GJESTEROMMET

Gjesteinnlegg: Passion for Ocean og glemte skatter om igjen

Jeg kan fortsatt erindre den litt emne lukten i loftsboden til bestemor og bestefar i Jacob Aals gate i Oslo: En salig miks av innestengt støv, gammelt spindelvev, ferdigleste bøker,  brukte klær, tekstiler og annet krimskrams.

Jeg må ha vært omtrent 12. Pappa, mamma, mine to yngre brødre og jeg hadde som vanlig tatt turen fra Nesoddlandet og inn til besteforeldrene på beste Majorstuen. Søndagsmiddagen var fortært da mamma slo hendene sammen og foreslo at vi skulle ta turen opp på loftet for å  sjekke ut klærne fra «da hun var ung».

– Vi har tatt vare på masse klær fra jeg var tenåring! De burde passe deg perfekt nå!

Etter å ha boltret meg i 60-og 70-talls-design i timevis hadde jeg funnet en hel haug med gamle skatter og nok en ny stil som skulle testes ut.

Et av antrekkene jeg minnes spesielt var kombinasjonen av en 60-talls gul og hvit polkadottet bikinitopp som jeg stylet med hvit helsetrøye over, denim-slengbukser og armyboots. Jeg husker jeg synes jeg så helt SMASHING ut!

Dessverre har jeg ikke klart å finne bilde av meg ikledd disse gevantene, men helsetrøya brukte jeg sist på Øya-festivalen, både i år og i fjor. Foto: Privat

Evig skattejakt

Dette første dypdykket blant mammas gamle skatter var soleklart starten på min fascinasjon for vintage, secondhand og – i voksen alder– slow fashion brands og design.

I tråd med dette sjekker jeg alltid merke- og vaskelappen for å finne ut hva merket heter og hva plagget er laget av.

Finnes det andre «fun facts»? For eksempel et navn eller initialer som indikerer hvem som eid plagget før? Hvor gammelt det er?

I over 10 år har jeg undret meg over Fr.Herzog. Hvem var hun? Topp kjøpt på markedet i Birkelunden i 2006.

Jeg syntes det var og er skikkelig stas å kunne bruke mammas gamle favoritter. Plaggene som mante fram hennes glemte minner, reiser og opplevelser.

Jeg husker hun fortalte om den hvite, kreppaktige skjorta med budskapet «Come with me» i grønt, som hun hadde kjøpt på skoletur til London som 16-åring. Skjorta ble en favoritt i mine tenår og ligger nå sirlig innpakket i «nostalgiboksen» – i påvente av å bli en del av et redesign-prosjekt eller gå i arv.

Historien bak klærne

Garderoben min har gjennom årene fått følge av flere skatter fra flotte mennesker i livet mitt; familie, venner og kolleger.

Jeg bærer dem med ekstra kjærlighet og stolthet. Affeksjonsverdien gjør dem ekstra verdifulle.

Dersom jeg handler nye klær, finner jeg økt verdi i å vite mer om historien bak plagget. Det er jo som om det ligger små historier og hemmeligheter i alle sømrommene. Mellom sikksakken på glidelåsen. Bak trykknappene. Innunder merkelappen.

silkeskjerf-paljett-oredobber-gave-vintage
Silkeskjerfet og klipsøredobbene var en gave fra Paris!

For 10 år siden tok jeg min første fem måneders time-out fra shopping, og dro på jentetur til Paris. Jeg stod og siklet over skatter jeg ikke kunne ta med hjem i kofferten, men har man shoppestans så har man shoppestans.

Gjensynsgleden var dermed sykt stor da jeg pakket opp 30-års-presangen fra den ene venninnen jeg reiste med: Hun hadde nemlig sett hva jeg siklet mest på og klart å snikkjøpe dem til meg! Så her sitter jeg 10 år etter med gavene som fortsatt er flittig i bruk, og bærer nå på enda flere flotte minner.

Karoline Hestnes i bestemors blomstrete bluse. Foto: Gitte Paulsbo

Hvorfor #sjekklappen #forhavet?

Jeg sjekker også lappen fordi jeg er nysgjerrig på og opptatt av å vite hvilket land plagget har blitt produsert i og hva det er laget av.

Etter at jeg begynte å jobbe i mote-og tekstilindustrien i 2005, har jeg blitt stadig mer opptatt av å sjekke lappen. Jeg vil være sikker på at jeg kan bære klærne med så ren samvittighet som mulig.

Det er ingen hemmelighet at denne industrien er en av de mest utnyttende i verden, både når det kommer til hvordan mennesker og Moder Jord blir behandlet.

Karoline Hestnes

Det er også grunnen til at jeg i 2017 begynte å jobbe med og for Action For Ocean og Passion For Ocean.

Førstkommende lørdag, 24. august, er det for fjerde gang duket for Passion For Ocean-festivalen i Oslo. Følg med på Facebook- eventet for fullt program for hele festivalen og #SjekkLappen Campen.

