nina-jensen-wwf-kjell-ruben-strom
STUEN

Nina redder verden

WWF-topp Nina Jensen er full av fremtidsrettede løsninger, men ville nok gått hardere ut mot finansministeren hvis hun ikke var søsteren hennes. 

Når ble du først interessert i miljøvern? – Engasjementet startet da jeg som liten tilbrakte endeløse timer ved fjorden med å fiske krabber og dykke etter blåskjell. Havet er en forunderlig verden, og jeg ville ta vare på alt som fantes der. Jeg ble inspirert av faren min, som brukte mye tid på å se på dyreprogrammer med meg. Etter at han døde da jeg var 12, modnet det inn i et ønske om å hedre ham. Jeg var aldri en klassisk aktivist, men valgte å bli marinbiolog og kom slik inn i WWF.

Fortell om veien til toppen! – Før jeg begynte på utdannelsen min tok jeg kontakt med WWF for å finne ut hva som skulle til for å få jobb i organisasjonen. Som frivillig gjorde jeg alt fra å lage faktaark til å vaske vinduer. Men den første jobben min i WWF, som jeg fikk den dagen jeg leverte masteroppgaven min, var som prosjektkoordinator for Ren Kyst. Senere ble jeg rådgiver, leder for den marine avdelingen, leder for naturvernavdelingen og så fagsjef. Til slutt ble jeg CEO.

Hva er høydepunktet i karrieren din hittil? – Jeg tror det må være da vi bidro til beslutningen om at oljefondet skulle slutte å investere i kull. Det er en av de største klimautfordringene i verden, og var en vanvittig stor beslutning som vi jobbet systematisk med over flere år. Jeg trekker det frem som et høydepunkt fordi det viser at man kan sette seg et sinnssykt hårete mål og faktisk nå det. For meg beviser det at alt er mulig!

Slacktivism & Statkraft

Føler du deg noen gang maktesløs? – Det dukker hele tiden opp nye kamper, som burde være unødvendige. Hvorfor kan vi ikke starte på et grunnleggende godt sted? Hvordan skal vi sørge for at hele verdens befolkning får tilgang på mat, vann og energi på en skikkelig måte?

Det er jo en gigantisk forretningsmodell, hvor det vil være masse jobber og potensielle inntekter. Men det er en forutsetning at vi jobber med naturressursene.

Tror du sosiale medier kan ha en rolle i å spre bevissthet? – Jeg er litt bekymret for ”slacktivism”; at man føler man har gjort jobben sin bare ved å trykke ’like’. Men det er en utrolig effektiv kanal for å skape engasjement og press, både politisk og mot næringslivet.

Hvorfor er det nødvendig med et grønt skifte nå? – Fordi vi baserer inntektene våre på noe som raserer planeten. Samtidig som vi har alle forutsetninger for å sikre hele verdens befolkning tilgang på ren energi.

Hvordan kan det la seg gjøre? – Selv sier rundt 75% av oljearbeiderne at de lett kan omstilles til nye næringer, både innenfor industri og teknologi. Spesielt fornybar energi er en spennende mulighet, også globalt. Det er ikke nødvendigvis et mål i seg selv å begrense flyreisene, men å redusere utslippene. Jobbe frem hurtigtog eller fly som kan gå på bærekraftig energi. Og så tror jeg vi har et stort, uutnyttet potensiale i havet, både innenfor bioteknologi, bærekraftig matproduksjon og skipsfart. En mye større andel av transporten vår burde gå på elektriske skip, og der kan Norge gå i front. Og Statkraft burde bli et verdensledende fornybart energiselskap!

Pisk & gulrot

Hva gjør du selv for miljøet? – Jeg har aldri eid bil og kjøper klimakvoter for flyreisene mine. Jeg ser på meg selv som en ’sustainable eater’, og selvfølgelig kildesorterer jeg. I Sveits har man søppelpoliti som sjekker at man resirkulerer. Det må koste å drive med miljøskadelig virksomhet, og lønne seg å gjøre de riktige tingene!

wwf-nina-jensen-infinitum-magasin
Deler av intervjuet ble først trykket i Infinitum magasin, som er ute nå. Foto i originalformat: Kjell Ruben Strøm

Har du noen miljøsynder? – Jeg flyr mye, tar altfor lange dusjer og har sikkert også et høyt forbruk på mange måter, men prøver å ha et bevisst forhold til det.

Er du enig i at alle monner drar? – Ja. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Hvis alle over hele kloden gjorde litt, ville det ha en vanvittig stor effekt.

Det handler ikke om å være perfekt, men om å gjøre smarte ting. Og gidde å bry seg.

Hva er dine beste tips for en miljøvennlig livsstil? – Stem på politikere som vil gjøre noe med disse tingene. Støtt en miljøorganisasjon. Del informasjon med vennene dine og ta bevisste valg. Spis mest mulig kortreiste og miljøvennlige matvarer. Velg kvalitet fremfor kvantitet. Du trenger ikke 35 T-skjorter, liksom. Du kan ha to som er dritfine og av god kvalitet.

«Søsteren til Siv»

Hvordan er det å ha en så profilert søster som er en politisk motpol? – Veldig spennende og tidvis ganske utfordrende. Det er veldig viktig for oss å skille mellom jobb og privat, sak og person. Vi er uenige politisk, samtidig som vi er verdens beste venner.

Er det slitsomt at pressen fokuserer på forholdet deres, eller kan det være positivt? – Det kan gjøre det lettere å få på ting i media, men det kommer ikke med noen gratis fordeler.

Jeg ville sannsynligvis gått mye hardere ut mot FRP-lederen og finansministeren hvis hun ikke var søsteren min!

Hvilke forbilder har du? – Moren min har en enorm stå-på-vilje og viser at alt er mulig. Charles Darwin utfordret etablerte sannheter og så verden på en ny måte. Og Obama har kanskje hatt verdens mest krevende jobb, men klart å flytte fjell.

Hvordan ser din ideelle, grønne fremtid ut? – Det er en fremtid der mennesker lever i harmoni med naturen, der vi ikke forbruker mer ressurser enn naturen klarer å reprodusere. Og hvor alle har tilgang på mat, vann og energi.

Hvordan kommer vi dit? – Spesielt på klimafeltet vet vi at det må skje mye innen 2020. Det er en ekstremt spennende og litt krevende tid, fordi vi må tørre å ta noen store valg. Da trenger vi mer enn noen gang sterkt politisk lederskap som virkelig kan stake ut kursen. Slutte å grave seg ned i smålig debatter og latterlig semantikk, men faktisk klare å heve blikket og ta de riktige valgene på vegne av menneskeheten.

***

PS: Jeg gjorde opprinnelig intervjuet med Nina Jensen for vinterens utgave av Infinitum magasin. Denne versjonen er omarbeidet og inneholder flere nye sitater.

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!