KONTORET, SOVEROMMET

Min gründerreise og 7 tips til et fruktbart money mindset

Jeg startet enkeltmannsforetak i 2004, og i år hoppet jeg i det og startet Greenhouse stories AS. For meg måtte det gå 18 år før jeg innså at jeg hadde et begrensende syn på penger.

Min første jobb – rett fra mastergrad på Central Saint Martins College i London- var som moteredaktør i Inside Magazine i 2001. Da jeg tre år senere gikk frilans som journalist, tekstforfatter og stylist, hadde jeg allerede et stort nettverk og en posisjon i bransjen.

Jeg har for det meste satt pris på å være min egen sjef. Selv om den gjeve friheten virkelig har en pris, spesielt i form av manglende rettigheter og sikkerhetsnett.

Gjennom de 18 årene har jeg vært ansatt flere ganger, blant annet i ELLE og i Skogluft, og jeg var moteredaktør i Stella i over to år uten å være ansatt. Jeg har sjonglert hatter og roller, nytt stor variasjon og ditto kreativ frihet.

Jeg har bodd i Paris, Oslo og bor nå på Nesodden. I 2016 hadde jeg mitt eget grønne skifte, lanserte Greenhouse og gikk over til å kun jobbe med bærekraftige og etiske aktører.

Jeg har jobbet meg ihjel i visse perioder og tjent altfor lite i andre, men alltid kommet ned på beina. Jeg har alltid vært god på sparing og hatt en buffer, selv om den har fått kjørt seg.

paris-spring-cherry-blossom-anja-stang-jobb-for-livet
Anja in Paris 🌸 Jeg flyttet til Paris for å ikke bli utbrent i 2007, og frilanset for blant andre Acne Paper og Aftenposten.

Driftighet, lidenskap og kunstnermyter

I de tre årene etter samlivsbruddet har jeg jobbet mye med meg selv, både i terapi  og på egenhånd (takk, meditasjon!). Særlig det siste året har jeg innsett at selv om jeg har jobbet hardt og stort sett klart meg bra, har jeg hatt et litt merkelig forhold til å tjene penger. Har du hørt om scarcity eller lack mentality?

Jeg er stolt av min bohemske kunstnerfamilie, som rommer mange kreative og hardt arbeidende folk. Mormor og morfar var teaterskuespillere, og reiste rundt på turné i månedsvis da mamma var liten. Farmor var illustratør, og ville jobbe selv om hun helst ikke burde det siden farfar jobbet med kongen. (Hun gikk på slottsball i egensydde ballkjoler i fallskjermsilke, og var en rakker på kildesortering helt til hun takket for seg i en alder av 95.)

Pappa har skrevet doktorgrader, romaner og en diktsamling, og startet det første lokallaget av De Grønne (i dag MDG). Mamma har hatt en lang karriere som interiørarkitekt, journalist og fotograf, og har flere interiørbøker under beltet.

Så mange gode forbilder, med en ganske typisk fellesnevner: En iboende forakt for materialisme og rikdom som motivasjon.

pappa-og-anja-barndom
Pappa og meg ❤️ Foto: Mamma (Nina Stang)

Kan man tjene for mye?

«Jeg gjør det ikke for pengenes skyld», kunne nok vært et mantra. Og heldigvis – og til tross for 16 år i motebransjen – har jeg aldri følt et jag etter å tjene mest mulig. Noe jeg er glad for, bortsett fra at det ofte henger sammen med en frykt for å be om den betalingen vi faktisk fortjener. Den stafettpinnen har jeg tatt med meg videre i størsteparten av karrieren min, helt ubevisst, og først nylig innsett det.

Vi som jobber selvstendig og er våre egne sjefer,  baler ofte med prokrastinering, bedragersyndrom og ustabilt selvbilde. Til tross for at vi innerst inne vet at vi har så mye å bidra med og sammen kan forandre verden.

Innenfor bærekraft har det lenge vært et stigma rundt å tjene penger; man skal liksom ikke profitere på å redde verden. Men hvorfor har det i alle år vært greit å tjene penger på å ødelegge den?

Med den holdningen vil aldri mange nok være motivert til å gjøre en forskjell – regningene må jo betales. Derfor unner jeg alle som gjør bærekraftsgrep som monner, både i livet og i jobben, å tjene fett på det!

Når folk med gode verdier tjener godt, bruker de dem gjerne på gode ting – fra å støtte ideelle organisasjoner til å investere fortjenesten videre i etiske firmaer og prosjekter.

be-the-ceo-your-parents-always-wanted-you-to-marry

7 tips til et mer bærekraftig ‘money mindset’:

  1. Sett deg et hårete mål! Ikke for pengenes skyld, men fordi verden trenger det og det vil være første store skritt mot et liv som er totalt i tråd med hvordan du er skapt for å leve.
  2. Ikke vær redd for å be om en ordentlig lønn, enten den er timebasert, prosjektbasert eller en god årslønn. Istedenfor å være redd for å være «kravstor», tenk på at sjefen din vil få mer respekt for deg hvis du er en god forhandler som kjenner din egen verdi. Du vil samtidig gjøre det lettere for kollegene dine å gjøre det samme.
  3. Invester i deg selv! Ta en masterklasse, et kurs eller finn deg en god coach. Selv har jeg en unik coach som attpåtil er klarsynt (jepp!), og samarbeidet vårt har forandret livet mitt og gitt meg et helt nytt ‘money mindset’. Les samtalen med Kari Opsal her. 
  4. Invester i noe du tror på, for eksempel via folkefinansieringskampanjer eller via aksjefond. Selv ble jeg aksjonær for første gang i Skogluft som jeg også jobber med gjennomførte en emisjon i fjor. Rente- og aksjefond er et mer lavterskel alternativ, og grønne fond spirer og vokser – bokstavelig talt. Les mer om bærekraftige investeringsmuligheter.
  5. Meditasjon og manifestering! Vær raus mot deg selv, og unn deg selv gode ting. Slik vil du både føle at du fortjener alt du har og mer til, noe som igjen vil styrke selvbildet ditt.
  6. Er du selvstendig næringsdrivende, kan du øve deg på å grensesetting med prosjekter du er i tvil om du skal takke ja til: Pris deg så høyt at du trolig «slipper» å ta det oppdraget, eller få en såpass god lønn at det føles riktig likevel.
  7. Les bøker om relevante temaer, som kvinner og penger. Husk at vi står på skuldrene til alle som har kjempet for rettferdig lønn før oss, så ikke skuff dem! Hvis du ender med å starte AS, vær stolt av å være én av 5 kvinner i Norge som har gjort det samme. Hvis du fremstår som et forbilde, blir det bare flere.
anja-stang-selvstendig-greenhouse-stories-as-filmopptak
Det er både givende og utfordrende å være sin egen sjef. Jobbing på «hjemmekontoret» aka kjøkkenbordet, og filmopptak med Waterdrop for Oslo Kommune Klimaetaten i forbindelse med Verdens Miljødag.

Relaterte saker

Close
Velkommen!