KJØKKENET

Grønn mandagsmeny og stekt salat til lunsj

God kjøttfri mandag! Jeg regner med at de fleste av dere som besøker Green House, følger den fine tradisjonen. Utover det aner jeg ikke hvor mange av dere som er veganere eller vegetarianere; sånt dekker ikke Google Analytics (ennå, haha).

Derfor spør jeg herved: Spiser du kjøtt? Ikke vær redd for å svare ja – jeg vil ikke påføre noen kjøttskam og vet at man godt kan spise bærekraftig med kjøtt som en del av kostholdet, så lenge man har et bevisst forhold til det. Noe jeg jo regner med at dere har.

Hvis du ikke spiser kjøtt, vil du definere deg som pescetarianer, vegetarianer eller veganer?

smoothie-bowl-mandelsmor-banan-spinat-green-house
Den perfekte frokosten for meg – også på mandager! Her er oppskriften.

Selv er jeg pescetarianer, og gjør til og med noen hederlige «unntak» med økokylling fra Hovelsrud i ny og ne. Derimot spiser jeg mindre fisk enn før, og prøver å helt unngå oppdrettslaks. Visste du at den svenske kommunen Åre har sluttet å servere barna norsk laks siden den kan være helseskadelig? Forhåpentlig er det et spørsmål om tid før norske skoler tar samme beslutning.

Når jeg først spiser fisk, er jeg nøye på at den er sertifisert bærekraftig av ASC, som følger de strengeste miljøkravene. Sjekk WWFs liste over bærekraftig sjømat her!

Jeg spiser egg (kun økologiske, selvsagt) og ost, men drikker ikke melk. Men det aller beste jeg får servert, er som oftest plantebasert mat. Sist i det femretters høstgildet hos Funky Fresh Foods forrige uke. Det ga bokstavelig talt mersmak!

Salat til lunsj

På samme måte er de fleste oppskriftene her inne veganske eller vegetariske siden det da er noe for alle. De er også naturlig glutenfri, spesielt etter at jeg for cirka ett år siden fikk vite at jeg har levd med cøliaki i årevis.

Grillet hjertesalat er ingen nyhet lengre, men veldig godt. Og nå som grillsesongen er over, har du prøvd å steke den i panna? Det er så lett, og så mye morsommere enn «vanlig» salat.

Ved å tilsette masse parmesan, ristede pinjekjerner og en halv avokado får du med mer proteiner, jern og sunne fettkilder. Parmesanen er valgfri; uten er retten vegansk.

Bon appétit!

Avokado er dessverre ikke verdens mest miljøvennlige matvare, siden den både må transporteres langveisfra og krever mye vann i produksjonen. Derfor ser jeg på den på samme måte som bevisste kjøttspisere ser på godt kvalitetskjøtt; som en delikatesse jeg unner meg i blant, men ikke for ofte.

Nok snikksnakk! Så lett lager du denne salaten:

  • Riste pinjekjernene i en tørr stekepanne, hell over i en bolle og sett til side.
  • Vask, tørk og del en økologisk hjertesalat i to, og stek den godt i den allerede varme stekepanna på begge sider. Jeg bruker olivenolje; pensle gjerne litt i forkant.
  • Dander salaten på en stor tallerken, riv godt med parmesan og dryss over de ristede pinjekjerne. Del en avokado i to, skjær den i tynne skiver og dryss litt salat og pepper over. Skvis litt sitron over hele herligheten og nyyyt!
  • Hvis du ønsker, kan du også røre sammen en lett vinaigrette med olivenolje, litt balsamico, litt dijonsennep og litt sitronsaft, og sprinkle litt over.

Kjøttfri mandagsmiddag

Salaten over kan også funke som en lett middag, gjerne med litt godt brød til. Men er du klar for noe mer mettende, vil jeg gjerne minne om en evig favoritt – chili sin carne! I all beskjedenhet er min egen oppskrift den beste jeg har smakt, hehe, og jeg tror det skyldes den mørke og litt søte smaken.

vegan-chili-beans-bonner-green-house
Chili sin carne er fantastisk godt og både vegansk og glutenfritt! Oppskriften finner du her.

Selv «rømmen» er vegansk her, laget av cashewnøtter. Den smaker riktignok ikke som rømme, men er veeeldig god.

Dette er den perfekte høstmiddagen; kors på halsen. Er det ellers noen typer oppskrifter du ønsker deg i mitt grønne kjøkken? Jeg tar gjerne imot bestillinger!

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!