hellviktangen-strandryddedagen-2019-nesodden
UTEROMMET

Strandryddedagen og advokaten som tok plasten i egne hender

baby-sea-turtle-havskilpadde-strandryddedagen-jeremy-bishop-unsplash
Foto: Jeremy Bishop / Unsplash

Afroz Shah og hans voksende gjeng av frivillige har plukket flere tonn søppel på stranden i Mumbai. Nå har havskilpaddene begynt å klekke igjen etter 30 år. 

Siden 2015 har 20 millioner kasser søppel blitt plukket, og 100 000 frivillige og 60 000 studenter deltar i opprydningen. Den indiske advokatens personlige initiativ er verdens største strandryddeprosjekt og har skapt en global bevegelse.

Jeg møtte Afroz da han var i Norge i fjor, og intervjuet ham for Infinitum magasin. Under får du hele samtalen vår! Og så håper jeg at du får ekstra inspirasjon til å delta på Strandryddedagen førstkommende lørdag?

Her finner du oversikt over hvilke ryddeaksjoner som er nærmest deg, og du kan også registrere din egen!

Hendte det at du plukket opp søppel som liten, og var foreldrene din miljøbevisste?

Ja, jeg tror opprydningsvanen kommer fra faren min, hehe. Han var veldig miljøbevisst og ryddet og vasket mye. Av mamma har jeg arvet kjærligheten til menneskene. Jeg mener at det er to faktorer som er viktige når det gjelder å beskytte naturen: Kjærlighet til naturen og kjærlighet til menneskene. Når du klarer å kombinere disse to, skjer resten av seg selv. Bare da vil vi beskytte naturen på eget initiativ.

afroz-shah-mumbai-beach-cleanup-strandryddedagen
Afroz Shah besøkte Oslo våren 2018.

Var du involvert i miljøvern før du begynte å rydde din lokale strand i Mumbai?

Huset mitt har vært søppelfritt lenge. Da jeg var 17-18 år jobbet jeg med bevaring av mangroveskogen der jeg vokste opp. Mangrovene forbinder havet og landjorda. Jeg har knapt snakket om denne delen av livet mitt siden industrien var dominerende på den tiden, og du risikerte livet ved å prøve å beskytte mangrovene og plante ny skog! Plastproblemet har oppstått mer nylig; du så det aldri tidligere.

Kan du fortelle hvordan din verdensberømte ryddeaksjon startet?

Jeg jobbet som advokat i Mumbai og var veldig busy. På min lokale strand så jeg aldri søppel, men for tre år siden flyttet jeg til et leilighetskompleks nærmere stranden. Fra leiligheten så jeg et hav av plast i havet. Det var halvannen meter dypt; du ville druknet i det.

Som advokat kunne jeg enten klage til myndighetene eller gjøre som Mahatma Gandhi – være en del av løsningen.

Jeg tror at to hender kan gjøre en fantastisk jobb for å beskytte miljøet, og jeg valgte det.

Du har virkelig vist at alle kan gjøre noe, og at det kan vokse seg stort!

Løsningen ligger alltid hos individet. Hvordan kommer søppelet ut i havet? Det er enkeltmennesker som kaster det der, og enkeltmenneskene må ta ansvar. Vi må plukke opp søppelet vårt. Hvis vi prøver å gjemme det bort, får vi det i gave av havet.

strandryddedagen-kirkevika-nesodden-miljoagentene
Min lille trooper på strandryddedagen i Kirkevika på Nesodden i fjor!

Ante du at du satte i gang en verdensomspennende bevegelse?

Da jeg begynte, var det en personlig reise, og det er det fortsatt. Jeg har alltid trodd på viktigheten av å få kontakt med naturen, og ønsker å påvirke andre til å gjøre det samme. Jeg sier alltid til folk at det vil ta lang tid, vi må jobbe hardt. Slutt å se etter enkle løsninger; plastproblemet vil ikke stoppe over natten. Det finnes ikke løsninger på alt, og miljøforurensning er en av tingene som vil kreve tid. Inntil syv milliarder mennesker endrer oppførselen sin, vil det ikke forsvinne. Og tror du alle de syv milliardene vil oppføre seg slik vi ønsker?

Vær en del av løsningen, nyt reisen, jobb hardt for det!

Kom deg ned på jorda; ikke sitt på kontoret med air-condition og skriv lover og ideer. Ja, det er bra å være i sosiale medier, men vi må ned på bakkenivå. Det er slik det fungerer.

Har du merket at du påvirker mange over hele verden til å starte liknende aksjoner?

Mange sier at de liker det jeg gjør, og det er et godt tegn. Jeg har alltid ment at vi har altfor mange lover og reguleringer, og for få handlinger. Folk lager en lov og sier at hvis vi ikke følger den, blir vi straffet. Men ingen lov forteller deg at du skal elske naturen! Virkelig beskyttelse av naturen går via kjærlighet til naturen. Lover kan regulere, men ikke fortelle sinnet og hjertet ditt hva du skal gjøre. Det må komme fra innsiden.

hellviktangen-strandryddedagen-2019-nesodden
Hellviktangen – en av våre lokale perler på Nesodden.

Hvis du har en venn i livet ditt, og styresmaktene forteller deg hvordan du skal elske vennen din, ville du blitt provosert. Det er det samme med naturen. Det er min natur, min venn, mitt hus. Jeg burde få velge hvordan jeg skal elske den.

De kan straffe deg for å forurense naturen, men de kan ikke lære deg å elske den.

Det må skje på en måte vi mennesker kjenner. Har du en venn, vil du kjenne ham eller henne. For å bli kjent med naturen, må du tilbringe tid i den. Jeg drar til havet og ser på bølgene i timevis, og føler at jeg snakker med dem. For å bygge den kjærligheten og tilknytningen, må vi bruke tid. I våre moderne liv vil vi ikke det. Vi vil ha raske løsninger, bruke bilen fra A til B, spise en kjapp lunsj.

Hvorfor er det så viktig å rydde verdens strender?

Jeg jobber med marin forsøpling; strandrydding er bare én del av det. Folk tror at strandrydding handler om rene strender, men det handler om å beskytte livet i havet. Hvis plast kommer inn i habitatet til dyrene som lever der, tror de at det er mat.

Jeg har ryddet strender i Amerika, Mexico, Russland, Malta, India og Norge. Jeg startet i 2015, og jeg rydder hver lørdag og søndag hele året. Jeg har ingen helger fri.

Følg Afroz Shah på Twitter!

strandryddedagen-nesodden-
En kjapp plukkerunde etter Grønn Festival på Nesodden i fjor. Til høyre en elgkjeve vi fant på stranden!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!