varm-host-late-summer-early-autumn-rosa-skjorte-anja-stang-portrett-marte-garmann
STUEN

Karbonquiz: Hvor grønn er jeg – egentlig?

  Annonse

welcome-to-my-green-house-vindruer-epletre-blomster-blaabaerstien

Aurora Sustainability vil gjøre det lettere for oss å senke karbonfotavtrykket vårt. Jeg har tatt karbonquizen deres og fått dommen.

Tekst: Anja Stang Foto: Marte Garmann, Anja Stang og skjermdump 

Jeg ble kjent med det sør-afrikanske techkonseptet i vår, da de først gjorde et intervju med meg om grønn livsstil. Siden har jeg skrevet jevnlig for dem om bærekraft og intervjuet inspirerende folk som Martin fra New Movements og Anette fra AWAN. Fra og med i dag er vi også samarbeidspartnere her inne.

Nå har jeg bodd i mitt nye hjem i nesten to måneder, og derfor var jeg ekstra spent på å finne ut hvor grønt det – og jeg – faktisk er når det kommer til stykket!

green-house-eco-living-room-stue-bestemors-bilde-crazy-plant-lady
Innredningen er «work in progress», men utrolig hvor mye en nyrenset fløyelssofa og en ny veggfarge kan gjøre.

Jeg må si jeg er litt stolt av at jeg ikke har kjøpt en eneste ny ting i flytteprosessen. Sofabordet og sofaen, som alle tror er ny, stod i loftstuen som vi brukte altfor sjelden. Dessuten er den nyrenset av Nesoddens polske tryllekunstner, Lukasz, som ved hjelp av miljøvennlige vaskemidler og helt uten søl får møbler og tepper til å se splitter nye ut.

Quiz time: Den store testen

Aurora Sustainability har fått helt nytt design den siste uken, og testen er intuitiv og brukervennlig. Så da er det bare å brette opp ermene og være dønn ærlig med meg selv! Puha…

aurora-sustainability-quiz-analyse-baerekraft-conscious-living
«This is not a Buzzfeed quiz!» Skjermdump fra AuroraSustainability.com

Noe av det første testen spør om, er gjennomsnittlig strømforbruk. Det er umulig for meg å svare på siden jeg har bodd her i under to måneder, om sommeren. Jeg har fortsatt ikke skrudd på en eneste elektrisk ovn (skjønt merker at jeg må gjøre det snart), bare varmekablene på badet.

Heldigvis har Aurora en løsning på dilemmaet, og følger opp med spørsmål om hvor energieffektiv boligen er. Her svarte jeg «relatively efficient» (nest best av fire) siden jeg selvsagt har et høyst bevisst forhold til energibruken, men verken har varmepumpe installert (ennå) og har gamle vinduer som kan trekke en del.

oase-terrasse-brukte-stoler-tise-marokkansk-fat-kelim-puter-cozy-living-green-house
Denne skjermede, grønne oasen skriker jo etter et badekar?!

Jeg elsker å bade, men i mitt nye hjem har jeg ikke badekar. Derimot drømmer jeg om et badekar i sink på terrassen som gjør det mulig å bade under åpen himmel!

Barna mine dusjer vanligvis bare en gang i uken, men tiåringen har blitt glad i å dusje en ekstra gang. Han koser seg glugg, og hvis jeg ikke passer litt på kan han holde på i evigheter. Vi tar alle varme dusjer (selv om healeren min prøver å tvinge meg til å begynne med kalde), men så dusjer ikke jeg heller hver dag. Der sa jeg det! Når jeg jobber hjemmefra og bare gjør yoga, dusjer jeg og vasker håret annenhver dag. Ellers går det i tørrsjampo og kattevask, hehe.

varm-host-late-summer-early-autumn-rosa-skjorte-anja-stang-portrett-marte-garmann
Foto: Marte Garmann

Sesongbasert transport og grønne investeringer

I delen om transport ble svarene mine litt påvirket både av årstiden og av pandemien: Om vinteren sykler jeg ikke og kjører litt oftere, men kun lokalt her på Nesodden (jeg kjører veeeldig sjelden til Oslo) og mest buss fremfor elbil. Jeg har også tatt fergen (som nylig ble hybrid!) sjeldnere enn vanlig de siste månedene siden jeg nå bare er i Oslo én gang i uken. Hittil har jeg bare syklet til og fra båten og knapt tatt buss siden mars.

