brooke-lark-glutenfri-mat-helse-green-food-plantebasert-vegetar-unsplash
KJØKKENET

Min guide til glutenfri overlevelse og nytelse

Nå er det over tre år siden jeg fikk cøliakidiagnosen som snudde livet mitt på hodet. Det er på tide å dele det jeg har lært. 

Da sjokkbeskjeden kom (jeg hadde knapt symptomer og ingen anelse), gjorde jeg det en som elsker kaker, pasta og surdeigsbrød ville gjort: Gikk rett i kjelleren. Croissanter var min raske og rimelige go-to-mat på farten eller på kafé, tempura maki favoritt-sushien og jeg var stod gjerne først i kakekøen i bursdager. Hvordan skulle jeg klare å si farvel til all maten jeg elsket?!

Det var en viss trøst å innse at sjokolade, kaffe og vin er glutenfritt. Samtidig var det mørketid og vi slet allerede da i heimen, så oddsene var ganske nådeløse. Da jeg publiserte artikkelen «Hjelp, jeg har cøliaki!» og ba om deres beste glutenfrie tips, kom det en omsorgsfull flodbølge av oppskrifter, boktips, blogglinker og tips. Dere skulle bare vite hvor mye det betydde.

Så mange hadde en tante, kollega, samboer eller sønn med cøliaki, og jeg følte meg plutselig så mye mindre alene.

Jeg trålet allergihyllene til alle nærbutikkene og følte en sorg over å bytte ut mine økologiske favorittprodukter og -merker med stygge plastinnpakninger fulle av tomme kalorier. Jeg ble tvunget til å gå fra brød og pizzabunn laget av urkorn til kritthvitt mel fra mais og ris, ofte tilsatt sukker eller sirup. Til dobbel pris.

glutenfrie-pannekaker-greenhouse-eco-valnotter-blaamuggost-lonnesirup
Gode, glutenfrie pannekaker lager jeg av en miks av havremel, bokhvetemel og mandelmel. Her en fransk favoritt med valnøtter, blåmuggost og lønnesirup. Yum! Foto: Anja Stang

Min glutenfrie ekspedisjon

Så oppdaget jeg Det Glutenfrie Verksted, et norsk firma drevet av en lidenskapelig, kvinnelig gründer med samme diagnose og følgende fine kombo: Økologiske ingredienser, mer fiber og mindre sukker. Produktene hennes, som også er visuelt delikate (én gang estetiker…), ble tidlig et halmstrå jeg klamret meg til med begge hender.

Her skriver jeg mer om favoritten og om hvordan det første halvåret med cøliaki hadde gått. Siden har jeg levd overraskende godt med diagnosen, og oppdaget mange varianter som både smaker godt og som har et næringsinnhold jeg kan leve med. Livet er fortsatt en jakt på de beste alternativene, men i dag har jeg en god forståelse av hva jeg trenger og hva jeg fint klarer meg uten.

De siste tre årene har alle oppskrifter i Greenhouse vært glutenfrie, og slik vil det fortsette. De fleste rettene er helt uten mel, gjerne veganske (og dermed også naturlig laktosefrie). Tåler du gluten, må du gjerne bruke «vanlig» mel, men jeg har erfart hvor fint det er å få mat tilpasset våre behov. Uten at det smaker papp.

På høy tid å «pay it forward»! Hver dag får noen eller noens barn diagnosen, og verdenen deres krasjer. I hvert fall føles det slik der og da.

Jeg vil så gjerne gjøre det litt lettere for dem, slik dere gjorde for meg for tre år siden. Dette er mine beste glutenfrie lifehacks.

anja-stang-livet-med-coliaki-celiac-disease-glutenfri-mat
Foto: Marte Garmann

Greenhouse’ guide til et glutenfritt liv som smaker digg

Hvis du deler hus med flere: Ha ditt eget smør (brødsmuler har en tendens til å samle seg i det), invester i en egen brødrister og ha en glutenfri sone på kjøkkenbenken. Kanskje bør du ha en egen hylle i kjøleskapet også?

Start med å tenke på hva som er naturlig glutenfritt, fremfor hva du skal erstatte glutenet med.

Det er i utgangspunktet fritt frem for alt fra frukt og grønnsaker til kjøtt, fisk, egg og ost. Av tilbehør er ris, quinoa og poteter trygt. Ooog: Raw food er glutenfritt!

