irina-lee-shoppingfri-foto-jannik-abel
GJESTEROMMET

Gjesteinnlegg: Gi deg selv fri i 2017!

For fem år siden ga jeg meg selv en gave som endret livet mitt for alltid.

Å være stappmett av julemat, og samtidig føle seg tom. Eller å savne noe, selv om man har alt. Har du noen gang hatt den følelsen? Hvis denne julen har gitt deg enda mer av alt du ikke trenger, foreslår jeg at du leser videre.

I 2011 føltes julefeiringen som en parodi. Desember hadde vært som et langt shoppingmaraton – et kappløp mot tiden for å rekke innkjøp av gaver, antrekk, julekort og mat. Da julaften var unnagjort, sank jeg sammen. Lettet og utslitt. Det som liksom skulle være gledens og takknemlighetens høytid, innfridde ikke lenger forventningene.

Julaften fortonet seg i stedet som utakknemlighetens utstillingsvindu, der de fremmøtte forsøkte å fylle et bunnløst hull med materielle ting. Å se familiens yngste rive papiret av de dyre presangene, i et stadig økende tempo, var nesten flaut. Det enorme berget av gaver gjorde dem rastløse og tomme i blikket.

irina-lee-finse-mountains-ski
I desember dro Irina til Finse sammen med en venninne for å få ro til å skrive på neste bokprosjekt. Foto: Privat.

Fratatt forventning

Var det sånn at barn var lykkeligere i gamle dager, da de fikk færre ting? Sannheten var at mine egne knapt visste hva et ønske var. Alle deres behov, fra skøyter til syskrin, ble innfridd før de hadde rukket å kjenne på et savn.

Ved å alltid være i forkant hadde jeg tatt fra dem muligheten til å oppleve forventning – og gleden av å få et ønske oppfylt.

Da kalenderen bikket januar 2012, var nyttårssalget i gang. Jeg fortsatte det vanvittige innkjøpsraidet jeg hadde påbegynt i desember. Det var stadig nye kupp som kunne gjøres, det ville være idioti å ikke slå til nå. Sånn tenkte jeg.

Helt til en kveld jeg var ute med to gode venninner, Ida og Charlotte. Ida hadde bestemt seg for at 2012 skulle være handlefritt. Hun skulle ikke kjøpe en eneste ting. «Hæh?! Er det mulig?», var min første reaksjon.

Idet jeg lot ideen synke inn, skjønte jeg at dette var min sjanse til å gjøre en endring. Til å gi meg selv fri fra det endeløse jaget. Kanskje kunne jeg samtidig bli et bedre forbilde for døtrene mine. Dessuten ville jeg spare noen tusenlapper, hvis jeg kuttet ut alle former for innkjøp.

irina-lee-portrett-jannik-abel
Irina har aldri vært mer happy enn da hun shoppet mindre enn noensinne. Foto: Jannik Abel.

Et år uten shopping

Før kvelden var over, hadde jeg tatt Ida og Charlotte i hånden. Vi ble enige om å ha shoppestopp i hele 2012. For min del ble det opptakten til ikke bare ett, men to år med shoppingfri. Det første året kjøpte jeg (nesten) ingenting – verken til meg selv, boligen eller barna mine. Et unntak var gaver til jul og bursdag. Det andre året gjaldt kjøpestoppen kun meg selv; da hadde jentene mine vokst såpass mye at de trengte litt påfyll.

Det hører med til historien at jeg ikke klarte å gjennomføre prosjektet feilfritt. Jeg gikk på noen smeller. Særlig var salget av ullklær på tampen av sesongen for fristende til at jeg klarte å stå i mot. Til tross for sprekkene, markerte 2012 et vendepunkt i mitt liv som konsument.

Aldri hadde jeg kjøpt så lite. Og aldri hadde jeg vært så happy!

irina-lee-party
Irina fylte 40 i mars, med gode venner på et utested i Oslo.

I 2013 skrev jeg boken Shoppingfri, som skildrer min vei fra frustrert forbruker til et tilfreds medmenneske. I boken dykker jeg ned i konsumsamfunnets mørkeste avkroker. Hvordan vårt ubegrensede forbruk er i ferd med å ta livet av vår begrensede klode. Vi trenger faktisk tre jordkloder hvis alle i verden skal ha samme forbruk som oss i Norge.

Boken utløste en stor debatt, og fikk bred omtale i en rekke medier.

Slik gjør du det!

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre en endring. Og det blir lettere hvis du allierer deg med noen. Si til en venninne eller meld tilbake til meg at du vil ha en shoppefri start på 2017. Lag dine egne regler for din kjøpestopp og sett i gang.

I første omgang kan du kanskje prøve noen uker eller en måned – eller forplikte deg til et helt år. Jeg tror du er klar for en forandring. Tør du ta utfordringen?

Trolig vil du, som meg, oppdage at du faktisk ikke trenger noen ting. At du allerede har alt du trenger, og kan ta en pause fra butikkene med god samvittighet.

Det du risikerer, er å endre dine forestillinger om hva som gjør deg lykkelig.

Gi deg selv en ny opplevelse i 2017. Ta shoppingfri –  til glede for deg selv, lommeboken og miljøet. Lykke til!

irina-lee-hjemmekontor
Hjemmekontor FTW: Irina stortrives med å jobbe hjemmefra.

PS: Hvis du ønsker påfyll av inspirasjon, gode råd og motivasjon underveis, kan du gjerne melde deg på mitt nyhetsbrev.

* * *

Irina Lee er frilansjournalist, forfatter og forlegger. Les mer her og sjekk ut bloggen hennes – eller følg prosjektet på Facebook.

 

Kommentarer (1)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!