Innenfor mat, følte jeg at jeg scoret bra på å oppgi at jeg ikke spiser kjøtt og fisk kun et par ganger i uken. Derimot trekker nok forbruket mitt av egg og ost opp (jeg eeelsker ost!). Jeg scorer nemlig bare 13 av 20 poeng på mat, selv om jeg spiser mest plantebasert, og går derfor glipp av merket som heter «powered by plants». Derfor skulle jeg selvsagt ønske de spurte meg om måltidsplanlegging og matsvinn, for der gjør jeg en ganske så god jobb!

Grepet med merkene – badges– er forresten veldig kult. Hvem liker vel ikke å få et digitalt klapp på skulderen?

anja-stang-biodynamiske-gronnsaker-gronne-lapper-banan-pannekaker-green-house
Grønne bananpannekaker til frokost, en overtent meg med biodynamiske grønnsaker fra Gausdal og min trofaste elsykkel.

Streng men rettferdig?

Resultatet ble 141,87 kilo karbon per uke. I følge Aurora burde utslippene mine ligge på 44,2 kilo per uke, så jeg bruker altså det tredobbelte! Selvsagt vet jeg at jeg har forbedringspotensiale, og at ingen test kan ta høyde for alle faktorer.

Jeg er verken en helgen eller en asket, men det er naturlig at miljøengasjementet mitt gjennomsyrer alt jeg gjør.

Skulle jeg tatt testen på nytt, ville jeg lagt inn mitt svært lave energiforbruk i sommer (de to siste strømregningene har vært på null kroner!). Jeg er tross alt hun som til det irriterende slukker lys i alle rom jeg ikke bruker og lot eksen beholde tørketrommelen.

Dessverre kan ingen test være «foolproof» siden vi alle ønsker å fremstå i best mulig lys. Små korrigeringer kan gjøre ganske store utfall, men det gjelder jo nettopp også i virkeligheten – når vi tar grep! Og det er både interessant og tankevekkende å få et estimat av egne karbonutslipp. In yer face, liksom…

mitt-karbon-fotavtrykk-anja-stang-aurora-sustainability
Skjermdump: Aurora Sustainability

Jeg savnet en seksjon om forbruk, fra klær og interiør til elektroniske gadgets, siden det også er et sentralt miljøtema. Derimot dekker quizen de andre kategoriene – transport, reise og energiforbruk – seriøst og grundig.

Aurora har også en seksjon om grønne fond og investeringer, noe som er både kult og viktig. Dette trenger vi mer oppmerksomhet rundt!

Er du nysgjerrig på hvordan du ligger an? Ta testen på AuroraSustainability.com, da! Der finner du også mange gode tips til å senke klimafotavtrykket ditt, uansett størrelse.

Jeg er i hvert fall veldig spent på hvordan du scorer. Slår du meg? Og husk: Ingen juksing!

aurora-sustainability-carbon-quiz-mine-karbon-utslipp-anja-stang
Resultatet er brutt ned i kategorier. Jeg har selvsagt ikke brukt 0 kg CO2, men får trekk for at jeg sa «relatively effective». Kult å få «badges» for det jeg er god til! Skjønt den plantebaserte er tydeligvis forbeholdt veganere.
anja-stang-lyng-flaskebekk-nesodden-rosa-skjorte-okologiske-jeans
Foto: Marte Garmann

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!