glutenfri-jul-krumkaker-marte-garmann-green-house
KJØKKENET

Glutenfri jul: Lussekatter og krumkaker

glutenfri-jul-baking-barn-green-house

Det er jo ingen hemmelighet at de fleste pynter litt på fasaden? Man trenger verken å være blogger eller være aktiv i sosiale medier for å falle for fristelsen.  Sånn har det vært så lenge vi kan huske, men aldri mer enn nå. Nettopp derfor er det i blant viktig og ganske befriende å gå litt #bakfasaden og vise hva som faktisk skjedde.

Først må jeg bare si at jeg synes denne boken er så fin! Jeg fikk den i gave i grevens tid.

For hvordan blir egentlig min første jul uten gluten? Det er jeg i ferd med å finne ut.

Det har gått en måned siden jeg fikk vite at jeg har cøliaki. Og siden det viser seg at minstemann har samme vevstype, blir det enda mer fokus på å redusere gluten i familien fremover.

Lussekatter til kos og besvær

Om bare to dager er det Luciadagen, og den starter grytidlig med barn, kaffe og sang. Og ikke minst; lussekatter. Siden det føles litt mye å be barnehagen om å bake en glutenfri variant (det er tross alt barna som baker), gjorde vi et forsøk selv i dag. Det gikk sånn passe.

glutenfri-lussekatter-det-glutenfrie-verksted-baking-barn
Når sykedag blir til bakedag!

Oppskriften i «Glutenfri jul» er basert på en bollemiks fra Det Glutenfrie Verksted, men den fant jeg ikke hos Coop. Siden jeg ikke aner hva en glutenfri bollemiks normalt inneholder, kjøpte jeg en bakemiks fra Toro FRI isteden, men insisterte dumdristig nok på å bruke oppskriften fra boken likevel. Ikke så lurt siden posen i oppskriften viste seg å være større, så deigen ble superklissete.

Etter å ha tilsatt en hel del ekstra (fullkornsris)mel, satte vi deigen til heving igjen. Og da jeg innså at jeg hadde glemt å tilsette sukker (den opprinnelige miksen inneholder det, men ikke den jeg kjøpte), var det for sent. Men vet dere hva?

Da jeg skjønte at prosjektet ville floppe, senket jeg skuldrene helt, og lillebror og jeg koste oss glugg med utformingen og rosinpyntingen!

glutenfri-lussekatter-baking-barn-jul
Nailed it? En broket forsamling med mye personlighet…

Prøv dette hjemme!

Første planla jeg å pynte med glasur for å gjøre dem søtere og mer «barnevennlige». Men siden den hardt prøvede deigen resulterte i litt harde og sprukne lussekatter (for ikke å snakke om en lussekanin og en lussemeitemark), innså jeg at det er bedre å behandle dem som rundstykker. Altså lussestykker! Skjønt jeg vil på ingen måte anbefale det som alternativ til de klassiske kattene.

Til mitt forsvar var ikke dette bare mitt aller første forsøk på glutenfri bakst noensinne. Det var også mitt første forsøk på gjærbakst på minst 20 år.

glutenfri-jul-lussekatter-rundstykker-safran
Ferdige lussestykker i alle former og varianter

Jeg innser at dette livslange prosjektet vil kreve mye prøving og feiling, men jeg gir ikke opp så lett. Det viktigste jeg lærte, er å holde meg til oppskriften. Neste gang skal jeg lete til jeg finner de riktige ingrediensene. Og finner jeg dem ikke, skal jeg i hvert fall følge oppskriften på pakken jeg kjøper!

Oppskrift på glutenfri krumkaker

Jeg må understreke at jeg er 100 prosent sikker på at det ikke er bokens feil at kattene floppet. Neste år skal jeg være ute i bedre tid og få tak i den riktige pakken. Men siden Luciadagen er rett rundt hjørnet og dere kanskje er mer opptatt av å komme i gang med ett eller to av «slagene» (hvem i all verden baker sju?!), byr jeg på en annen oppskrift fra boken: Glutenfri krumkaker.

Mamma bakte to slag; pepperkaker og krumkaker. Krumkakene er verdens beste, og jeg må innrømme at det er en stor sorg at jeg ikke kan spise dem mer.

Derfor  jeg lage min egen vri. Og den bør være god!

glutenfri-jul-krumkaker-marte-garmann-green-house
Foto: Marte Garmann fra boken «Glutenfri jul».

Jeg har alltid vært sent ute med slikt, men heldigvis har fellow nesodding Marte tatt det nydelige bildet over. Oppskriften er av bokforfatteren og gründeren av Det Glutenfrie Verksted, Monica Hellmann, og jeg er sikker på at hun vet hva hun snakker om:

  • 150 gram smør
  • 3 egg
  • 125 gram rørsukker
  • 75 gram bollemiks fra Det Glutenfrie Verksted
  • 75 gram potetmel
  • 1/2 ts kardemomme
  • Cirka 1/2 dl vann

Start med å smelte smøret mens du pisker egg og sukker til eggedosis. Tilsett det avkjølte smøret og det tørre. Til slutt tilsetter du vannet. Sett røra kaldt i minst en time.

Varm opp krumkakejernet, finn frem «krummeren» og sett i gang. Legg en teskje med røre i jernet og stek til fargen er gyllen. Krum så kaken rundt «kremmeren» og legg den på rist til avkjøling før du fortsetter stekingen. Lag gjerne fine krumkakeskåler også – de er flotte å servere fylt med multekrem eller krem og friske bær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!