hvit-sotpotet-pizza-glutenfri

Har dere kastet dere på grønnsakspizza-bølgen ennå? Jeg har lekt meg med blomkål, brokkoli og søtpotet, og kan herved presentere min nye favoritt! 

De fleste typene pizzaene med grønnsaksbunn krever kjøkkenmaskin, og må alltid forstekes før den stekes med fyllet på. Derfor er det litt tidkrevende, men likevel alltid verdt det.

Jeg synes egentlig alle variantene jeg har testet har vært gode på sitt vis, men i noen tilfeller har jeg hatt problemer med å få bunnen sprø. Trikset er å klemme den tynn nok, og selvsagt den beste kombinasjonen grønnsaker, egg og litt mel – i mitt tilfelle glutenfritt.

Jeg ville ikke dele oppskriften før jeg virkelig naila den, men søtpotetvarianten fikk jeg til på første forsøk!

De fleste oppskrifter på søtpotetpizza jeg har sett foreslår å kun koke søtpoteten, men det fjerner både vitaminer og smak, og kan gjøre bunnen litt vassen.

Siden jeg ikke vil ha potetmospizza, insisterer jeg på at søtpotene bør bakes!

sotpotet-pizza-hvit-saus-ost-sopp-greenhouse

Derimot forutsetter ikke denne oppskriften kjøkkenmaskin – jeg synes i blant det er litt styr å sette sammen og vaske alle delene, og stavmikseren min klarte brasene. Jeg brukte også blenderen til å lage havremel siden det også inneholder mye fiber, men meltype er valgfri. Bokhvete er et godt alternativ.

Jeg har også en forkjærlighet for hvit pizza, altså uten tomater, som både smaksmessig og estetisk er det en super kombinasjon til den gyllenoransje bunnen.

Oppskrift på hvit søtpotetpizza med sopp Tid: 1 time

Pizzabunn 

 • 1 søtpotet på 350-400g
 • 1 egg
 • 1,5 dl havregryn (gjerne glutenfrie), males til mel i blender
 • 2 ss olivenolje
 • 1 ts salt

 

Hvit pizzasaus

 • 2 dl créme fraiche
 • 2 hvitløksfedd
 • 1 ts friske urter (oregano, timian)

 

Topping

 • Valgfri sopp (østerssopp eller aroma)
 • Revet ost (mozzarella eller vegansk)
 • Fersk babyspinat
 • Syltet rødløk

 

 

 

 

 

 

 

 

Sett ovnen på 200 grader – jeg bruker ofte varmluft for å spare tid. Skrell og kutt søtpoteten i terninger, rull dem i litt olivenolje og salt, og spre dem utover et brett dekket med bakepapir. Bak dem i ovnen i cirka 15 minutter, til de er møre. Mos dem sammen med  olivenolje, egg og krydder med en stavmikser eller manuell potetmoser.

sotpotet-ovnsbakt-terninger

Tryll havregryn til havremel i blender, eller – om du bruker en annen meltype– bland inn melet i miksen. Her kan du også bruke en stor gaffel eller skje.

Spre blandingen utover stekebrettet med bakepapiret (du kan bruke det samme om igjen) med en slikkepott eller fuktige hender, og klem den jevn og flat. Forstek bunnen på 180 grader varmluft  i 15-20 minutter, til den er gyllen og sprø i kantene.

sotpotet-pizza-egg-gf-mel-stavmikser
Første gang mikset jeg alt samtidig; det går også fint men anbefaler å vente med melet.

Er du skikkelig smart og forutseende, i motsetning til meg, steker du kanskje flere i slengen og fryser til senere bruk?

I mellomtiden lager du den superenkle, hvite pizzasausen, og steker valgfri sopp (østerssopp er min ultimate favoritt!) noen minutter i litt olje og teriyakimarinade (jeg bruker Kikkomans glutenfrie som er veldig god) i en stekepanne. Du kan bruke rå sopp, men da blir den tørrere og smaker mindre.hvit-pizza-saus-sotpotetSmør sausen utover pizzaen og legg på revet ost og sopp. Min favoritt er Coops Quattro-ost med cheddar, mozzarella, edamer og maasdam, men du kan også bruke fersk mozzarella eller en vegansk variant. Stek i 12-15 minutter til.

Du kan også ha på fersk babyspinat, syltet rødløk eller hva annet du liker før servering. Nyt!

coop-quattro-aroma-sopp-hvit-pizza-sotpotet

 

Relaterte saker

Close
Velkommen!