pavlova-med-kaffe-og-salt-karamell-green-house
KJØKKENET

Nasjonaldagskatt: Pavlova med kaffe og karamell

  Annonse

pavlova-med-karamell-saus-med-kaffe-og-fiken
En mini-tjuvstart siden jeg jo ikke kan ta hele feiringen på forskudd! Men oppskriften er på en hel kake…

Nasjonaldagen nærmer seg med stormskritt, og for meg betyr det minst én ting: Pavlova!

Å starte uka med å bake, og dét midt i arbeidstiden, er på ingen måte ille. Kanskje jeg burde vært matblogger, tenker jeg, og gjort det hver dag? På den annen side innser jeg rimelig raskt at jeg ikke er noen matblogger; jeg blir så revet med av prosessen at jeg helt glemmer å dokumentere den. Ops.

Kan vi enes om at det er resultatet (ikke tanken) som teller, og at du har sett bilder av bakeboller og ingredienser før?

Jeg har ikke laget så mange pavlovaer i mitt liv, men de jeg har laget hittil har blitt ganske perfekte, om jeg må si det selv. Det har gått i klassiske nasjonaldagsvarianter med røde og blå bær og hvit krem. Og why fix it if it ain’t broken?

pavlova-nasjonaldag-syttende-mai-rodt-hvitt-blatt
Bildebevis på min første pavlova, 17. mai 2016.

#nailed it (not) – vegansk pavlova med en vri

For det første hadde jeg store planer om å for første gang teste vegansk marengs, laget av – hold deg fast – kikertlake! Det er jo ganske vilt at det går an å lage en deilig marengsbunn av noe som ellers går rett i vasken?! Kampen mot matsvinn der, altså.

Det gjør det altså, og Vegetarbloggen har en oppskrift som skal funke. Det var bare at jeg, dumdristig som jeg var, på død og liv måtte avvike fra den.

For mange år siden så jeg et bilde som klistret seg til netthinnen: En pavlova med sjokolade i bunnen og salt karamellsaus i rike monn på toppen. Hold den tanken!

Feilen var å tro at revet sjokolade lar seg kombinere med kikertmarengs på samme vis som den klassiske typen. BIG mistake. Det hele ble en rennende, flat greie – som riktignok smakte ganske godt. Men ikke noe å servere andre enn nysgjerrige barn som forsynte seg av seige «sjokoladekjeks»…

Så da ble det ny runde, med klassisk eggehviteoppskrift. Jeg er ikke veganer (forklarer litt om hvorfor her), men spiser vegansk så ofte jeg kan. Og så tror jeg en god del av dere er det (gi et lite pip!), og de fleste oppskriftene her inne er plantebaserte. Denne er vegetarisk, og kremen er vegansk – hvis du vil! Og kaffekaramellsausen er faktisk en av de beste jeg har smakt.

green-world-okologisk-kaffe-hele-bonner
Kaffe er godt både i sausen og til kaken! Vi bruker hele bønner fra Green World som vi kverner selv.

Oppskrift på pavlova med kakao, kaffe og karamellsaus

Verdens beste kake, til 10 porsjoner. Dette trenger du til marengsbunnen:

  • 6 eggehviter
  • 2 ts hvitvinseddik
  • 2 ts maisstivelse
  • 2-3 dl melis

Sett ovnen på 90 grader. Pisk eggehviter (helst romtempererte) til mykt skum med en kjøkkenmaskin. Sørg for at utstyret er helt rent, ellers blir ikke marengsen stiv. Tilsett først eddik, så melis og maizena mens vispen går.

Pisk til en blank og fast masse. Den skal være så stiv at du kan snu bollen opp-ned uten at innholdet renner ut!

Kle et stekebrett med bakepapir og form marengsen til en rund form (eller det du ønsker) med en slikkepott. Stek midt i ovnen i 1,5-2 timer (hold ovnen lukket underveis!), skru av varmen og la den «tørke» på brettet med ovnsdøren åpen – over natten hvis mulig.

pavlova-marengs-bunn-med-kakao-nasjonalkake
Marengsbunnen har et lite tint av kakao!

Salt karamellsaus med økologisk kaffe

Smelt smøret på middels temperatur i en liten gryte, og tilsett sirup og sukker mens du rører godt. Hell i kaffen til slutt, og avkjøl lett. Saltet i smøret gjør at sausen ikke trenger ekstra salt, men smak til etter ønske.

Krem, dekor og njutning!

  • Kremfløte – jeg brukte den veganske varianten Gryr av raps og kokos, som er naturlig laktosefri. Du kan selvsagt også bruke vanlig kremfløte, gjerne økologisk.
  • 1-2 ts sukker
  • 1 ts vaniljesukker

Pisk krem og glatt et raust lag over marengsbunnen . Hell over karamellsaus, og servér gjerne med litt ekstra i en liten mugge. Pynt med ferske eller tørkede fiken og nyyyyt!

pavlova-med-kaffe-og-salt-karamell-green-house
Hurra for Norge!

Dette innlegget er del av et langsiktig samarbeid med Green World økologisk kaffe. I juni deler jeg oppskriften på verdens beste iskaffe!

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!