anja-stang-tester-seng-fra-coco-mat-foto-heidi-dokter
SOVEROMMET

Om søvn og min første «voksenseng»

  Annonse

anja-stang-tester-seng-fra-coco-mat-foto-heidi-dokter
Jeg hadde virkelig ikke lyst til å stå opp da jeg «prøvelå» sengen min i butikken! Foto: Heidi Dokter

Jeg er heldigvis velsignet med et såkalt godt sovehjerte. Jeg har sovet godt i de fleste perioder i livet, selv i dårlige senger. Trolig fordi jeg som B-menneske stort sett har lagt meg altfor sent; derfor sovner jeg vanligvis idet hodet treffer puta.

Derimot sover jeg veldig lett. Hadde noe skjedd midt på natten, ville jeg ha vært på beina og klar til å handle på ett sekund. Nå gjør det gudskjelov stort sett ikke det (bank i bordet!), så for det meste innebærer det bare at jeg våkner lett – av snorking, snakking eller lyder utenfra. I blant bare av at noen ser på meg.

De gangene jeg har skullet sove på fly (noe som er mange år siden nå), har jeg trengt et helt kit for å klare det: Oppblåsbar nakkepute, ørepropper og øyenmaske. I silke. Jeg brydde meg ikke om jeg så ut som en diva, så lenge jeg fikk sove.

Da mamma fortalte at jeg så ut som et kidnappingsoffer der jeg satt og sov med «bind for øynene» og åpen munn, ble jeg derimot litt betenkt.

Derfor sov jeg også overraskende godt i vår gamle Sultan, som ellers hadde lite til felles med en muslimsk hersker. Selv da den var over 12 år gammel, som jo er en ganske høy alder for de fleste «vanlige» senger. Den var rett og slett behagelig motstandsløs og sånn passe myk. Trodde jeg.

coco-mat-triton-moroccan-interior-green-house-bedroom
SÅNN burde en ekte sultan sove! Og alle andre, for den saks skyld… Foto: COCO-MAT

Etikk, estetikk og å sove på natur

Inntil jeg sov på et av COCO-MATs egne hoteller i Athen: Jeg sov som et barn (vel og merke et barn som sover gjennom hele natten), noe jeg vanligvis aldri gjør første natten på hotell. Og der det vanligvis føles godt å komme hjem og sove i egen seng etter en reise, var det en gigantisk nedtur.

Året etter fikk jeg en ny påminnelse på Hidden Hotel i Paris. Da samlivsbruddet et halvt år senere var et faktum, var jeg ikke i tvil. For når passer det egentlig bedre å investere i en ny seng?

Jeg sier investere, fordi sengene til COCO-MAT koster, noe som er rett og rimelig: Vi snakker tross alt bærekraftig luksus her. Og ikke «bærekraftig» på den måten en del firmaer strør om seg med.

Det greske firmaet har i over 30 år satset alt på en gjennomført etisk og usedvanlig miljøvennlig businessmodell.

Alle COCO-MATS senger består av naturmaterialer, fra kokosnøttfiber (derav navnet!) til tang, og er frie for metaller. Firmaets egen fabrikk i Hellas er nærmest karbonnøytral, og resirkulerer 96% av alt som produseres der. De ansatte får til og med høyere lønn for å sykle til jobb! Her kan du lese mer om COCO-MATs etikk og miljøfilosofi.

Med andre ord forstod jeg raskt at vi var en himmelsk match da Betina Rondan Sollie kontaktet meg rett før hun åpnet merkets første butikk og showrom i Norden, i Grini Mølle ved Eiksmarka i Oslo.

anja-stang-betina-rondan-sollie-coco-mat-testligging-seng
Betina Rondan Sollie i dyp konsentrasjon mens jeg viser henne hvordan jeg pleier å sove. Foto: Heidi Dokter

Min nye sengekamerat

Det føltes fantastisk å ta imot min splitter nye luksusseng. For første gang hadde den todelt madrass, noe som skal gjøre at mine bevegelser ikke påvirker den andres – og vice versa– når vi er to som sover sammen.

Topplaget var et kapittel i seg selv: Jeg har aldri før hatt en så tykk og tung rugg av en overmadrass, og måtte få hjelp til å slepe den på plass. Naturlateks veier litt, si.

Da jeg prøvelå sengen på nytt, på eget soverom, innså jeg fort at min nye sengekamerat er fastere i fisken enn gode, gamle Sultan. (Sultan ble forresten ikke kastet, Gud forby, men gitt bort til en ny eier som ville gi ham lengre liv.)

Et desperat Google-søk senere, forstod jeg at å «ligge inn» en ny seng kan ta flere måneder. Dét hadde jeg ikke tatt høyde for!

Heldigvis tok det bare to dager, det vil si netter, før den føltes langt mykere og mer «meg».

Jeg ble også beroliget av Betinas svar på min litt bekymrede tekstmelding: «Det vil bli en overgang som du må venne deg til, men jeg er helt sikker på at du vil bli fornøyd.» Dette er tross alt jobben og lidenskapen hennes, og hun hadde foreslått sengebunn, madrass og overmadrass ut fra min størrelse og foretrukne liggestilling.

min-drommeseng-investering-coco-mat-sov-godt-green-house
Min drømmeseng på plass på soverommet, med kun én dyne for øyeblikket… Nå mangler jeg bare et sengeskjørt.

Sengen i mitt liv

Jeg oppdaget nettopp at det er nøyaktig en måned siden mitt livs første – og kanskje siste– «voksenseng» kom på døra. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg elsker den allerede, og jeg vet at vi kommer til å få et langt og godt forhold. Med en COCO-MAT-seng med flere «lag» er det nemlig stor sjanse for at deler av sengen følger deg livet ut, i følge Betina:

Sengene bygges lagvis, med tanke på at du skal kunne bytte ut lag for lag, og ikke måtte kjøpe en komplett ny seng.

Dette er vinn-vinn både for lommebok og miljø. COCO-MATs madrasser inneholder ikke stålfjærer, og er dermed nedbrytbare. – En madrass skal kunne vare opptil 20 år, og mange av våre sengebaser vil faktisk være med deg livet ut, forklarer min personlige søvnekspert. Overmadrassen bør derimot skiftes ut etter 10-12 år, siden den får størst trykk fra kroppen og tar i mot mest avfallsstoffer som midd, døde hudceller og støv.

Personlig elsker jeg å tilbringe tid i sengen: Å spise, lese, jobbe, ta en powernap og kose med gutta våre i den. Og som dem sover jeg godt natten gjennom, og nyter følelsen av og vissheten om å sove på pur natur.

garanti-handlaget-handmade-coco-mat-greece
Fint å vite hvem som har laget sengen din for hånd, synes du ikke?

Her kan du lese mer om COCO-MAT, muligens verdens mest bærekraftige interiørkonsept:

Gå til sengs med hestehår, kokosnøtt og tang

Sleep on nature: En grønn gründerreise til god søvn

Video: På to hjul fra Kreta til Nordkapp!

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!