sitron-fiken-tre-planter-gronne-fingre-plantetips-green-house

Snart kan jeg høste fruktene (geddit?) av innsatsen ?

Jeg pleide å være en plantedreper, som ikke en gang klarte å holde en sukkulent i live mer enn noen måneder. Før jeg fikk grønne fingre.

Neida, jeg er fortsatt ingen hageekspert (selv om Green House har en hage – du står midt i den nå!), og googler stadig vekk det jeg ikke vet. Men hver gang lærer jeg noe, og jeg lærer av mine feil.

Tidligere har jeg fortalt historien om fikentreet som mistrivdes sånn at det gulnet og mistet bladene. Den gangen tydde jeg til Facebook, altså vennene mine, og fikk et vell av tips. Jeg fulgte dem alle, og vet du hva? Det funket!

Da treet sommeren etter ble solbrent fordi jeg hadde glemt å akklimatisere det før det settes ut i vårsolen etter en lang vinter inne, var jeg ikke så høy i hatten. Men jeg lærte av det også, og gjør neppe samme feil igjen.

gronne-fingre-plantetips-green-house

Tips nummer én: Kast de små plastpottene og gi dem terrakotta, god jord og hønsemøkk!

Ettersom tiden går, behandler jeg de grønne plantene mine stadig mer som barn. Altså, barna mine får store klemmer og jeg snakker fortsatt ikke med plantene (selv om jeg kanskje burde det!), men jeg blir oppriktig bekymret når det feiler dem noe.

Edderkoppmidd, hønsemøkk og daglige dusjer

Nå sist var det Alocasia Cuculata – eller regnskogpalmen, som jeg bare kaller den. Da de store, flotte bladene plutselig begynte å henge med hodet og knekke (iiik!), så jeg tilfeldigvis noen små luringer som ilte langs et lite spinn ved roten av hvert blad. Edderkoppmidd, visstnok. De liker visst ikke vann, så jeg tok den med i dusjen.

Så fikk jeg endelig ut fingeren og ga den litt space. Bokstavelig talt.

palme-gummifiken-gronne-fingre-plantetips-green-house

Alocasia til venstre. Fiolinfikenen til høyre var cirka 30 centimeter kort da jeg kjøpte den på Coop.

Poenget er at jeg har blitt ganske god på grønne planter etter hvert. Så til alle dere som ikke er det, vær så god:

Åtte tips til lykkelige planter

  • Hvis du vil at plantene dine skal trives og vokse; pott dem om! Den lille plastpotten er ment til midlertidig bruk, så gi dem en stor keramikkpotte med god jord, plass og lys! Krukkegården mellom Ås og Drøbak har de vakreste pottene og krukkene som også er frostsikre. En oase det er verdt å valfarte til!
  • Husk å gi gjødning i hele sommerhalvåret. Gi gjerne litt hønsemøkk (jepp!) midt i jorda når du potter om (da lukter den ikke) og en økologisk, flytende gjødning du kan følge opp med jevnlig. Følg instruksjonene på flasken.
  • Prøv å gi plantene dine optimal plassering, gjerne i grupper. I følge tanten min, som er tidligere gartner, er de «flokkdyr»!
  • Planter med mørkegrønne blader trenger minst lys, de lysegrønne mest. Omplasser hvis noen viser tegn til mistrivsel.
  • De færreste planter mistrives i mørke hjørner og rom over tid, men visse sorter «tåler» mer enn andre. Sjømannstrøst klarer seg med lite lys, mens orkidéer krever lite vann og er nærmest glade for å bli glemt.
  • Ikke overvann! Dét er den vanligste feilen mange gjør, og jeg var en av mange. Vann heller lite og ofte – daglig når det er skikkelig varmt‚ og sjekk alltid om jorden er tørr eller fuktig før du gir mer.
  • Hvis du virkelig vil stelle godt med de grønne, kan du lese deg litt opp på de ulike artene. Mens noen helst skal tørke litt ut mellom hver vanning, skal andre holdes jevnt fuktige. Noen vil gjerne ha direkte sol, andre ikke. Og så videre.
  • Bruk fornuft og magefølelse. Gir du plantene den kjærligheten de fortjener, betaler de deg tilbake med masse mestringsfølelse, godt inneklima og renere luft året gjennom. En god byttehandel, si!
gronne-fingre-plantetips-green-house

Sånn så det ut da Fru Monstera trengte ny potte i vår

potte-om-krukkegården-plantetips-gronne-fingre-green-house

Crazy plant lady pants!

krukkegaarden-potter-krukker-plantetips-green-house

Jeg ❤️ Krukkegården

krukkegaarden-potter-krukker-gronne-fingre-plantetips

Jeg vil ha en blå benk! ?