mye håp om at Erna vil innfri juleønsket mitt:

Nylig ble jeg spurt om jeg ville bidra til NorthConnect sin klimakalender, som jeg synes er en strålende idé. Med min «luke» er jeg i godt selskap med Fredrik Myhre fra WWF, miljøbevisste ungdomspolitikere og Penelope Lea (les hennes rørende gjesteinnlegg her!). Tanken var å vise Erna at jeg tror hun kan gjøre noe bra hvis hun virkelig forstår alvoret, men siste ukes nyheter sår dessverre mer tvil enn håp.

Paradigmeskifte og tiårskifte

Håpet jeg derimot klamrer meg til, er alle de tydelige tegnene på at tidsånden er i endring. Jo flere deprimerende FN-rapporter og artikler om smeltende isbreer, jo flere «våkner» og skjønner at noe må gjøres. At vi ikke lengre kan stole på at politikerne ordner opp. Kunne vi noen gang det?

Vi er mange, over hele verden, som våkner nå. Fra klimastreikende barneskoleelever til besteforeldre. Klimabrølere i alle aldre. Aktivister, gründere, økonomer, psykologer, vitenskapsfolk, kunstnere, forfattere.

Alle som ikke skjønte at vi hadde det i oss før behovet for å si fra, for å gjøre noe, ble sterkt nok.

skolestreik-for-klima-barn-ungdom-greta-thunberg
Kan det sies tydeligere? Fra den globale skolestreiken i mai 2019.

Mye har skjedd i løpet av dette tiåret. For meg er de største milepælene at vi fikk to nydelige gutter (2010 og 2013), flyttet til Nesodden (2015) og at jeg lanserte Green House (2016). Jeg byttet beite fra mote til bærekraft, og ble en del av et globalt, grønt fellesskap. Det er du også, hvis du vil!

Det blir stadig tydeligere at vi opplever et grønt skifte, selv om det skremmer noen så mye at de tar det ut på barn som engasjerer seg. Globale skolestreiker, Klimabrølet og kommunevalget viste så tydelig at vi er mange som bryr oss. Det føles bare litt for lenge til Stortingsvalget 2021.

anja-stang-green-house-portrett-mikkel-walle
Foto: Mikkel Walle / Fjuz Kommunikasjon

Green House har flyttet

I skrivende stund holder jeg på å bygge opp et eget kreativt fellesskap, takket være mange fine henvendelser på min spontane søknad. To nye bidragsytere, Karen og Helene, er allerede publisert her og her, og flere er på vei.

Jeg er takknemlig for at så mange flinke folk har lyst til å være med på å bygge opp Green House 2.0.! Første skritt var å «flytte» fra anjastang.no til greenhouse.eco, og bli en del av nok en grønn community i selskap med firmaer som Ducky, Cicero og Empower. De neste skrittene tar vi i 2020.

Dette er årets siste artikkel her inne, og jeg gleder meg til å ta skikkelig juleferie etter et par koko måneder. Som vanlig planlegger jeg noen dagers digital detox, noe jeg anbefaler alle å prøve!

Når passer det vel bedre å logge av og være til stede med nære og kjære enn i høytider? 

Trenger du noen grønne juletips på tampen, finner du det i denne artikkelen jeg har skrevet for Fornebu S. Og du har vel sett oppskriften på Green House’ nøttestek? For øvrig håper jeg at julefreden snart senker seg hos deg som hos oss!

furoshiki-innpakning-stoff-gaver-jul-zero-waste
De siste årene har jeg pakket inn gavene i silkeskjerf og økologiske kjøkkenhåndklær. Og det har et japansk navn: Furoshiki! Foto: Mikkel Walle

10 gode nyheter til årets 10 siste dager!

Midt i klimakrise og innsetting av nye ministre, tenkte jeg kanskje du trengte noen gode nyheter? Her er en liten liste, og det er heldigvis mange flere der de kommer fra:

  1. Peru har forpliktet seg til å stoppe palmeoljedrevet avskoging innen 2021!
  2. Syv egg fra verdens to siste hvite neshorn har blitt befruktet, noe som forhåpentlig sikrer artens overlevelse.
  3. For første gang har vitenskapen klart å slå fast hvor mange trær som må plantes i verden, og hvor, for å stoppe klimakrisen. I følge en historisk studie publisert i Zürich i juli, er 2,2 milliarder mål verden over plantbare og vil fange opp 2/3 av alle menneskeskapte karbonutslipp.
  4. I Roma kan du betale på T-banen med plastflasker! Så langt har over 350 000 flasker blitt resirkulert.
  5. I Malawi har en kvinnelig høvding anullert over 1500 barneekteskap, gjort dem ulovlige og fått unge kvinner tilbake på skolen.
  6. Den første solcelledrevne langdistansebilen er utviklet. Lightyear leverer de første modellene i 2021.
  7. Island er det første landet i verden hvor det nå er lovfestet at kvinner skal tjene like mye som menn!
  8. I en indisk landsby planter beboerne 111 trær hver gang en jente blir født. Hittil har de plantet over 350 000 trær.
  9. Roboten LarvalBot plasserer korallbabyer i Great Barrier Reef for å hjelpe verdens største korallrev å komme seg!
  10. Over en million gartnere verden over tar vare på bier og sommerfugler takket være Million Pollinator Garden Challenge. Pollinatorhagene ligger i USA, Mexico, Canada og Europa.

Kilder: Good News Network, The Guardian, «Factfulness» og Bored Panda.

Med dette takker jeg for følget i år, og ønsker deg og dine en nydelig jul og et strålende nytt (ti)år. Bring it, 2020!

green-house-by-anja-stang-foto-mikkel-walle-envelope-1976
Når livet gir deg klementiner… Foto: Mikkel Walle

Kommentarer (2)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!