Jeg har ikke kjøpt én eneste glutenfri kokebok, skjønt du må det gjerne. Derimot kommer du langt med «Rågodt» og «Kakeboka», begge fra Oslo Raw, og «En skikkelig digg kokebok» og «En skikkelig digg kokebok 2» av Hanne-Lene Dahlgren som selv har cøliaki i familien. «Happy Foods», den splitter nye kokeboken fra det deilige raw food-konseptet med samme navn, er også super.

squashbåter-en-skikkelig-digg-kokebok-2
Jeg fikk lov å dele Hanne-Lenes oppskrift på squashbåter i Greenhouse! Foto: Line Dammen

Få oversikt over hva som finnes i frysedisk og allergihylle, og smak deg frem. Prøv å se på det som en reise til et nytt kosthold som ganske snart vil føles like naturlig som det gamle gjorde. For det gjør det faktisk; kors på halsen!

Bakst

Ulike glutenfrie meltyper egner seg til ulike ting, men jeg sverger til teffmel, bokhvetemel og glutenfrie havregryn jeg selv maler til havremel i blender. Sistnevnte er perfekt til blinis og pannekaker, mens teff er et afrikansk urkorn med høyt næringsinnhold, som pakkes på Nes av Korngutta. Visste du forresten at bokhvete er en nøtt?!

Jeg har aldri vært fan av bakemikser, og har alltid bakt fra bunnen av. Men etter at jeg måtte kassere alle oppskriftene mine, krøp jeg til korset.

Miksene til Det Glutenfrie Verksted er hederlige unntak, og jeg har vært strålende fornøyd med alt fra eltefritt brød til sjokoladekake med kokosblomstsukker. Jeg har også eksperimentert meg frem til gode og sunnere versjoner av vafler, bananbrød og lapper.

vegansk-glutenfritt-bananbrod-greenhouse
Bananbrød med hasselnøtter og bær 🙌🏼

Pasta og pizza

Pasta på restaurant er dessverre et tilbakelagt kapittel, men butikkalternativene finnes. Italiensk pasta fra Rummo eller Semper er like lite næringsrike som tradisjonell pasta av hvete, men smaker som pasta. Sunnere varianter er gjerne basert på linser eller erter, men smaker ikke pasta og går lett i oppløsning under koking. Helsekostkjeden Røtter har derimot flere gode og sunnere varianter på bokhvete eller brun ris, blant annet fra merket Castagno.

Når det gjelder pizza, er situasjonen omvendt. Jeg har ikke prøvd å lage glutenfri pizza fra bunnen av ennå siden glutenfri gjærbakst er ganske tricky. (Men jeg har store planer, så stay tuned!) Butikkene har et stusselig utvalg glutenfri frossenpizza.

Derimot er pizza en fest å spise ute! Nesten alle pizzarestauranter tilbyr glutenfri bunn, så du kan velge fritt blant alle toppingene.

Mine favoritter er Villa Paradiso, Olivia og Giratondo i Oslo.

taco-fredag-bursdag-hjertesalat-blader-som-tacolefse-veggis-bonner
Hjertesalat er genialt som «lefser» – og så slipper du å kutte salaten! Foto: Anja Stang

Taco, burgere og pølser

Folkets fredagsfavoritt er lettere å naile enn du kanskje skulle tro. Flere glutenfrie lefsealternativer er tørre og kjipe, men de små til Old El Paso er skikkelig saftige og gode. For å variere bytter jeg i blant ut med hjertesalatblader (godt og sunt) eller gode, gammeldagse tacoskjell. De er laget av mais, så hele familien kan spise samme type uten glutenkrøll.

Mange vegetarburgere inneholder faktisk gluten, så sjekk alltid innholdsfortegnelsen!

Min favoritt er Naturli’ sine planteburgere og de crispy Liv Laga-burgerne, som jeg serverer med ovnsbakte søtpotetfries og salat. Jeg har fortsatt til gode å smake gode, glutenfrie burgerbrød, så jeg bare dropper dem. Det samme gjelder glutenfrie pølsebrød (hjælp!) eller lomper (sistnevnte finnes knapt). Jeg spiser veggispølsa mi med potetmos til, jeg.

Melk og mylk

Kumelk er glutenfritt, men en del med cøliaki har problemer med laktose, så prøv deg forsiktig frem. Plantemelk er vegansk og naturlig laktosefritt, men havremelk inneholder gjerne litt gluten siden havren (som ellers er glutenfri) behandles sammen med andre kornsorter på fabrikkene.

Selv drakk jeg iKaffe fra Oatly i min daglige kaffe, og var hoppende glad for at den akkurat er innenfor den høyeste glutengrensen cøliakere offisielt skal tåle. Men så viste det seg at mange blir dårlige av den likevel, og i mitt tilfelle gjorde det å kutte den ut at antistoffverdiene mine endelig tippet under grensen.

Det er fint å vite at tarmen trolig er «healet» nå. Jeg merker det best på at jeg nesten aldri er syk lengre!

vegansk-gryr-plantebasert-flote-ekte-vanilje-sukker-kakao
Den plantebaserte fløten Gryr er min nydelig i kaffe! Jeg digger den litt søte kokossmaken.

