margaret-berger-popstjerne-miljo-bevisst-green-house
GJESTEROMMET

Gjesteinnlegg: Når du begynner å tenke over det

Du vet de tingene vi forteller oss selv, og gjerne andre også, men som du innerst inne vet at ikke er helt sanne?

Jeg vil ikke gå så langt som å kalle det livsløgner. De er bare små hvite, vridde sannheter. Glasur på den kaka som kalles livet. Jeg pleide å fortelle meg selv at jeg var opptatt av miljøet. At jeg var opptatt av naturen, moder jord og fotavtrykket mitt.

Er man et oppegående menneske, så vil man ikke kunne stå for å være et miljøsvin.

margaret-berger-miljovennlig-popstjerne-gjesterom-green-house

Men tenker man ikke over det noe særlig, blir man automatisk nettopp dét. Handler du klær, mat, sminke og leker uten å tenke over det, produserer du så mye søppel og skader planeten ved nesten hver handling. Så sånn var jeg, da. Som en menneskelig bulldoser raste jeg gjennom mitt travle liv uten omtanke for omverdenen.

Inntil jeg en dag begynte å tenke. Kunnskapen hadde jeg egentlig fra før, men jeg måtte begynne å anvende den og begynne å ta andre valg. De er små, men de er viktige. For planeten, men også for meg selv.

Jeg vil se meg i speilet og vite at jeg gjør litt – LITT – hver dag for å være bedre.

Fortsatt har jeg en lang vei å gå. Men i dag vil jeg dele noe små erfaringer der jeg får i pose og sekk.

humble-brush-bambus-tannborste-green-house
Bambustannbørste fra The Humble Co.

Mine små valg til huden

Jeg får lett eksem av produkter med parfyme, og har såpeallergi. Da mineralprodukter kom på banen testet jeg masse forskjellig, men opplevde at det gjerne ble for konsentrert og sterkt. Men for 5-6 år siden fikk jeg et mineralpudder fra Tromborg av søsteren min, som jeg nå sverger til.

Når jeg vil pynte meg bruker jeg dette pudderet: Ikke bare får jeg en gjennomsiktig, fin look på sminken, men den gjør rett og slett huden min bedre hvis jeg har eksem.

tromborg-okologisk-pudder-naturlig-skjonnhet-margaret-berger
Tromborg mineralfoundation i nyansen Vanilla.

Det er mange andre fine produkter fra Tromborg også, men mineralfoundationen er virkelig stjerna. Når jeg er på TV kan jeg også bruke den på hendene der jeg har mest eksem; den pleier og dekker på samme tid.

Siden jeg ikke tåler parfyme og såpe er håndsåpe en utfordring, men rosesåpen fra Dr.Bronner’s er blitt en redning når jeg husker å kjøpe den:

Dr.Bronner’s Pure-Castile Soap

Hus, kjøkken og mat

Jeg har en pose fra WWF hengende ved døren, med et bilde av en elefant, som er mitt favorittdyr. Den har en evne til å dra blikket mitt til seg før jeg går på butikken. I den posen ligger det fem tøyposer fra Friendly Fruit, en Oslobasert elevbedrift.

Jeg skulle virkelig ønske det var MER jeg kunne brukt de posene til i butikken. Som dere vet er mye pakket inn i plast, men epler, klementiner og bananer pleier å havne i disse.

handle-nett-frukt-poser-zero-waste-margaret-berger
Fruktposer fra Friendly Fruit og handlenett fra WWF.

Vi slet litt med å bli flinke til å kildesortere. Helt til vi fant ut at vi måtte gjøre det enkelt for oss selv, og gjemme bort søppelet. Jeg anbefaler derfor å investere i noen fine søppelkasser fra Granit eller lignende.

Jeg digger kjøkkensprayen som lukter tusen ganger bedre enn Jif, uten at jeg trenger å tenke på at det er såpe og kjemikalier i den! Og ullvasken som er mer skånsom og som jeg ikke reagerer på. Den er helt naturlig og lukter mye bedre enn Milo.

naturlige-vaskemidler-c-soaps-ecover-green-house

Slow travel og grønn inspirasjon

Jeg anbefaler et opphold på Guldsmeden sine hoteller som har så mye deilige naturlige produkter og får det å være litt grønnere til å føles som skikkelig luksus. Du kan teste en ny type peeling i spaet deres, eller prøve kull som tannkrem for første gang.

Jeg fant min nye yndlings-bambustannbørste Humble Brush der, som er mye bedre enn plast for både tenner og tannkjøtt.

Det kan være fort gjort å miste inspirasjonen til å leve mer grønt i hverdagens tralt. Jeg synes det er inspirerende å lese Green House av Anja, som gjør det med et strålende smil og uten pekefinger.

Instagramprofilen til Ane Aspén, fotograf og tobarnsmor. I prosess til å redusere forbruk og søppel har Ane fine tips som er lette å gjennomføre. Og så tar hun utrolig vakre bilder – godteri for øynene.

margaret-berger-popstjerne-miljo-bevisst-green-house

Line fra «Planet Plast» på NRK er en så dyktig programleder, og bryter virkelig plastproblemet ned til hva vi kan gjøre med det. Jeg sluker hver episode!

Takk for meg, og takk for at jeg fikk besøke gjesterommet. Jeg mener at vi kan gjøre litt hver dag, og det trenger ikke å være tungvint. Vi må løfte blikket og hjertene våre, og ta vare på det vakre hjemmet vi har, men også oss selv og familien vår. Det begynner med å tenke over det…

***

Margaret Berger er artist, DJ og fylkeskoordinator for UKM Oslo. Hun er også elefantelsker, tidligere miljøsvin og forsiktig optimist.

Kommentarer (2)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!