glutenfritt-brod-eltefritt-nybakt-bon-appetit
KJØKKENET

Om å følge magefølelsen og min glutenfrie redningskvinne

  Annonse

eltefritt-glutenfritt-brod-stekt-jerngryte-le-creuset
Glutenfritt og eltefritt grytebrød som faktisk SMAKER brød! Dét er nemlig ikke en selvfølge.

Siden jeg fikk vite at jeg har cøliaki i oktober, har jeg virkelig innsett hvor viktig mat – sunn og syndig og god mat– er i livet mitt. Min første reaksjon var sjokk og sorg over alt jeg aldri kan spise igjen. For cøliaki er for life, og det kan føles ganske overveldende. Så kom gleden over alt jeg liker som er naturlig glutenfritt. Takk Gud for pavlova, for eksempel!

Så rant tipsene inn fra dere – i kommentarfelt, innboks og særlig på Facebook. Og plutselig følte jeg meg ikke alene lengre.

Faktisk føltes det nærmest som om alle har cøliaki, eller i hvert fall har venner, familiemedlemmer eller partnere med samme diagnose. Og min sorg over mammas bløtkake, saftige surdeigsbrød og sjokoladekaken jeg har bakt siden jeg var 12, ble balansert av alle oppskriftslinkene dere sendte meg. Tusen takk!

anja-stang-kubrix-foto-coliaki-maud
Foto: Magnus Aune / Kubrix

Planen var hele tiden å prøve ut flest mulig av tipsene, og så «sile» de beste her for å kunne hjelpe flere i samme båt. Det akter jeg fortsatt å gjøre, og dette er første kapittel.

Det Glutenfrie Verksted

Midt i den mørkeste mørketiden begynte jeg å navigere i glutenfri-jungelen, og oppsøkte målrettet allergihyllene for første gang. Der fant jeg mye rart, men ett merke skilte seg virkelig ut: Det Glutenfrie Verksted.

Denne artikkelen er laget i samarbeid med et merke jeg kan anbefale med hele hjertet. Og tarmen, hehe!

Det som dessverre går igjen i mange glutenfrie produkter, er at de er tørre, smakløse og mindre sunne siden de gjerne består av mais- og rismel istedenfor de gode, grove kornsortene som nå er «forbudt». (Havre er gudskjelov det forgjettede unntaket!) Dessuten er de dyrere. Ikke akkurat en drømmedeal.

Visjonen til gründer Monica Hellmann, som selv har cøliaki, er å tilby smakfulle, glutenfrie produkter med fokus på naturlige, sunne og næringsrike ingredienser. Mottoet er «mindre sukker og mer fiber». Dessuten er alle bakemiksene økologiske.

glutenfri-sjokoladekake-det-glutenfrie-verksted-eske
Sjokoladekake i boks: Økologisk og moderat søtet med kokosblomst- og rårørsukker!

Glutenfritt + økologisk = sant

Det er nemlig en merkelig tilleggsgreie som følger med å måtte legge om kostholdet permanent: Ikke bare kan jeg aldri mer spise vanlig grovbrød eller en «vanlig» kake igjen (hei barnebursdag). Jeg måtte bytte ut mange av mine go-to-produkter. Og er man litt kresen på emballasje og visuelt uttrykk, er dét i seg selv en liten kamel å svelge.

Derfor ble jeg så glad da jeg så de estetisk gjennomførte pakningene til Det Glutenfrie Verksted, og enda gladere da jeg leste innholdsfortegnelsene!

Når Monica som en av få glutenfrie aktører også gir meg økologiske ingredienser? Vel, da føler jeg meg bare enda mer hjemme.

Da vi møttes, «bondet» vi på vår felles diagnose. Å ha cøliaki har blitt en måte å ordløst bekrefte at «vi er annerledes på samme måte». Ved nærmere ettertanke gjelder det sikkert alle diagnoser der ute.

Dessuten hadde vi identisk syn på det generelle glutenfrie utvalget. – Jeg har alltid vært glad i mat og opptatt av et sunt og næringsrikt kosthold. Da jeg fikk cøliaki og skulle orientere meg i hva som fantes av produkter, ble det meste en stor skuffelse. Det smakte jo papp og innholdet var stort sett stivelse og sukker, minnes Monica. Hun begynte å eksperimentere med ulike ingredienser og oppskrifter, og ble etter hvert overbevist om at det var mulig å skape gode, glutenfrie måltider. Det er jeg veldig glad for!

monica-hellmann-det-glutenfrie-verksted-glutenfritt-brod
Monica J. Hellmann fotografert av Marte Garmann

Mitt aller første brød

Nå har Det Glutenfrie Verksted nettopp fylt fem år, og utvalget øker hele tiden. Monica har nylig lansert Eltefritt Brød og Søt Bakemiks til stor applaus.

Jeg har på langt nær testet ut alle de glutenfrie godsakene, og denne gangen gleder jeg meg. Paibunnen som både kan lages i salt og søt versjon er neste post på programmet! Så pizza.

Monica gjør det lett, uten at det føles som juks.

Derfor har jeg i dag bakt mitt livs første brød! Glutenfri gjærbakst er kjent for å være vrient, men med den eltefrie brødmiksen gikk det faktisk som en lek.

Deigen settes kvelden før og hever over natten. Du tilsetter bare kaldt vann og tørrgjær. Brødet bakes i jerngryte med lokk. Så lett, så vakkert, så godt!

eltefritt-brod-for-steking-le-creuset-jerngryte
I den blå gryte: Deigen snittes lett før steking i oppvarmet jerngryte.

Brødet ble så rikt på smak og så saftig, og helt fantastisk å spise ferskt og lunt med smøret Morten laget på jobben i går.

Jeg ble nesten emosjonell av erkjennelsen av at jeg faktisk kan spise BRØD igjen!

Forleden serverte jeg min første glutenfrie sjokoladekake på sommerfest i barnehagen, og det var den mest populære kaken. Mulig det hadde noe med at jeg pyntet den med geléinsekter å gjøre, men uansett: En ypperlig og «sunn» erstatning for min ungdoms signaturkake.

glutenfri-sjokoladekake-pyntet-insekter-langpanne-sunnere

Forskningsfabrikken

I tillegg til å være fiberrike, økologiske og selvsagt glutenfrie, er alle miksene lavFODMAP; en ganske komplisert diett flere jeg kjenner er nødt til å følge.

Og hvor kult er det ikke at Det Glutenfrie Verksted bidrar til forskning på cøliaki gjennom et samarbeid med UIO og Rikshospitalet!

I tillegg til bakemikser og spiseklare produkter som cornflakes og müsli, har DGV også et stort utvalg glutenfritt mel slik at du kan bruke egne oppskrifter. Jeg har funnet mitt favorittmerke, og gleder meg til å teste resten av sortimentet.

Du finner produktene i de aller fleste norske dagligvarebutikker og utvalgte nettbutikker. På nettsiden til Det Glutenfrie Verksted får du informasjon om hvert enkelt produkt, gode tips og oppskrifter. Der kan du også lese mer om Monicas personlige gründerreise.

glutenfritt-brod-eltefritt-nybakt-bon-appetit
glutenfritt-brod-med-hjemmelaget-smor-det-glutenfrie-verksted
Mindre er mer: Nybakt brød med hjemmelaget smør!

Hjelp, jeg har cøliaki!

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!