maria-huseby-green-house-barekraftig-hjem-gjenbruk-green-house
GJESTEROMMET

Gjesteinnlegg: Om å skape et bærekraftig hjem

maria-huseby-interior-green-house
Maria bor i leiligheten på Torshov med samboeren og to kaniner ??

For et halvt års-tid siden bestemte jeg meg for å gradvis omgjøre livet mitt og alt det innebærer til et mer bærekraftig, grønt og etisk et.

Et relativt omfattende og omveltende prosjekt. Jeg begynte å gå gjennom alle rommene i leiligheten. Jeg så meg rundt, så på alle tingene, ble oppgitt av alle tingene, og ikke minst: Jeg tenkte på hvor alle disse tingene egentlig kom fra. Hvor er de kjøpt? Hvordan er de produsert? Hvem har laget dem? I hvilket land?

Bad, kjøkken og klesskap er et kapittel for seg selv, men når det gjelder møblement og interiør oppdaget jeg ganske fort at det var vanskelig for meg å besvare spørsmålene. Stort sett alt leiligheten rommer kommer fra loppemarkeder, bruktbutikker, FINN eller andre former for gjenbruk.

soverom-maria-huseby-green-house-gjesteinnlegg

«Prosjekt bærekraftig»

Én ting er sofa, stoler, bord og lamper, men desto mer jeg gransket leiligheten og dens inventar, jo vanskeligere ble det for meg å finne ting som var kjøpt nytt i butikk. Til og med mesteparten av plantene våre er kjøpt brukt.

Oppglødd begynte jeg faktisk å telle, og ble fascinert over at jeg hadde et mer bærekraftig hjem enn jeg var klar over.

Jeg ble oppløftet av tanken på hvor enkelt det kunne være. Det jeg i dag gjør fullstendig bevisst og av prinsipp, har vært med meg lenger enn jeg visste.

et-barekraftig-hjem-gjenbruk-maria-huseby-green-house
Kjæresten min er glad i å gjøre om tingene vi kjøper. Den runde lampen ved senga var en gang en globus!

Det begynte som noe jeg gjorde fordi det var gøy og muligens litt som en konsekvens av konseptet «fattig student», hehe. Tingene vi har kjøpt nye kunne jeg telle på én hånd (en lampeskjerm og noen blomsterpotter).

Da jeg startet med mitt «prosjekt bærekraftig» var jeg forberedt på at det ville kreve innsats og ofre. Men det som stadig slår meg, er hvor lite det egentlig er av disse.

maria-huseby-green-house-barekraftig-hjem-gjenbruk-green-house

Et hjem i stadig utvikling

For snart fire år siden flyttet jeg sammen med min beste venn (som senere skulle bli min kjæreste), i en liten leilighet fra 1800-tallet på Torshov. Noe av det jeg husker best fra den første våren i leiligheten på Torshov, er hvordan vi hver helg – uten unntak– vandret til og fra Oslos barneskoler for å sikre oss de beste tingene fra loppemarkeder å innrede leiligheten med.

Å fylle en hel leilighet fra bunnen av var gøy. Noen dager kunne vi sette oss mål om å finne bord og stoler, men heller ende opp med lamper, brødformer og diskokule.

soverom-detalj-bedroom-gjenbruk-green-house-gjesteinnlegg

Slik utformet leiligheten seg sakte men sikkert ettersom hva vi fant. Det lå en spenning i å innrede en leilighet på denne måten. Det tok tid før vi fant en sofa vi likte eller riktig antall blomsterpotter. Veien til et komplett innredet hjem ble eklektisk og løsningsorientert, noe som preger stilen vår i dag.

Et stort pluss i prosessen har vært at kjæresten min er av den handy typen: Om vi ikke har funnet det bordet vi har ønsket oss, så har han laget det.

Dette har gitt oss mer rom til å leke, og denne lekenheten har vært essensiell. Det har vært inspirerende – også for besøkende – med en leilighet i stadig utvikling.

stue-secondhand-loppis-gjeste-innlegg-green-house
Det rosa «bildet» er et gammelt stoff jeg naturfarget rosa ved hjelp av avokado.

Bærekraftig trenger ikke bety begrensende

I dag føler vi oss ferdig-innredet. Vi har fått to små kaniner i hus og har behov for et mer praktisk og stabilt interiør. Mange har forestillingen om at bruktmarkedet kun rommer «retro» møbler. At det er vanskelig å følge trender eller å få akkurat det man vil ha om man kjøper brukt.

Disse mytene kan jeg avkrefte sporenstreks: Tvert i mot er min opplevelse at det er enklere å oppnå et gjennomgående personlig og spennende preg ved å innrede på denne måten.

Til tross for at det krever mer tålmodighet enn å kjøpe en sofa på Ikea, har man mindre behov for å bytte ut møblene når de først er i hus. Og skulle man være opptatt av trender, finnes det til en hver tid noen utålmodige som selger sine bomkjøp fra SS18 på Tise og FINN.

kaniner-maria-huseby-barekraftig-hjembarekraftig-hjem-green-house

***

Maria Huseby driver den inspirerende instagram-kontoen @hvaerdetteenkli (one to follow!) hvor hun deler bilder i lyset av interessene for interiør, kultur, estetikk og bærekraft. Hun funderer fortsatt på hva hun skal bli når hun blir stor.

Kommentarer (2)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!