KJØKKENET

Min overlevelsesguide til glutenfri nytelse

Nå nærmer det seg fem år siden jeg fikk cøliakidiagnosen, og denne guiden har fått en oppdatering. Del den gjerne med andre i samme båt! 

Da sjokkbeskjeden kom (jeg hadde knapt symptomer og ingen anelse), gjorde jeg det en som elsker kaker, pasta og surdeigsbrød ville gjort: Gikk rett i kjelleren. Croissanter var min raske og rimelige go-to-mat på farten eller på kafé, tempura maki favoritt-sushien og jeg var stod gjerne først i kakekøen i bursdager. Hvordan skulle jeg klare å si farvel til all maten jeg elsket?!

Det var en viss trøst å innse at sjokolade, kaffe og vin er glutenfritt. Samtidig var det mørketid og vi slet allerede da i heimen, så oddsene var ganske nådeløse. Da jeg publiserte artikkelen «Hjelp, jeg har cøliaki!» og ba om deres beste glutenfrie tips, kom det en omsorgsfull flodbølge av oppskrifter, boktips, blogglinker og tips. Dere skulle bare vite hvor mye det betydde.

Så mange hadde en tante, kollega, samboer eller sønn med cøliaki, og jeg følte meg plutselig så mye mindre alene.

Jeg trålet allergihyllene til alle nærbutikkene og følte en sorg over å bytte ut mine økologiske favorittprodukter og -merker med stygge plastinnpakninger fulle av tomme kalorier. Jeg ble tvunget til å gå fra brød og pizzabunn laget av urkorn til kritthvitt mel fra mais og ris, ofte tilsatt sukker eller sirup. Til dobbel pris, minst.

glutenfrie-pannekaker-greenhouse-eco-valnotter-blaamuggost-lonnesirup
Gode, glutenfrie pannekaker lager jeg av en miks av havremel, bokhvetemel og mandelmel. Her en fransk favoritt med valnøtter, blåmuggost og lønnesirup. Yum! Foto: Anja Stang

Min glutenfrie ekspedisjon

Så oppdaget jeg Det Glutenfrie Verksted, et norsk firma drevet av en lidenskapelig, kvinnelig gründer med samme diagnose og følgende fine kombo: Økologiske ingredienser, mer fiber og mindre sukker. Produktene hennes, som også er visuelt delikate (én gang estetiker…), ble tidlig et halmstrå jeg klamret meg til med begge hender.

Her skriver jeg mer om favoritten og om hvordan det første halvåret med cøliaki gikk. Siden har jeg levd godt med diagnosen, og oppdaget mange varianter som både smaker godt og som har et næringsinnhold jeg kan leve med.

Livet er fortsatt en jakt på de beste alternativene, men i dag har jeg en god forståelse av hva jeg trenger og hva jeg fint klarer meg uten. Og jeg har spist MANGE deilige måltider både hjemme, borte og ute siden den gang!

De siste fire årene har alle oppskrifter i Greenhouse vært glutenfrie, og slik vil det fortsette. De fleste rettene er helt uten mel, gjerne veganske og dermed også naturlig laktosefrie. Tåler du gluten, må du selvsagt gjerne bruke «vanlig» mel, men her er utgangspunktet glutenfritt – istedenfor omvendt, som ellers er normen.

Hver eneste dag får noen diagnosen, og verdenen deres krasjer. I hvert fall føltes det slik der og da.

Jeg vil så gjerne gjøre det litt lettere for dem, slik dere gjorde for meg for over fire år siden. Så her har dere mine beste glutenfrie lifehacks.

Heldigvis koser jeg meg ikke noe mindre nå enn før cøliaki-diagnosen

Greenhouse’ guide til et glutenfritt liv som smaker digg

Hvis du deler hus med flere: Ha ditt eget smør (brødsmuler har en tendens til å samle seg i det), invester i en egen brødrister og ha en glutenfri sone på kjøkkenbenken. Kanskje bør du ha en egen hylle i kjøleskapet også?

