anja-stang-green-house-eco-marte-garmann-rosa-skjorte-portrett-klimaaktivist
BADET

Naturlig skjønnhet uten dikkedarer

  Annonse

Med «ei din egen skjønnhet» som kjerneverdi, går det norske hudpleiemerket Eir Scandinavia i bresjen for naturlig skjønnhet. Det gjør jeg også.

Jeg er født midt på 70-tallet og har på mange vis alltid vært et naturbarn. Forbildene mine var naturlig vakre kvinner, med rufsete hår, jeans og t-skjorte. Tenk en ung Jane Birkin, Charlotte Rampling og Françoise Hardy. Ofte franske, sensuelle kvinner som er så flotte, tilsynelatende uten å prøve. Muligens var det også derfor jeg sluttet å farge håret etter at jeg bodde i Paris og i årevis hadde en tung pannelugg som signaturlook.

Jeg elsket rød leppestift, usminket hud og en lugg som var litt fuktig etter å ha danset hele natten på en intim, fransk bar. Like høyt elsket jeg luksus, og under mine mange år i magasinbransjen var hudpleie- og sminkeprodukter fra Chanel, Dior og La Prairie den hellige gral. Og for cirka 12 år siden, da jeg jobbet i ELLE og skulle skrive en artikkel som var svært kritisk til kosmetiske inngrep, ble jeg «lurt» til å prøve fillers. (Oh, the irony!) I 10 år var jeg så flau at jeg ikke fortalte det til en levende sjel. Jeg var jo ikke sånn!

Da var jeg 33. Det blir virkelig ikke lettere å stå imot «ungdomspresset» når man har rundet 40 forlengst.

Men jeg tviholder på mitt naturlige ideal, og lar mitt indre naturbarn få bestemme.

jane-birkin-francoise-hardy-charlotte-rampling
En liten potpurri av mine skjønnhetsforbilder gjennom årene. Først nå innser jeg at alle var ganske purunge da disse bildene ble tatt…

Mitt vendepunkt

Å bli mamma for første gang for over 10 år siden var et vendepunkt for meg. Da ble jeg mer opptatt av innholdsfortegnelse enn innpakning, og ville beskytte både babyen og meg selv. Jeg hadde allerede oppdaget noen økologisk sertifiserte pionerer som kun fantes på Helios og hadde navn det var håpløst å uttale (Dr. Hauschka, anyone?) og som oftest etterlot fjeset skinnende blankt og håret fett. Men uansett: Frøet var sådd, og første babyskritt på min «grønne reise» ble tatt.

Siden har jeg testet det meste av grønn skjønnhet, fra budsjettvennlig baseprodukter til bærekraftig luksus. Og selv om jeg lett innrømmer at jeg elsker sistnevnte, har jeg også blitt stadig mer glad i å bruke få favoritter som gjør jobben sin uten dikkedarer. Jeg fikser ikke kompliserte renserutiner som krever påføring og fjerning av opptil fem ulike produkter med masse unødvendig emballasje.

Less is more er muligens en floskel, men innenfor hudpleie er det sant. I hvert fall for meg.

nyperose-serum-eye-cream-lip-balm-lebepomade-eir-scandinavia
Pretty in pink: Jeg bruker Rose-hip lip balm, Eye Cream og Serum daglig. Alle tre inneholder nyperoseolje som gir masse fukt og næring, og de fine tubene er laget av mer miljøvennlig bioplast

The woman in the mirror

Jeg husker godt den dagen jeg fikk et glimt av refleksjonen min i en glassdør mens jeg lo med min lille sønn. Jeg hadde nylig fylt 40 og skvatt til: Hvem var hun med rynkene? Søvnmangelen og alderen hadde satt sine spor. Siden har jeg fått velmente men fornærmende tilbud om «baby botox», men ikke falt for fristelsen. Rynkene er en del av meg, og stort sett et tegn på at jeg smiler mye. De er levd liv – på godt og vondt.

Av samme grunn har jeg valgt å ikke bruke sterke antiage-produkter, siden jeg tror min tørre og sensitive hud hovedsakelig trenger næring. Apropos næring, har jeg merket at hudens tilstand henger sammen med hva jeg spiser: Mer grønnsaker og ren, ubearbeidet mat. Noe som også gagner miljøet.

Mindre stress, mer søvn og nok vann gjør også underverker. Derimot er det ikke alltid like lett å naile! Er du flink til å hvile ofte, legge deg tidlig og si nei når du føler lasset tippe? Jeg jobber stadig med å bli bedre på alle tre, men sverger til meditasjon og skogturer.

Min skjønnhetsfilosofi er holistisk og minimalistisk, med enkle rutiner og få produkter som gjerne dekker flere bruksområder. Og ikke minst er de bedre for både huden min og miljøet.

I dag banker ikke hjertet mitt for kremer fra Chanel eller foundations fra Dior. Derimot er det sertifiserte produkter i resirkulert emballasje som får kremplassen på mitt grønne bad.

anja-stang-foto-marte-garmann
Foto: Marte Garmann

Kremene, oljene og renseproduktene til Eir Scandinavia dufter deilig og inneholder nordiske ingredienser som havreolje, multe, blåbær, nyperose og sheasmør. Flesteparten er sertifisert av Svanemerket og Ecocert Cosmos Natural. De har et tilgjengelig prisnivå og som vanlig får du 20% rabatt på hele serien med koden ANJAXEIR20.

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!