Kvinne i trenchcoat med blomstermønster og lurt smil, kirsebærtre i bakgrunnen
BADET, KJØKKENET

Jeg er en holistisk rebell!

Annonse

Det mest opprørske vi kan gjøre i vårt utseendefikserte samfunn, er å elske oss selv – akkurat slik vi er.

For en uke siden fylte jeg 48. «Hvordan føles det?», spør mange da. Ja, hvordan føles det egentlig å bli eldre – i dette tilfellet å «pushe 50»?

Det er definitivt en reality check, for speilet reflekterer ikke alltid hvordan jeg føler meg. Men jeg har sett det komme, og alternativet er som kjent mye verre!

Jeg blir glad når noen tror jeg er yngre, noe som hender rett som det er (selv om det er lenge siden jeg ble bedt om «leg» på polet). Jeg tror det har mest med spiriten min å gjøre; en medfødt kombinasjon av entusiasme og optimisme. Jeg er kjent for å smile mye. Og med smil, følger smilerynker.

Sort-hvitt-bilde av kvinne som ser ned mens hun smiler og drar fingrene gjennom håret
Rynker eller ei – jeg vil aldri slutte å smile! Foto: Anja Olsen

Som «naturbarn» skal man helst omfavne dem som hederstegn på levd liv. Smilerynker høres jo så fint ut – på papiret.

For det er ikke alltid like lett å velge den naturlige veien, og stolt blotte «sinnarynken» sin i et hav av påfallende glatte panner.

Foreløpig nekter jeg likevel å «krype til korset» og gjøre det samfunnet nærmest forventer av meg, og velger mer holistiske veier til sunn hud og indre glød: Frisk luft. Nok søvn. Mindre stress. Mer vann. Næringsrik mat. Marint kollagen.

Bokser med kollagenpulver og vannflaske på et messingbord i solen
Noen av mine nye venner 💚 Foto: Anja Stang

Vill fisk, tang og økologisk grønnkål i grønn forening

Jeg «oppdaget» kollagen lovlig sent. Siden jeg ikke spiser kjøtt, trodde jeg først at det ikke var relevant, og oppfattet det som et rent skjønnhetspulver med uviss effekt. I dag er marint kollagen fra Vild Nord en del av min daglige rutine, og jeg har hatt en skikkelig helomvending!

Det danske selskapet benytter kun kollagen utvunnet av torskeskinn fra villfanget torsk, altså et biprodukt fra matindustrien. (Selv om jeg deler mest plantebaserte oppskrifter i kjøkkenet til Greenhouse, er jeg offisielt pescetarianer.)

Glass med vann og fisk i bakgrunnen
Marint kollagen fra Vild Nord utvinnes fra torskeskinn. Foto: Vild Nord

Kollagenet utvinnes hos Seagarden på Karmøy, før det blandes med bær-, tang-, sopp- eller økologisk grønnkålpulver. Vild Nord har også nylig begynt å måle produktenes karbonfotavtrykk.

I tillegg til at produktene er 100% naturlige, falt jeg for det delikate designet og potente ingredienser som solhatt, tang og sopp!

Noen skjeer kollagen hver dag – i kaffe, smoothie eller «lurt inn» i pannekaker eller proteinrundstykker – har blitt en daglig påminnelse om å ta vare på huden og helsen min.

Grønn smoothiebowl med bær, frø og kollagenpulver på hvitt bord med vannglass og bestikk
Smoothiebowls er pur hverdagsluksus! Denne inneholder Green Boost, og har et dryss av Immune Remedy på toppen. Foto: Anja Stang

Gode vaner funker best når jeg gjør dem hver dag, og jeg liker å gjøre dem til små ritualer. Etter å ha tatt kollagen sporadisk i begynnelsen, står boksen nå klar ved siden av kaffemaskinen. Jeg tror nemlig på at alt som er godt for kropp og sjel, også er bra for utseendet.

Hva er egentlig kollagen?

Visste du at kollagen er et protein? Faktisk en tredjedel av alt proteinet vi har i kroppen, noe få vet. Kollagen finnes i huden, musklene og skjelettet, som bindevev rundt organene, i tarmcelleveggen, til og med i øynene!

