ingvill-kerob-min-klode-reparasjon
GARDEROBEN

Miss Fix-it

Finns et egentlig noe mer miljøvennlig enn å gi plaggene vi elsker et lengre liv? Ingvill Kerob tok nålen i egen hånd og startet reparasjonsfirmaet Min Klode. – Vi vil gi et reelt alternativ til å kjøpe nytt når et plagg har fått en skade. Det skal være lett å fikse en glidelås eller et hull, sier hun når jeg møter henne i Nydalen, der syerskene holder til.

Min Klode besøker barnehager, skoler og bedrifter for å ta imot plagg, reparere og levere dem tilbake innen to uker. – Den langsiktige miljøgevinsten er at vi endrer vaner, skaper mindre avfall og blir mer bevisste, samtidig som vi får løst et konkret problem, sier Kerob:

Og ikke minst; at barna våre lærer seg å tenke reparasjon før kast og blir miljøsmarte forbrukere, ingeniører og lærere!

rajdeep-min-klode-reparasjon-moving-mamas
Rajdeep fikset fløyelsjumpsuiten min fra H&M Studio med et smil.

I følge WWF sparer vi opptil 11 000 liter vann ved å reparere et par jeans istedenfor å kjøpe et nytt. I tillegg kommer belastningen fra kjemikalier og CO2. Min Klode samarbeider med Fretex og bruker tekstiler som ikke kan selges i reparasjonene.

I tillegg gir firmaet arbeid til innvandrerkvinner som tidligere har stått utenfor norsk arbeidsliv via organisasjonen Moving Mamas. Vinn-vinn-vinn, altså. Nettopp tankegangen om at noe skal gagne både mennesker, dyr og planeten, er bærekraftig mote på sitt beste.

camilla-moving-mamas-min-klode
«Sjefsreparatør» Camilla fra Moving Mamas gikk straks i gang med silkeskjørtet mitt fra Yves Saint Laurent.

Reparere, integrere

Ingvill Kerob har bakgrunn fra tekstilindustrien og møbelbransjen på Sunnmøre, og har selv et rom der symaskinen står parat. – Likevel klarte jeg ikke å få ut fingeren og reparare disse hullene halv ti på kvelden, ler hun oppgitt. Man trenger ikke være småbarnsmor for å kjenne seg igjen i dét. Derimot er det ikke så mange som tar med barneklær til en skredder.

little-mountains-reparasjon-min-klode
Minos genser fra Little Mountains fikk fine fløyelslapper på hullete albuer!

I desember i fjor testet Ingvill ut konseptet i sju barnehager, og fikk til sammen inn 96 plagg på to henterunder. Hun har med andre ord truffet en nerve:

Min Klode skal være et slags dugnadprosjekt folk har lyst til å være med på. Jeg ville skape et konsept som funker.

Kerob samarbeider med Fretex, som donerer råmateriale fra plagg som ikke kan selges.  Moving Mamas utvikler bærekraftige produkter formgitt av norske designere, av materialer som ellers ville blitt kastet, og har holdt på rundt et år. De hadde et par symaskiner, og noen av kvinnene hadde syerfaring. Dermed ble samarbeidet til.

moving-mamas-lissette-rajdeep-min-klode
Moving Mamas holder til i ledige næringslokaler i Nydalen. Til venstre produktansvarlig Lissette Romero.

Prisene må være høye nok til å sikre kvinnene rettferdig betaling, men lave nok til at folk har råd til å fikse fremfor å kjøpe nytt. Reparasjon av et barneplagg koster 150 kroner, mens voksenklær ligger på 350 kroner for to justeringer. Bytte av glidelås og kompliserte materialer som Gore-tex fordrer en hundrings ekstra.

Selv kan jeg ikke sy og eier ikke symaskin, så jeg trenger firmaer som Min Klode. Jeg leverte inn en barneullgenser med hull på albuen, en fløyelsjumpsuit som hadde gått opp i sømmen og et skjørt i silkejersey der fallen hadde løsnet. I dag fikk jeg alt tilbake i topp stand. Fiks ferdig!

ysl-min-klode-yves-saint-laurent
For første gang på fem år kan jeg endelig bruke det vintage silkeskjørtet mitt igjen!

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!