ricardo-braham-unsplash-ocean-life-plastic
KJØKKENET, UTEROMMET

Plastic Free Tuesday

ice-cream-cups-komposterbar-a-packaging
Spis isen fra en nedbrytbar kopp i sommer, da vel. Foto: A-Packaging

Kjenner jeg deg rett, praktiserer du allerede kjøttfri mandag. Nå er det på tide å innføre plastfri tirsdag. 

For en stund siden skrev jeg dette dette innlegget med en utfordring – ikke minst til meg selv – om til å kutte ned på forgjengelig «hverdagsplast». Vel, siden da har jeg tenkt mer over plastbruken og blitt tipset om flere gode alternativer. Selv synes jeg det for det meste er lett å unngå plastposer i matbutikken – jeg tar med et par store nett i veska når jeg skal handle. Men hva med andre butikker? Klesbutikker, lekebutikker, bokhandlere?

Der må jeg innrømme at jeg selv fortsatt har en vei å gå. Fra nå av skal jeg begynne å ha med et sammenrullet nett i bunnen av vesken min, og heller frakte små, uplanlagte innkjøp i det. Tror du jeg klarer det? Vil du bli med på å prøve?

Venstre lanserte faktisk nylig et forslag om å forby plastposer og plastbestikk, slik land som Frankrike og Italia for lengst har gjort. Og Kristoffer Joner – min nye favoritt-ildsjel– er enig, i følge et innlegg i Stavanger Aftenblad (betalingsmur).

Gjett hvor mange plastposer vi bruker bare i Norge i året, da? 930 millioner! 180 poser per innbygger, altså. Svelg. Jeg spør igjen: Vil du bli med på å prøve?

ricardo-braham-unsplash-ocean-life-plastic
Jeg synes at havskilpaddene fortjener noe annet enn plast til middag! Foto: Ricardo Braham/Unsplash

Come away with me

Noe av det vanskeligste å unngå, spør du meg, er take-away-plast. Hvis du i det hele tatt bestiller take-away, da. Jeg har faktisk gjort det langt sjeldnere siden jeg skrev innlegget; kanskje det er tilfeldig. De gangene jeg har gjort det, har jeg lagt ekstra merke til emballasjen. Jeg ble for eksempel glad da jeg la merke til at Pacific Poké, som jeg er ganske glad i, bruker resirkulert emballasje.

I kjølvannet av blogginnlegget fikk jeg også kontakt med Aasa G. Andersen fra A-Packaging, som formidler 100% komposterbar forbruksemballasje til serveringssteder. Og som tilfeldigvis bor på Nesodden! Hehe. Aasa importerer og selger bærekraftige alternativer til all emballasjen vi daglig er i kontakt med: Kaffekopper, servietter, handleposer, salatbokser og pizzaesker.

A-Packagings emballasje er laget av fornybare ressurser, for det meste planter, kan kastes med matavfallet og brytes ned i løpet av maks 12 uker. Kult?

salat-boks- bagasse-lokk-fornybar-a-packaging
Materialet bagasse er laget av resirkulerte sukkerrør. Foto: A-Packaging

Produktene er laget av resirkulert papp eller planter, som resirkulerte sukkerrør! De er produsert i Europa, USA og Asia, og fraktes via sjøveien når det er mulig. Du finner dem blant annet i kaffebaren til Cappelen Damm, på Stortinget og på Skippergata.Oslo som jeg skrev om her.

Tenk om flere av de store kjedene, med sine gigantiske volumer, kunne gå over til bærekraftig emballasje?

Hvis du driver et serveringssted, stort eller lite, eller kjenner noen som gjør det, så spre ordet og be dem kontakte A-Packaging. Tiden er definitivt moden.

materialer-a-packaging-komposterbar
Her er en oversikt over materialene A-Packaging bruker. Gøy for geeks! Copyright Vegware.

Emballasje versus matsvinn

I de store matbutikkene er det ofte vanskelig å finne økologisk frukt og grønt som ikke er plastpakket av hensyn til holdbarheten. Regnestykket viser likevel at det tross alt er bedre å kjøpe økologiske ferskvarer pakket i plast, enn konvensjonelle uten, med tanke på fraværet av kunstgjødsel og sprøytemidler.

Matsvinnet som kan følge av å droppe plast på økomaten må også tas i betraktning, men problemet kan  unngås ved å handle mer på markeder og supre landhandlere som Mølleren Sylvia. Ikke minst er det endelig bevist at økologisk mat er sunnere og mer miljøvennlig, så den debatten bør i det minste være overstått. For å si det sånn: Jeg er ikke overrasket. ?

losvekt-korn-molleren-sylvia-anja-stang
Hos Mølleren Sylvia i Oslo kan du kjøpe sunt «smågodt» i løsvekt, fritt for emballasje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!