anja-stang-straw-bag-le-petite-sardine-jane-birkin
GARDEROBEN

The real Birkin Bag

Du trodde kanskje den tidløse og tilsvarende svindyre Hermès-vesken oppkalt etter seksti- og syttitallets ultimate cool cat var hennes opprinnelige veskevalg? Neida, det var en stråkurv ganske så lik den på bildet, som hang over armen hennes året rundt. Sommer som vinter, med eller uten baby på armen. Se bare:

jane-birkin-basket-bag-timeless-style-green-house

Kurven var alltid med, og det er jo sånn det burde være? Vi trenger egentlig ikke så mange vesker. Bare noen få skikkelig, skikkelig fine. Som er «deg».

straw-bag-jane-birkin-serge-gainsbourg-green-house

Basket case

Denne er definitivt meg, og jeg er tydeligvis ikke helt alene om å føle det slik. Det er til og med noen som har gjort businessidé av å kalle firmaet sitt Le Birkin Basket, og kun lage den ene typen kurv i assorterte størrelser. Hjertet mitt stoppet et sekund da jeg først så den – du gjettet det– på Instragram.

Samtidig blir jeg alltid litt trassig når «alle» plutselig skal ha ett og samme produkt. På samme måte som jeg uhyre sjelden leser bøker «alle» leser.

Ikke bare er det kjedelig når alle har det samme. Den sikreste måten å drepe en ting på, er å blåse den opp til et «must-have».

wicker-basket-birkin-bag-la-petite-sardine-green-house-by-anja-stang

Jeg er klar over at jeg kaster småstein i glasshus her, for jeg har selv skrevet et utall slike saker gjennom årene i motebransjen. Som alle andre blir jeg påvirket av tidsånden. Men jeg har også levd lenge nok til å vite at det som varer, er de tingene som «har mitt navn på seg». Uavhengig av flyktige trender.

La Petite Sardine

Så jeg begynte å lete, og gikk rett til et av mine favorittsteder. Etsy er sprekkeferdig av småskalaprodusenter, og du finner alt fra marokkanske sengetepper i økologisk ull til de fantastiske, etiske øredobbene til CrystalTania.

Det var også på Etsy jeg kom over La Petite Sardine, et bittelite firma som spesialiserer seg på stråvesker og flettekurver. Selv om veskene er flettet av lokale håndverkere i Portugal, har produkter i strå og kurv oftest en svært tilgjengelig pris. «Min» var så visst intet unntak, og den er like fin uten silkeskjerfet jeg spontant knyttet på da vi tok disse bildene.

anja-stang-wicker-bag-jane-birkin-green-house

Fun-facts om Birkin Bag

Så hva skjedde egentlig med Jane Birkins trofaste kurv? Faktisk var det hennes daværende ektemann, Jacques Doillon (faren til Lou), som med vilje rygget over den i 1981!

To dager senere satt hun på et fly ved siden av Hermès’-sjef Jean-Louis Dumas, da alle tingene falt ut av vesken hun hadde med seg istedenfor kurven (R.I.P.). Dumas’ kommentar om at hun trengte en veske med lommer, førte til at Jane skisset et utkast til en veske på en spypose. Så glamorøst gikk det altså til da Birkin Bag ble født, hehe.

Siden da har Jane, som er like kul som 70-åring, slitt hver eneste veske helt ut. Før hun har auksjonert den bort til veldedighet.

Som en sann dyrevenn (et stilikon av mitt hjerte!), reagerte hun på rapporter om behandlingen av krokodillene motehuset aler opp og vurderte å trekke navnet sitt. En etterforskning førte til at saken løste seg, men én ting er uansett sikkert:

Ingen dyreliv går tapt i produksjonen av en kurvveske.

anja-stang-and-other-stories-second-hand-kjole-stockholms-stadsmisjon-green-house

PS: Kjolen min er fra & Other Stories og kjøpt secondhand på Stockholms Stadsmission.

Kommentarer (2)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!