Kolla betyr lim på gresk – kollagen binder rett og slett kroppen sammen.

Fra det året vi fyller 25, produserer kroppen en prosent mindre kollagen per år, noe som gjør huden mindre elastisk. Kollagenpeptider tilfører byggesteinene kroppen trenger for å syntetisere kollagen, og hydrolysering gjør dem enklere for kroppen å ta opp.

Studier har sett på effekten av inntak av hydrolyserte, marine kollagenpeptider, og funnet tydelig forbedring i fuktighetsnivå, elastisitet og mykhet.

Eldre kvinne i badedrakt med lukkede øyne og blå øyenskygge
Foto: Vild Nord

Mat eller kosttilskudd?

I tillegg til å inneholde alle de ni essensielle aminosyrene vi trenger for å syntetisere proteiner, er produktene spekket med vitaminer og mineraler. De kommer fra ekte grønnsaker og bær, og derfor er Vild Nords produkter såkalt «Food State» – i en matvaretilstand.

Ofte er alle næringsstoffene i et kosttilskudd skapt i ‘isolert’ form og eksisterer ikke naturlig. Siden menneskekroppen gjenkjenner næringsstoffene i matvarer, og ikke de syntetiske, tas de lettere opp i kroppen.

HYDRO-serien består for eksempel av C-vitamin fra bær, jod fra villhøstet tang og D-vitamin fra den økologiske soppen Earthlight.

Jeg er over gjennomsnittet opptatt av sopp, og drikker kakao med adaptogene sopper daglig. Der har jeg også begynt å blande inn Collagen C+, som er helt nøytral i smaken. For, hvis du lurte: Marint kollagen smaker heldigvis ikke fisk!

Vild Nords produkter inneholder opptil 95% protein, og kan blandes i varm og kald mat eller drikke. I tillegg til C+ i kaffe og kakao, drikker jeg Collagen Immune Remedy (solbær, acerola, solhatt, Earthlight) som en litt syrlig leskedrikk i vann, og pepper smoothiebowls med Green Boost (grønnkål, acerola, tang).

Boks med kollagenpulver og rosa smoothie med gullsugerør på hvitt bord
Frykt ikke – denne smaker på ingen måte fisk! Foto: Anja Stang

Siden jeg er pescetarianer og spiser mest planter, liker jeg å være sikker på at jeg får i meg nok protein. Vild Nord inneholder opptil 7,5 gram per dosering, 2-3 ganger så mye protein som tilsvarende produkter på markedet.

Her kan du lese mer om kollagenet til Vild Nord. De holder forresten på å utvikle en vegansk variant, som jeg gleder meg til å teste når den tid kommer.

Til min indre kritiker: Hysj!

Det beste med å «pushe 50» er at jeg bryr meg mindre om hva andre synes, både om hvilke valg jeg tar og hvordan jeg ser ut. Jeg innrømmer gjerne at det er work in progress, og at ikke tyngdekraften alltid er min venn, men jeg verken kan eller vil stoppe tiden.

Ansiktet mitt reflekterer at jeg har levd, solt meg, opplevd motgang og medgang. Og at jeg har smilt masse.

Kvinne med langt hår, gul genser og blomstret trenchcoat som smiler
Foto: Anja Olsen

Jeg jobber med å stilne den indre kritikeren, å snakke pent til meg selv hver dag. Følge syklusen min når det er mulig og ta gode pauser, helst en tur i skogen eller ved havet.

Jeg trenger gode rutiner som nærer kropp og sjel, og føler meg best når jeg velger det som er bra for meg – gang på gang. Ikke minst når det kommer til hvem jeg omgir meg med, hva jeg konsumerer (også digitalt) og bruker tiden og energien min på. Dét er også work in progress, men desto viktigere.

Jeg er en holistisk rebell fordi jeg velger å elske meg selv som jeg er, også når jeg føler meg mindre elskverdig. Livet er tross alt en prosess der veien er selve målet, og dét er nettopp det vakre.

Relaterte saker

Close
Velkommen!