Start med å tenke på hva som er naturlig glutenfritt, fremfor hva du skal erstatte glutenet med.

Det er i utgangspunktet fritt frem for alt fra frukt og grønnsaker til kjøtt, fisk, egg og ost. Av tilbehør er ris, quinoa og poteter trygt. Ooog: Raw food er alltid glutenfritt!

Få oversikt over hva som finnes i frysedisk og «fri for»-hylla, og smak deg frem. Prøv å se på det som en reise til et nytt kosthold som ganske snart vil føles like naturlig som det gamle gjorde. For det gjør det faktisk; kors på halsen!

squashbåter-en-skikkelig-digg-kokebok-2
Jeg var så heldig å få dele oppskriften på Hanne-Lenes squashbåter! Foto: Line Dammen

Grønne og glutenfrie kokebøker

Jeg har ikke kjøpt én glutenfri kokebok, men du må gjerne gjøre det. I så fall har jeg stor tro på «Den store glutenfrie kokeboka» fra bloggen Pappa Uten Gluten. Paret bak bloggen har også gitt ut «Den store glutenfrie bakeboka«.

Hvis du er mest glad i plantebasert mat, er både «Rågodt» og «Kakeboka» nydelige alternativer, begge fra Oslo Raw.

Det er også «En skikkelig digg kokebok» og «En skikkelig digg kokebok 2» og (wait for it) «En skikkelig digg kokebok 3» av Hanne-Lene Dahlgren som selv har cøliaki i familien.

«Happy Foods», kokeboken fra det deilige raw food-konseptet med samme navn, er også super.

Hvor mye hottere klinger «lykkemat» enn «allergimat»?!

(Ja, jeg har en matallergi, men har aldri identifisert meg med det noe kliniske begrepet.)

Glutenfri bakst

Ulike glutenfrie meltyper egner seg til ulike ting, men jeg sverger til teffmel, bokhvetemel og glutenfrie havregryn som jeg selv maler til havremel i blender. Sistnevnte er perfekt til blinis og pannekaker, mens teff er et afrikansk urkorn med høyt næringsinnhold, som pakkes på Nes av Korngutta. Visste du forresten at bokhvete er en nøtt?!

Jeg har aldri vært fan av bakemikser, og har alltid bakt fra bunnen av. Men etter at jeg måtte kassere alle oppskriftene mine, krøp jeg til korset.

Miksene til Det Glutenfrie Verksted er hederlige unntak, og jeg har vært strålende fornøyd med alt fra eltefritt brød til sjokoladekake med kokosblomstsukker. Jeg har også eksperimentert meg frem til gode og sunnere versjoner av vafler, bananbrød og lapper.

vegansk-glutenfritt-bananbrod-greenhouse
Bananbrød med hasselnøtter og bær 🙌🏼

Pasta og pizza

Pasta på restaurant er dessverre et tilbakelagt kapittel (med få unntak!), men butikkalternativene finnes. Italiensk pasta fra Rummo er like lite næringsrik som tradisjonell pasta av hvete, men smaker i det minste som pasta. Semper (som jeg kun har funnet på Meny) har to gode, økologiske(!) pastatyper med brun ris som er hakket sunnere.

Andre typer er gjerne basert på linser eller erter, men smaker ikke som pasta (synes jeg) og går lett i oppløsning under koking. Helsekostkjeden Røtter har derimot flere gode og sunnere varianter på bokhvete eller brun ris, blant annet fra merket Castagno.

Når det gjelder pizza, er situasjonen omvendt. Butikkene har et stusselig utvalg glutenfri frossenpizza, men som cøliaker er det overraskende stas å spise pizza ute!

Glutenfri pizza med steinsopp på mitt stamsted Signalen Sjøbad på Nesodden

Nesten alle pizzarestauranter tilbyr glutenfri bunn, så du kan velge fritt blant alle toppingene. Mine favoritter er Villa Paradiso, Olivia og Giratondo i Oslo, Signalen på Nesodden og Sjøloftet i Brevik (hvor mamma bor). Tips meg gjerne om flere!

