picasso-i-jungelen-greenhouse-crazy-plant-lady
STUEN, UTEROMMET

Fra plantenes skrekk til crazy plant lady: Mine beste tips

greenhouse-eco-living-room-stue-savanna-sunset-jungel
Fiolinfikenen har tidoblet lengden siden jeg kjøpte den for et par år siden ?

Jeg pleide å være en plantedreper, som ikke en gang klarte å holde en sukkulent i live mer enn noen måneder. Det var før jeg fikk grønne fingre.

Tekst og foto: Anja Stang

Jeg er fortsatt ingen hageekspert (selv om Greenhouse har en hage – du står midt i den nå!), og googler stadig vekk det jeg ikke vet. Men hver gang lærer jeg noe, og jeg lærer av mine feil.

Tidligere har jeg fortalt historien om fikentreet som mistrivdes sånn at det gulnet og mistet bladene. Den gangen tydde jeg til Facebook-orakelet, altså vennene mine, og fikk en haug tips. Jeg fulgte dem alle, og vet dere hva? Det funket!

Da treet sommeren etter ble solbrent fordi jeg hadde glemt å akklimatisere det før jeg satte det rett ut i vårsolen etter en lang vinter inne, var jeg ikke høy i hatten. Men jeg lærte av det også, og gjør det neppe igjen.

Ettersom tiden går, behandler jeg de grønne plantene mine stadig mer som barn.

rosa-lilje-ranunkler-fikentre-greenhouse-eco

Vel, barna mine får store klemmer og jeg snakker fortsatt ikke med plantene, men jeg blir oppriktig bekymret når det feiler dem noe. Og jeg har blitt dreven på planter etter hvert. Så til alle dere som ikke er det, vær så god:

Åtte tips til glade planter

 1. Hvis du vil at plantene dine skal trives og vokse; pott dem om! Den lille plastpotten er bare midlertidig, så gi dem en stor keramikkpotte med god jord, plass og lys! Krukkegården mellom Ås og Drøbak har de vakreste pottene og krukkene som også er frostsikre. En oase det er verdt å valfarte til! Du drar garantert ikke tomhendt derfra.
 2. Gi plantene dine gjødning i hele sommerhalvåret. Gi gjerne litt hønsemøkk midt i jorda når du potter om (da lukter den ikke) og en økologisk, flytende gjødning du kan følge opp med jevnlig. Følg doseringen på flasken og gjødsle annenhver uke hele sommerhalvåret.
 3. Prøv å gi plantene dine optimal plassering, gjerne i grupper.

  I følge tanten min, som er tidligere gartner, er planter «flokkdyr»!

 4. Planter med mørkegrønne blader trenger mindre lys, lysegrønne mer. Omplasser hvis noen viser tegn til mistrivsel.
 5. De færreste planter mistrives i mørke kroker over tid, men visse tåler mer enn andre. Mens sjømannstrøst klarer seg med lite lys, trenger orkidéer lite vann og er nærmest glade for å bli glemt.
 6. Ikke overvann! Dét er den vanligste feilen mange gjør, og jeg var en av dem. Vann heller lite og ofte – daglig når det er skikkelig varmt‚ og sjekk alltid om jorden er tørr eller fuktig før du gir mer.
 7. Hvis du virkelig vil stelle godt med de grønne, kan du lese deg litt opp på de ulike artene. Mens noen helst skal tørke litt ut mellom hver vanning, skal andre holdes jevnt fuktige. Noen vil ha direkte sol, andre ikke. Og så videre.
 8. Følg fornuft og magefølelse! Gir du plantene den kjærligheten de fortjener, betaler de deg tilbake med godt inneklima, økt trivsel og masse mestringsfølelse. En god byttehandel, eller hva?
picasso-plante-fiolin-fiken-lilje-kaktus
krukkegaarden-potter-krukker-gronne-fingre-plantetips
Glem ballongene; jeg vil ha en blå benk! Fra hagemekkaet Krukkegården ?

Kommentarer (6)

 1. Supert innlegg! Har nettopp flytta inn i ny leiligheit, og er godt i gang med å fylle vindaugskarmar med fine grøne planter! ✨? Følger deg på Instagram, men har ikkje sett på bloggen din før no 🙂 Skal definitivt lese vidare!

 2. Nettopp kjøpt meg en grønn plante i dag med håp om at den skal holde i mer enn en måned! Midt i blinken med dette innlegget. Ser ut til at jeg må potte om gitt?

 3. Supre tips! Hva gjør jeg da jeg ikke vet hva for grønn plante jeg har? Fikk de når de bare var to tre cm og vet den voksne planten har firkanta stamme, men aner ikke hva for type det er..

  1. Så hyggelig at du likte dem! Det er ikke nødvendigvis så viktig å vite det, men skjønner jo at du lurer! Prøv å image-Google på beskrivelsen av planten og se om du får opp noen matcher, eller oppsøk din lokale blomsterbutikk? Ellers er en hovedregel at planter med lysegrønne blader liker mye lys, mens de mørkere tåler mindre. Mtp vanning liker de fleste å holdes jevnt fuktige, og overdreven vanning kan være verre enn litt tørke. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!