For bare et par måneder siden oppdaget jeg løsningen: Barista Gluten Free Oat fra Alpro! Den smaker temmelig likt min tidligere følgesvenn, men er helt glutenfri.

Vårt daglige brød

Glutenfritt brød er sjelden godt, selv på gourmetrestaurant. Det er faktisk en skikkelig sob story, så jeg er glad brødmat aldri har vært livet for meg. Isteden varierer jeg med havregrøt (av glutenfrie gryn), smoothiebolle og granola. Men det finnes lyspunkter:

Baker Hansen har tre ferske og gode, glutenfrie brød, samt påsmurte rundstykker og supergode kanelboller med vaniljekrem!

I frysedisken på Meny har jeg nylig oppdaget Spirebrød fra Pure Food, som inneholder hele 35% spirer og faktisk smaker slik godt grovbrød skal! Havrebrødet til Fria inneholder 9% fiber, som er ganske bra. Jeg måtte venne meg til at det smaker loff, men det er saftig og holder seg lenge.

De fleste glutenfrie knekkebrød er tørre og kjipe, men norske Brisk sine med valnøtter er supergode!

Kaker og desserter

De fleste lar seg lage i glutenfrie versjoner, men det er sjelden noen tenker på det i barnebursdag eller middagsselskap. Takk Gud for pavlova, sitronfromasj, karamellpudding, pannacotta og is!

pavlova-med-kaffe-og-salt-karamell-green-house
Denne pavlovaen – med vegansk marengs av kikerter – er helt vilt god! Foto: Anja Stang

Bare unngå cookie dough-variantene; der gikk jeg på en smell en gang.

I frysedisken kan du også finne glutenfrie makroner, minibakkels og mudcake (Coop). Og allergihylla lokker med en glutenfri Oreokjeks-variant som smaker temmelig identisk med originalen. Nam!

I dag oppdaget jeg også den nye, søte kafeen Bolle Bar ved det nye nasjonalmuseet og fergeleiet, og de glutenfrie bollene deres – med vaniljekrem og dyppet i sukker og kanel – smakte ikke som allergimat, for å si det sånn…

Asiatisk mat

Soyasaus, østerssaus og teriyaki inneholder som oftest hvete, så her er det viktig å gå for variantene som er merket glutenfrie og å spørre når du spiser ute. Tamari er glutenfri soyasaus som er fermentert og dermed sunnere enn den vanlige, og nylig fant jeg en glutenfri teriyakisaus fra samme merke (Kikkoman) som barna elsker.

Styr unna tempura maki når du bestiller sushi, og be om glutenfri soyasaus; de fleste sushirestauranter har det.

vegansk-ramen-plantebasert-pak-choi-tofu-sopp-umami
Denne oppskriften på vegansk og glutenfri ramen er livet, spør dere meg! Foto: Anja Stang

Bonus

Cøliaki-bonding er undervurdert! Virkelig.

Du kommer til å møte mange som deler diagnosen, og umiddelbart føle et slags bånd.

Dere kan utveksle tips, oppskrifter og favorittprodukter. Og hvem vet? Kanskje blir dere venner for livet.

Dykk inn i mitt grønne kjøkken for glutenfrie, plantebaserte oppskrifter! Her er noen personlige favoritter:

Saftige og semisunne bananvafler

Lun søtpotetsalat med koriander og mynte

Vegansk og glutenfri bokhveteburger

Kommentarer (4)

  1. Hei! her i huset er det 2 med cøliaki og 1 med melkeallergi, så jeg forstår frustrasjonen. For oss å spise ute er noe vi helst ikke gjør. Men ang pasta så har jeg i det siste lagd den selv. Det tar litt tid, men laga deigen dagen før, inn i kjøleskapet så swisj rulle den dagen etter. Eg bruker div mel type ifra det glutenfrie verksted, egg og olje. Alle digge den!

    1. Takk for hyggelig kommentar, og så inspirerende! ? Jeg har lenge hatt planer om å teste langtidshevet og «sunn» pizzabunn, men kanskje fersk pasta må bli det neste?! Jeg synes det er ganske lett å finne glutenfri mat ute, men så tåler jeg heldigvis spor uten å bli dårlig ?? Har dere testet raw food-steder som Oslo Raw og Happy Foods der alt er melkefritt og gluten kun finnes i havremelk? Anbefaler begge sterkt ?

    1. Tusen takk, Eva, så stas at du likte den! ? Den er jo skrevet til alle som er i samme båt, men kan også være nyttig for foreldre til og venner av alle som har glutenallergi og lurer på hva som er «greia» ? Synes det er viktig å vise at mye kan løses med enkle grep, som fx hjertesalat i taco, og at mye ikke krever dyre og kjipe erstatninger!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!