ryddesuppe-tomat-suppe-egg-brod
GJESTEROMMET

Gjesteinnlegg: Sparetips som grønn medisin

I jakten på et rikt og lykkelig liv, våknet jeg en morgen og kjente meg helt grønn.

Nei da, det var ikke dagen derpå. Det var en helt vanlig ukedag. De siste månedene hadde jeg lagt om stilen totalt. Fra å handle i øst og shoppe i vest, hadde jeg nå innført innkjøpsstopp på klær, et totalitært #spisoppmaten-regime og en ny husregel som gikk som dette: «KAN-det-kjøpes-brukt-SKAL-det-kjøpes-brukt». Samtidig lagde jeg budsjett og førte regnskap og fulgte nysgjerrig med på hver eneste krone.

marie-olaussen-bestselger-debutant-spare-bok
Lykken er komplett når din aller første bok går rett til topps på bestselgerlista.

Jeg, som lenge hadde fått hverdagen til å gå rundt ved hjelp av kredittkortet, hadde i januar lagt om stilen. Jeg hadde bestemt meg for å kutte i forbruket, komme på rett kjøl og bli rik på et år. Nå var høsten kommet, og jeg hadde akkurat oppdaget at mitt spareprosjekt hadde fått en skikkelig bra bivirkning. Jeg hadde laget min egen lille grønne og helt utilsiktede revolusjon:

Matsvinnmetoden

Med kronisk dårlig ordenssans, hadde vi nok lokal rekord i matavfall. Stadig ble maten muggen og måtte kastes, fordi den hadde lagt seg bakerst i kjøleskapet, under boksen med mel eller i en skuff der det egentlig bare skulle stå kjeler. Etter hvert innførte jeg tretrinns-systemet Matsjekken mot matsvinn:

  1. Ta en inventarsjekk. Skriv opp alt du har i matskap og –skuffer. Sjekk kjøleskap og fryser.
  2. Planlegg neste ukes måltider ut fra det som finnes i huset.
  3. Skriv handleliste og hold deg til den.

Da dette var på plass, var matavfall nesten en saga blott. Nå kastet vi plutselig stort sett bare skrell, skinn og bein. Middagsporsjonene ble smartere beregnet, matrester ble med til lunsj dagen etter, en suppe i uken fikk unna slappe grønnsaker, pølsebiter og fløteskvetter.

Planleggingen hadde virkelig revolusjonert hvordan vi fikk brukt opp all maten vi kjøpte.

lykkelig-spare-penger-bli-gronnere-marie-olaussen
Lykkelig: Se så smart og glad man blir av å spare penger og bli grønnere!

Kjøpestopp

Samtidig var det praktisk talt kjøpestopp på klær til meg og utstyr til huset. Ungene fikk noe nytt, siden de vokser, men mye ble arvet og kjøpt brukt. Pengene vi sparte gikk til å nedbetale dustegjeld jeg hadde pådratt familien. Samtidig sparte vi til ferie. Jeg begynte å reparere ødelagte klær, stoppe og sy. Den gamle stoppesoppen til farmora mi var stadig i sving.

Den sommeren innførte jeg også kapselgarderobe, og fikk sortert, prioritert, gitt bort, solgt og pakket bort klær. Bare favorittene ble igjen. Inspirert av Lise Kristoffersen i Pengesnakk, hadde jeg plutselig en kleshverdag som ikke lengre fløt rundt på soveromsgulvet. En garderobe det tok fem minutter å pakke til ferien fra.

Samtidig fikk jeg stadig den gode varme følelsen av at jeg hadde det jeg trengte.

Jeg følte meg faktisk lykkeligere. Ikke fordi jeg vasset i penger nå, for det gjorde jeg jo virkelig ikke. Men fordi jeg hadde fått oversikt, jeg hadde kontroll. Nå som jeg ikke hele tiden var på jakt etter noe nytt, var jeg mer tilfreds med det jeg allerede hadde.

Sparetipsene roet ikke bare nerva. Det var blitt rene miljømedisinen.

marie-olaussen-stoppe-favoritt-jakke-kapsel-garderobe
Farmors stoppesopp tetter hull i budsjettet og redder favorittjakka mi! Og med kapselgarderobe er det gøy å kle på seg.

***

Marie Olaussen er forfatter av bøkene «Hvordan bli rik på et år» og «Jakten på tusenlappene – mine aller beste sparetips». Hun skriver mer om penger og sparing på Instagram som @hvordan_bli_rik, på Facebook og på www.marieolaussen.no.

hvordan-bli-rik-paa-et-aar-marie-olaussen

Hvis du vil ha flere sparetips kan du sjekke ut disse sakene: 

Slik investerer du i en grønnere fremtid!

15 tips som både sparer miljøet og budsjettet

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!