Glutenfri gjærbakst er som kjent ganske tricky, men jeg har lenge hatt planer om å teste ut en langtidshevet variant med bokhvetemel. I mellomtiden har jeg til dels hatt suksess med pizzabunner laget av søtpotet, blomkål og brokkoli.

Taco, burgere og pølser

Folkets fredagsfavoritt er lettere å naile enn du kanskje skulle tro. Flere glutenfrie lefsealternativer er tørre og kjipe, men de små til Old El Paso er skikkelig saftige og gode. For å variere bytter jeg i blant ut med hjertesalatblader (godt og sunt) eller gode, gammeldagse tacoskjell. De er laget av mais, så hele familien kan spise samme type uten glutenkrøll.

Plantebasert taco med «tubs» av mais og sprøstekt tofu.

Mange vegetarburgere inneholder faktisk hveteprotein, så sjekk alltid innholdsfortegnelsen!

Min favoritt er Naturli’ sine planteburgere og de crispy Liv Laga-burgerne, som jeg serverer med ovnsbakte søtpotetfries og salat. Jeg har fortsatt til gode å smake gode, glutenfrie burgerbrød, så jeg dropper dem heller og unner meg heller hjemmelagde fries eller potetbåter og salat til.

Det samme gjelder glutenfrie pølsebrød (hjælp!) eller lomper (sistnevnte finnes knapt). Jeg spiser veggispølsa mi med potetmos til.

Melk og mylk

Kumelk er glutenfritt, men en del cøliakere har også problemer med laktose, så prøv deg frem. Plantemelk er vegansk og naturlig laktosefritt, men havremelk inneholder gjerne litt gluten siden havren (som ellers er glutenfri) behandles sammen med andre kornsorter på fabrikkene.

Selv drakk jeg iKaffe fra Oatly i min daglige kaffe, og var hoppende glad for at den såvidt er innenfor den høyeste glutengrensen cøliakere offisielt skal tåle. Men så viste det seg at mange blir dårlige av den likevel, og jeg måtte kutte den helt ut for å få antistoffverdiene mine under grensen.

vegansk-gryr-plantebasert-flote-ekte-vanilje-sukker-kakao
Den plantebaserte fløten Gryr er min nydelig i kaffe! Jeg digger den litt søte kokossmaken.

For et års tid siden oppdaget jeg løsningen: Barista Gluten Free Oat fra Alpro! Den smaker temmelig likt min tidligere følgesvenn, men er helt glutenfri.

Dessverre er den vanskelig å få tak i, kun på utvalgte Meny-avdelinger. Kan dere dagligvare-moguler gjøre noe med dette, plis?!

Vårt daglige brød

Glutenfritt brød er sjelden godt, selv på gourmetrestaurant. Det er faktisk en skikkelig sob story, så jeg er glad brødmat aldri har vært livet for meg. Isteden varierer jeg med havregrøt (av glutenfrie gryn), smoothiebolle og granola. Men det finnes lyspunkter:

Baker Hansen har tre ferske og gode, glutenfrie brød, samt påsmurte rundstykker og supergode kanelboller med vaniljekrem!

Frysedisken på Meny huser Spirebrød fra Pure Food, som inneholder hele 35% spirer og faktisk smaker slik godt grovbrød skal!

Havrebrødet til Fria inneholder 9% fiber, noe som er ganske bra. Jeg måtte venne meg til at det smaker loff, men det er saftig og holder seg lenge. Og så passer det jo ypperlig til skalldyr, da!

De fleste glutenfrie knekkebrød er tørre og kjipe, men norske Brisk sine med valnøtter er supergode!

Kaker og desserter

De aller fleste kaker lar seg lage i glutenfrie versjoner, men det er sjelden noen tenker på det i barnebursdag eller middagsselskap. Takk Gud for pavlova, sitronfromasj, karamellpudding, pannacotta, is og sjokolade!

pavlova-med-kaffe-og-salt-karamell-green-house
Denne pavlovaen – med vegansk marengs av kikerter – er helt vilt god! Foto: Anja Stang

Bare unngå cookie dough-variantene; der gikk jeg på en smell en gang.