I år finner du The Fashion Archives-markedet på SALT, mens du ved og på VIPPA finner #SjekkLappen Campen, handlegaten og hovedscenen. På sistnevnte finner forbrukerpraten ved Jenny Skavlan og Fashion For Ocean Runway-showet sted.

Fra FASHION FOR OCEAN-visningen i 2017 og 2018. Showstart i år er 16.30!
Foto: Veronica Von Clemme

Psst!  På #SjekkLappen Campen kan vi røpe at det blant annet blir «The Act of Mending»-workshop med tekstilkunster Eline fra @Relove_Forever og meet-up med re-designdronningene Ingrid Bergtun Syr & Ingrid Vik Lysne.

Passion for Ocean-festivalen og alle aktiviteter er gratis for både små & store.

Foto: Veronica Von Clemme

MINE BESTE «FASHION FOR OCEAN»-TIPS:

  1. #Ta en timeout fra Fast Fashion!

Bestem deg for å ikke kjøpe noe nytt over en viss tidsperiode, gjerne minst tre måneder. Slik får du god oversikt over det du allerede har og hva du virkelig «trenger».

Kanskje kan du heller leie en fet jakke fra Fjong, som kan freshe opp garderoben din i en periode før du lar den leies ut videre?

Har du gamle favoritter som har blitt liggende, er det også lurt å sette av en fast dag i kalenderen til å fikse selv eller benytte deg av tjenestene til for eksempel Repairable.no.

Backstage på FASHION FOR OCEAN. Kun gjenbruksklær du kan kjøpe eller leie.
Foto: Veronica Von Clemme
  1. #SjekkLappen. A.L.L.T.I.D.

Innarbeid deg vanen med å ta en titt på både merke-og vaskelappen før du handler klær og kosmetikk. Sjekker du lappen før du tar klesvasken, kan du også sortere etter tekstiltype og vaske syntetiske tekstiler i en egen vaskepose.

Jeg har alltid synes at det er spennende å sjekke lappene inni klærne. Jeg liker også å gjette om følelsen jeg får når jeg kjenner på plagget, stemmer overens med hvilket tekstil det er laget av.

Saken er at du så godt som aldri kan stole 100%  på «håndfølelsen», selv om du er tekstilekspert!

Derfor er det fort gjort å la seg lure til å tro at et syntetisk tekstil er bomull hvis det føles som bomull. Uansett hvor behagelig det kjennes ut, er det fortsatt et «plast-plagg» som ofte mister eller forandrer passform etter en runde i vaskemaskinen, og avgir flere hundre tusen plastfibre i vask.

  1. Spar! Spar! Spar!

Kan du justere din egen ressursbruk? Hva med å  kjøpe refill eller etterspørre refiller til dine favoritt-vaskemidler eller kosmetikk-produkter? Kan du skippe produkter med plast-emballasje eller gasspatroner der det finnes andre alternativer?

TAVAHA! Sjampobarene til LUSH Cosmetics er helt uten emballasje og inneholder ikke stoffer som skader havet. Foto: Gitte Paulsbo

Eksempelvis har jeg i flere år kun brukt shampoo-baren fra LUSH og helt sluttet å bruke shaving-gel og hårstyling-produkter med gassflaske. Dermed har jeg allerede «spart» Moder Jord for en liten haug med både plast og gasspatroner som i løpet av et livsløp fort blir unødvendig store mengder!

  1. Har du husket å rydde skyen din?

Har du tenkt på hvor mye energi de digitale skyene bruker på å lagre alt mulig for oss? Lagrer du kanskje unødvendig mye i din sky? Ta en tørn og slett datafiler og bilder som du ikke trenger. Da føles det gjerne ut som du har ryddet litt i topplokket etterpå, også.

  1. Ta 5 for Hvalen hvor enn du er og så ofte du kan!

Alt som ender på bakken ender til slutt opp i havet, så plukk opp så mye du kan på din vei eller når du står og venter på bussen = KarmaYoga!

Psst! I år er det første gang Passion for Ocean-festialen også arrangeres i Bergen og i Trondheim. Velkommen til folkefest og festival #forhavet!

Kom innom #SjekkLappen-campen på festivalen? Der kan du få vite mer om Fashion Revolution.

***

Karoline Hestnes vokste opp ved havet på Nesodden og er mer enn gjennomsnittlig opptatt av rent miljø og rettferdighet. Hun har bred erfaring fra motebransjen som moteredaktør, stylist, faglærer og medgründer av slow fashion-merket Abareness og gi-tilbake-til-Nepal-prosjektet #CoolKidsNeedCleanWater. Karoline er også en av damene bak The Fashion Archives Oslo, et av Norges største vintage- og secondhand-markeder.

Her kan du lese mer om Passion for Ocean-festivalen og #sjekklappen-kampanjen. Del gjerne din egen oppfordring med hashtaggen #sjekklappen på Instagram!

På Instagram kan du følge Karolines grønne prosjekter via følgende kontoer: @FashRevNorway @actionforocean @abarenessfashion @abarenesskaroline @thefashionarchivesoslo

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!