tonik-dont-panic-panikk-frykt-overwhelm-burnout-unsplash
KONTORET, PUSTEROMMET

Hvordan unngå å bli utbrent

Det er når vi trenger mest å puste, at det er lettest å glemme. 

I 2006 var jeg for første gang for alvor nær ved å gå på en smell. Jeg unngikk det ved å flytte til Paris. Siden jeg ikke klarte å si nei til oppdrag, måtte jeg være langt unna alle som ville booke meg som stylist eller tekstforfatter på kort varsel. Det høres glamorøst ut, men det var pur overlevelse. Det reddet meg.

I 2017 fikk jeg lumbago, begynte å se dobbelt og husket plutselig ikke navnet på folk jeg kjente. Så ble Greenhouse hacket, som et nesten galgenhumoristisk symbol på unntakstilstanden. Jeg skrelte ubønnhørlig bort alt som ikke fysisk skulle i trykken. Det føltes ikke bra og var ikke populært, men det reddet meg.

Det sies at alle gode ting er tre, men det gjelder kanskje de onde også?

I 2020 hadde jeg kommet meg gjennom første lockdown i isolasjon med min kommende eksmann, akutt inntektstap, salg og kjøp av hus under covid 1.0. og flytting etter kun to dager sommerferie. På vei inn i et nytt deltids arbeidsforhold, googlet jeg ‘symptomer utbrenthet’ for første gang – og kunne krysse av på alle 12. Denne gangen var det ingenting som reddet meg.

paris-spring-cherry-blossom-anja-stang-jobb-for-livet
Redningen! Kirsebærblomstring i Jardin des Plantes, Paris, 2007.

5 grønne lifehacks, indre bærekraft edition

Jeg som var så stolt av alt jeg hadde taklet, knakk som et siv. Det hjalp ikke at NAV nektet å tro at arbeidsforholdet var legitimt og derfor nektet å betale et øre i sykepenger, for å si det sånn. Det tok halvannet år og 12 000 i advokatutgifter å få medhold, men det er en annen historie.

Det er først i etterkant jeg innser at jeg var det jeg var så redd for; utbrent. Og jeg kjenner altfor mange som er eller har vært i samme båt. Noen i årevis.

Anja Stang 

Jeg kjenner symptomene puste meg i nakken i blant (hjernetåke, svimmelhet, søvnproblemer), og vil gjøre alt jeg kan for å ikke komme dit igjen.

Noen ganger må det drastiske tiltak til. Andre ganger kan små grep gjøre mye. Her kommer fem vennlige påminnelser – til både deg og meg!

1. Snu i tide

Som «flinke piker» (og gutter) tror vi ofte at vi må stå i en krevende situasjon. Selv når det går på helsa løs, noe det gjerne gjør når belastningen varer over tid. Men helsa bør og må alltid komme først.

Kan du vikle deg ut av situasjonen? Gjør det! Hvis jobben er problemet, si fra til sjefen eller HR-ansvarlig. Og vurder om du bør se deg om etter noe annet, kanskje før enn siden.

2. Meditér

Jeg maser om Insight Timer så ofte jeg kan – både her og til alle som forteller meg at de sliter med… noe. Delvis fordi jeg trenger å huske å bruke den ofte nok selv.

Appen er genial, og har hjulpet meg så mye de siste årene. Snart 140 000 gratis meditasjoner (!) kan føles overveldende. Derfor er det genialt at vi kan søke på nettopp det vi trenger støtte til – fra overveldelse til fullmånemeditasjoner som hjelper oss å gi slipp på det vi ikke trenger å ta med videre.

Mentorer som Sadh Guru, Gisele Bunchen og Russel Brand står parat (i hvert fall føles det slik) til å guide oss inn i en dypere ro, og appen gir 50% av inntekten til lærerne. Min favoritt er Sarah Blondin; hennes poetiske ord og beroligende stemme er helbredelse i seg selv.

meditasjon-anja-stang-indre-baerekraft-5-life-hacks-greenhouse
Hysj, mamma mediterer! Øyenmaske fra NYKR, kimono fra AWAN og foto av Mino (11).

3. Velg dine kamper og kjenn dine triggere

Mitt beste barneoppdragelsesråd gjelder også overfor meg selv, når min indre tastaturkriger klør i fingrene: Pick your battles!

Velg kampene der du tror du kan påvirke mest, eller rett og slett ikke klarer å la være å engasjere deg. De andre? Let it gooooooo!

Anja Stang

Å bli kjent med sine triggere, gjør det lettere å gi slipp når du vet at reaksjonen overgår situasjonen, og handler om noe dypere. Og hvem vet? Kanskje rører triggerne ved noe du kan jobbe med å finne balansen i?

Negative følelser som sjalusi, frykt og utilstrekkelighet er ofte skambelagt, i tillegg til å være ubehagelige i seg selv, noe som er oppskriften på en ond sirkel.

Prøv å se følelsen i fugleperspektiv. Er den ikke egentlig litt fascinerende? Hvor kommer den fra? Det er bare du som vet om det er verdt å stå i den, eller om du bør komme deg ut før det er for sent.

tonik-dont-panic-panikk-frykt-overwhelm-burnout-unsplash
Don’t panic! Foto: Tonik / Unsplash 

4. Jobb med aksept

Det kan virke så lett, men være så vanskelig. Likevel er det alltid en nøkkel. Aksepter at ting er tøffe nå, og at du gjør det du kan for å løse situasjonen. For det kan du vel?

Denne klassikeren er en fin påminnelse, enten du er troende eller ei: «God, grant me the serenity to change the things I can change, to accept the things I cannot change and the wisdom to know the difference.»

Eller snu det på hodet, som menneskerettighetsaktivist og feminist Angela Davis:

I am no longer accepting the things I cannot change. I am changing the things I cannot accept.

Angela Davis
protest-demonstrasjon-kvinne-feminisme-aktivist-activist-green-house
Same procedure as every year… Foto: Ukjent

5. Sov!

God og nok søvn er sentralt for å være i balanse. Ta det fra Arianna Huffington, som skrev «The Sleep Revolution» etter at hun besvimte av stress i kjølvannet av heftige år som småbarnsmor og gründer av Huffington Post.

I kjølvannet av at hun våknet i en blodpøl på kontoret sitt, har Arianna hatt en mer bokstavelig «oppvåkning» enn de fleste. Hun er en fryd å følge på Instagram og LinkedIn, hvor hun deler livsvisdom og tips for å forebygge nettopp utbrenthet.

cris-saur-unsplash-coala-sleep-revolution-sov-godt
Foto: Cris Saur / Unsplash

Heldigvis er ting sakte men sikkert i endring, mye takket være de som har gått i dørken før oss. Og likevel:

Samfunnet vårt preges fortsatt av ‘hustle culture’;den usunne oppfatningen av at å være kronisk busy er lik vellykket.

Anja Stang

Jeg skriver mer om det her og her. På sikt trenger vi en systemendring, mot livskvalitet (tid) over kvantitet (penger) og kanskje sekstimersdag?

I mellomtiden må hver og en av oss ta små og større grep for å holde oss flytende. Alternativet er alt annet enn bærekraftig.

 

På arbeidsliv og død

Sleep before you’re dead

The struggle is real: Mer indre bærekraft i 2023!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!