I frysedisken kan du blant annet finne glutenfrie makroner, minibakkels, suksessterte og mudcake (Coop). Utvalget blir stadig større! Og allergihylla lokker med en glutenfri Oreokjeks-variant som smaker temmelig identisk med originalen. Nam!

Jeg er også fan av den søte kafeen Bolle Bar ved det nye Nasjonalmuseet på Aker Brygge, og de glutenfrie bollene deres – med vaniljekrem og dyppet i sukker og kanel – smaker ikke som allergimat, for å si det sånn…

Minneverdig bolle fra Bolle Bar på Aker Brygge!

Faktisk kan du bestille alle typene boller de har – fra salte til søte, med alt fra hasselnøttkrem til sitronmarengs- i glutenfri utgave hvis du er god på å planlegge: De kommer fra et eget, glutenfritt bakeri og må bestilles 24 timer før henting.

Asiatisk mat

Soyasaus, østerssaus og teriyaki inneholder som oftest hvete, så her er det viktig å gå for variantene som er merket glutenfrie og å spørre når du spiser ute. Tamari er glutenfri soyasaus som er fermentert og dermed sunnere enn den vanlige, og nylig fant jeg en glutenfri teriyakisaus fra samme merke (Kikkoman) som barna elsker.

Styr unna tempura maki når du bestiller sushi, og be om glutenfri soyasaus; de fleste sushirestauranter har det.

vegansk-ramen-plantebasert-pak-choi-tofu-sopp-umami
Denne oppskriften på vegansk og glutenfri ramen er livet, spør dere meg! Foto: Anja Stang

Bonus

Det beste med diagnosen cøliaki, er at du verken trenger medisiner eller operasjoner. Den eneste og mest effektive medisinen er å kutte ut gluten helt! Da vokser de nedslitte tarmtottene tilbake igjen, immunforsvaret kommer tilbake og du får ny vitalitet. Du må bare klare å fortsette sånn, men tro meg – det blir snart en vane.

Ikke minst er glutenfri-bonding undervurdert! Du kommer til å møte mange som deler utfordringene, og umiddelbart føle et bånd.

Dere kan utveksle tips, oppskrifter og favorittprodukter. Og hvem vet? Kanskje blir dere venner for livet.

Velkommen inn i mitt grønne kjøkken for flere glutenfrie, plantebaserte oppskrifter! Her er flere personlige favoritter:

Sticky, sprø og glutenfrie guyoza

Lun søtpotetsalat med koriander og mynte

Vegansk og glutenfri bokhveteburger

Greenhouse’ glutenfrie grønnsakslasagne

Solgul og helt rå kake

 

Kommentarer (4)

  1. Hei! her i huset er det 2 med cøliaki og 1 med melkeallergi, så jeg forstår frustrasjonen. For oss å spise ute er noe vi helst ikke gjør. Men ang pasta så har jeg i det siste lagd den selv. Det tar litt tid, men laga deigen dagen før, inn i kjøleskapet så swisj rulle den dagen etter. Eg bruker div mel type ifra det glutenfrie verksted, egg og olje. Alle digge den!

    1. Takk for hyggelig kommentar, og så inspirerende! ? Jeg har lenge hatt planer om å teste langtidshevet og «sunn» pizzabunn, men kanskje fersk pasta må bli det neste?! Jeg synes det er ganske lett å finne glutenfri mat ute, men så tåler jeg heldigvis spor uten å bli dårlig ?? Har dere testet raw food-steder som Oslo Raw og Happy Foods der alt er melkefritt og gluten kun finnes i havremelk? Anbefaler begge sterkt ?

    1. Tusen takk, Eva, så stas at du likte den! ? Den er jo skrevet til alle som er i samme båt, men kan også være nyttig for foreldre til og venner av alle som har glutenallergi og lurer på hva som er «greia» ? Synes det er viktig å vise at mye kan løses med enkle grep, som fx hjertesalat i taco, og at mye ikke krever dyre og kjipe erstatninger!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!