mette-nygard-havre-spis-opp-maten-matredding-green-house-croppet
GJESTEROMMET

Gjesteinnlegg: Kult å bli en matredder!

mette-nygard-havre-spis-opp-maten-matredding-green-house
Matredder Mette Nygård Havre sjekker alltid den nedprisede disken i butikken. Det reduserer matsvinnet og gir mer penger igjen i lommeboken. Vinn-vinn! Foto: Christin Eide

Hvorfor kaster folk halve middagen i avfallet? Jeg var sjokkert der jeg stod med hvit kjeledress og vernemaske i fjeset.

Jeg plukket gjennom avfallet til folk. For å se hva de kastet. Det jeg fant sjokkerte meg. Ja, det forandret livet mitt. Jeg sluttet i en trygg og god jobb og startet for meg selv for å bli en matredder.

Dette skjedde høsten 2017. Jeg jobbet som kommunikasjonssjef i renovasjonsselskapet BIR AS. Jeg hadde jobbet der i flere år og elsket egentlig jobben min. Men jeg kjente at nå var det nok av å sitte i møter, nok av å diskutere.

Jeg måtte ut for å vise folk hva jeg opplevde på min arbeidsplass.

Det var på tide at husholdningene fikk en realitetsbeskrivelse på hvordan det står til på matavfallsfronten. Mange sier at de er blitt flinkere til å spise opp maten, men avfallet viser dessverre noe annet.

christin-eide-matredding-spis-opp-maten-restegryte-fisk
I boken lærer du hvordan du kan utnytte råvarene best mulig. Denne kraftsuppen smaker himmelsk! Foto: Christin Eide

En tredjedel av all maten som produseres i verden i dag kastes. Matsvinn utgjør åtte prosent av de globale klimagassutslippene.

Bare i Norge kaster vi mat som kunne mettet 800 000 sultne mager.

Jeg startet derfor folkebevegelsen «Spis opp maten». Jeg var ikke klar over at etter bare litt over ett år så ville den bli min heltidsjobb.

Stort informasjonsbehov

Jeg begynte med å lage profil i sosiale medier. Først Facebook, deretter Instagram. Det var overveldende å oppleve informasjonsbehovet som var der ute.

Kan jeg drikke melk etter dato uten å bli syk? Hva kan jeg gjøre med en slapp gulrot? Se hvor flink jeg har vært som har vært på butikken og reddet mat! Ja, for her har det skjedd en fantastisk endring de siste årene.

Før var det pinlig å kjøpe nedpriset mat. «Tenk om naboen ser meg og tror at jeg har dårlig råd…» Nå er det slik at vi går i kassen for å betale og håper at naboen ser at vi har reddet masse nedpriset mat. «Yes, se på meg! Jeg er en ekte matredder!» Det er så herlig!

spis-opp-maten-lynkurs-i-matredding-gyldendal-gjesteinnlegg
Boken «Spis opp maten» lanseres i disse dager. Her gir Mette og barna Oskar og Matilde deg et lynkurs i matredding og mange gode oppskrifter. Foto: Christin Eide

I sosiale medier får jeg tilsendt masse motiverende bilder. Som fra Dagfinn som sendte meg bilde av en halvspist middagstallerken (han spiste opp, altså!) Han skrev: «Hos oss var ikke restemat noe populært, så jeg døpte det om til pappamat kun for pappa. Da ville alle smake!» Så enkelt og så genialt.

La det gå sport i det!

Mange har nok vokst opp med at de ikke får gå fra bordet før maten er spist opp. Men jeg tror ikke jeg klarer å skape endring om jeg kommuniserer budskapet med pekefinger. Vi må gjøre det gøy å spise opp maten, gøy å være en matredder. Derfor er det fint om vi klarer å la det gå sport i det.

Klarer du å redde den slappe salaten? (Putt den i isbad og den kvikner til igjen!) Eller klarer du å trylle om gårsdagens fisk og poteter til plukkfisk? Prøv; det gir en utrolig god følelse.

Dessuten. Tenk på at hver og en av oss i snitt kaster 42,6 kg spisbar mat i året. Vi har forpliktet oss til FNs bærekraftsmål om at det skal halveres innen 2030. Det burde være en selvfølge at vi alle bidrar til det.

For er du ikke enig at vi må ha litt mer respekt for maten?

I «Spis opp maten» lærer Mette Nygård Havre oss hvordan vi kan handle litt mer miljøvennlig. Foto: Christin Eide

Tenk på bonden som har brukt timesvis på å dyrke frem grønnsakene. Det er klart vi skal ha respekt både for dem som lager maten og for at alle kan få den maten de trenger. Blir du en matredder så sparer du både miljø og lommebok. En familie i Bergen sparte hele 30 000 kroner i fjor på å kjøpe nedpriset mat.

Bruk sansene aktivt

Det er så mange gode argumenter for å være en matredder. Sett i gang og bruk sansene, innfør restetorsdag. Kvitt deg med datoskrekken og ta med deg middagsrestene til lunsj dagen etter. Jeg lover deg, du vil få det bedre med deg selv også.

Hos oss er barna stolte matreddere. De er med og tar ansvar. Det er viktig, for det er de som er fremtidens forbrukere.

Men det nytter ikke å bare lære opp den oppvoksende garde. Vi må endre holdninger hos oss som allerede er voksne.

Trenger du noen gode tips for å komme i gang, ny motivasjon eller gode restematoppskrifter? Da kan du sjekke ut boken min «Spis opp maten» som lanseres 28. februar. Den gir deg et lynkurs i matredding. Jeg tror du vil bli overrasket over hvor gøy det er å redde mat når du først går i gang.

spis-opp-maten-mette-nygard-havre-matredding
Vil du ha oppskriften på sunne hulkenlapper? Da må du sjekke ut @spisoppmaten på Instagram! Foto: Christin Eide

***

Mette Nygård Havre leder folkebevegelsen «Spis opp maten» og selskapet Grønne verdier. Hun reiser land og strand rundt og holder foredrag om bærekraft og matredding. I februar gir hun ut boken «Spis opp maten». Den gir deg et lynkurs i matredding og lærer deg å spare både miljø og lommebok. Følg matredderen på FacebookInstagram; @spisoppmaten og blogg www.spisoppmaten.no

***

PS: Leste du artikkelen jeg skrev om boken «Kunsten å ikke kaste mat»? Eller Mia Frogner fra Green Bonanza sitt gjesteinnlegg om samme tema?

Gjesteinnlegg: Kast mindre mat!

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!