naturales-duft-kurs-min-parfyme-green-house
BADET

Naturlig duft: Lag din egen parfyme!

duft-kurs-kompendium-naturales-green-house

Det var så gøy å komponere min helt egne, naturlige duft forleden! Jeg ble faktisk litt besatt av å finne den perfekte blandingen, og var den siste som forlot kursbordet.

Fra før visste jeg ikke så mye om eteriske oljer og de ulike egenskapene deres, men jeg lærte at de både trigger en følelsesmessig respons og kan forebygge sykdom. At rose minsker rynker, lavendel er helende og at rosmarin holder insekter unna. Jeg lærte at sjasmin er god mot stress og depresjoner, øker velvære og optimisme. Og at det finnes over 200 typer av den!

rasa-naturales-duft-bibliotek-green-house
En liten del av Rasas «duftbibliotek», medbrakt for anledningen!

Inntil i fjor høst drev Rasa Gundersen den vakre, lille butikken Naturales i Skovveien på Frogner. Jeg oppdaget den rett før den forsvant. Men heldigvis er ikke Rasas engasjement noe mindre enn før, og nå driver hun «butikken» fra eget hus og hage!

Om våren og sommeren bugner Rasas hage av grønnsaker, blomster og bier. Biene gir henne honning og propolis; blomstene duftstoff. Alt i en frodig og sensuell symbiose.

okologisk-kake-bringebar-servering-duftkurs-naturales-green-house
Økologisk og hjemmebakt på duftkurs i regi av Bygdøy Hagelag ??

Duften av kvinne – og mat

Tilbake til kurset i det luftige fotostudioet på Lilleborg, som drives av fotografekteparet Jim og Nina Dreyer Hensley. Nina er også en del av Bygdøy Hageselskap, som tok initiativet til duftkurset. Mange gode krefter i sving her, altså. Langbordet fanget da også en interessant blanding av yoginis, grønne gründere og andre powerdamer.

Rasa lærte oss om de ulike base-, mellom- og toppnotene. Vi sendte duftpinnene og flaskene rundt, luktet og testet. Jeg forventet en dundrende hodepine, men takker kvaliteten og renheten på oljene for at den uteble.

duft-inspo-mat-studio-lilleborg-dreyer-hensley-naturales

Alle rundt bordet delte sine yndlingsdufter, fra vidt forskjellige duftunivers. For selv om dufter kan fremkalle barndomsminner eller gi oss vann i munnen, er det ikke alle vi vil bære av den grunn.

Så lenge jeg kan huske, har jeg blitt trukket mot «spiselige» dufter som vanilje, karamell, kaffe, salt. Disse er en egen duftkategori; gourmand. Klinger bra, eller hva?

Jeg liker litt spesielle kombinasjoner av ingredienser, og dufter som «smelter» inn i huden. Og jeg må bære den – ikke omvendt!

De siste 10 årene eller mer har jeg kun brukt nisjeparfyme fra små, uavhengige dufthus. Både fordi syntetiske dufter inneholder mye rart, men også fordi jeg rett og slett synes de lukter bedre. Jo renere og mer naturlige, jo bedre, så på Rasas kurs var jeg i de beste hender.

caroline-heyerdahl-rasa-gundersen-naturales-hovelsrud-green-house
Rasa (t.v.) lærer bort dufthistorie til Caroline fra C Soaps (i midten) og Marianne fra Hovelsrud Gård (t.h)

Å komponere en duft

Akk, så mange valg, og så lett å trå feil! Det var litt skummelt, men aller mest gøy å blande min personlige formel. Basenotene fordamper langsomt og er generelt beroligende, forklarte Rasa.

Siden jeg liker det milde, varme og altså spiselige (matvrak som jeg er, haha), landet jeg på en base av vetiver og vanilje, tilsatt noen få, mektige dråper av tonka og arabicakaffe. Nam!

Mellomnotene fordamper litt raskere enn basene, og er balanserende. Disse er ofte hentet fra blomster eller krydderurter. Jeg valgte sjasmin, ylang ylang og bittelitt(!) nellik. Blir det for mye av det siste, lukter det bare jul.

anja-stang-green-house-naturales-naturlig-duft-bw
Visste du at duftminnene er de sterkeste minnene? Foto: Caroline Heyerdahl

Toppnotene fordamper raskt og er generelt oppkvikkende. Her mistet jeg litt oversikten, men blant annet fant kardemomme, neroli, tangerine og økologisk appelsinskall veien oppi sprayflasken i muranoglass fra parfymebyen Grasse. Det blå glasset bevarer aromaen og holdbarheten.

Duften min(!) ble varm og beroligende. Sesongmessig ligger den et sted mellom vinter og sommer – faktisk omtrent der vi befinner oss (i limbo?) akkurat nå. Har ikke helt parfymespråket inne, så jeg lar heller «frøken Rasa» beskrive den:

«Elsker hvordan vanilje treffer tonka og ylang ylang. Frisk berøring av kardemomme og senere sitrus, pluss neroli… Med hint av spice er dette en eksotisk og elegant start på våren!»

naturales-duft-kurs-min-parfyme-green-house

Det var så gøy å komponere min egen duft, og jeg anbefaler alle å prøve det. På en måte ble jeg litt bedre kjent med meg selv i prosessen.

Følg med på Naturales’ Facebookside og kryss fingrene for at flere kurs dukker opp i vår! I mellomtiden finner du Rasas eksklusive oljer i helsekostbutikker, hos Norway Designs og The Well Spa.

Les mer om Naturales’ deilige naturlige dufter og se videointervjuet vi gjorde med Rasa her: 

Naturales: Kunsten å skape naturlig duft

anja-stang-rasa-naturales-duft-kursanja-stang-rasa-gundersen-naturales-duft-kurs

Kommentarer (4)

  1. Så spennende. Det må jeg sjekke ut selv. Synes duft er spennende og føler meg av og til nesten alene om min lidenskap for bra duft (som mann).

    1. Så hyggelig, Agnor! Rasa har en enorm kunnskap og en smittende lidenskap. Håper hun fortsatt har kurs i å komponere sin egen, ellers kan du se på nettsiden hennes om hun har duft for menn. Har du ellers vært innom Heaven Scent i Oslo sentrum? De spesialiserer seg på nisjedufter fra små hus som kun lager duft, ikke alt mulig annet ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!