nesodden-oslo-utsikt-green-house-by-anja-stang
SOVEROMMET

Dette synes dere om Green House!

Det var både skummelt og gøy å lage min første survey – og ikke minst, å høste svarene! Jeg er så glad for at dere tok dere tid til å bidra.

Sånt kan jo være det mest irriterende i verden, spesielt når det tar lengre tid enn man blir forespeilet. Derfor var jeg bevisst på at den måtte være kort og konsis, og bare kreve to minutter.

nesodden-oslo-utsikt-green-house-by-anja-stang
Oslo sett fra vårt eget grønne hus på Nesodden ??

Det var jo eksperiment å ha de fleste punktene i fritekst, men jeg ville ikke putte ord i munnen på dere – verken når det gjaldt ros eller ris. Men selv da jeg ba om ris, fikk jeg mest ros. Slik jeg har jeg følt det helt siden lanseringen for ett år siden. Takk for all støtten!

Mat eller mote?

Det er ingen tvil om at det er ren mat de fleste av dere vil lese mer om – hele 68% krysset av for det valget! Andreplassen går til grønnere mote med 56%. Samtidig er mote feltet dere strides mest om – kategorien fikk også flest kommentarer fra dere som ikke er interessert i det.

Mote er faget mitt og noe av det jeg kan aller mest om, derfor vil jeg fortsette å skrive jevnlig om det. Men jeg lover å også fylle alle de syv andre rommene godt fremover!

lindex-aw17-anja-stang-christoffer-krook
Bakgrunnen min fra motebransjen er en del av «pakka». Foto: Christoffer Krook

Bærekraftig interiør går hakk i hæl med mote, med 55%. Deretter følger green living med barn (47%), naturlig skjønnhet (47%), personlige innlegg (37%) og slow travel (36%).

Grønn ros og litt ris

Jeg ble naturlig nok varm om hjerterota da en sa at Green House er verdens åttende under! Bare for å oppdage at lillesøsteren min hadde skrevet det, haha. (Elsker deg også, søs!)

Dette er noe av det dere liker best med Green House (you know who you are):

Liker entusiasmen i innleggene! Det gjør meg glad og inspirert.

Forener estetikk, bærekraft og etikk.

Har en «flytende» stemning i seg. Delikat og vakkert.

Originale innlegg som motiverer til handling, og til å prøve å leve litt mer miljøvennlig.

At å være bærekraftig portretteres som å være kul.

For det ER jo det?! Flere av de kuleste folkene jeg kjenner (men ikke alle), er opptatt av miljø og prøver å gjøre en forskjell.

nina-jensen-wwf-kjell-ruben-strom
Nina Jensen fra WWF er et av de mest inspirerende menneskene jeg kjenner. Foto: Kjell Ruben Strøm.

Så var det risen, da. Jeg stålsatte meg for kritikk, men synes dere var veldig snille! Her er noen av innspillene:

Det kan bli litt mye mote og Osloblogg.

Hvis det blir for mye barn. Ikke så spennende, synes jeg.

Komboen med resirkulering, miljøfokus og fashion krasjer for meg. 

Jeg skriver om fashion fordi det er der jeg «kommer fra», og fordi det er lov å både være interessert i estetikk og ville skåne miljøet. Basen min er på Nesodden rett utenfor Oslo, så hovedstaden blir et naturlig fokuspunkt. Jeg vil gjerne dekke mer fra resten av landet og utlandet, men der kommer dilemmaet med (fly)reising inn.

meiying-ng-unsplash-birds-sky-green-house
Fri som fuglen! Foto: Meiying Ng/Unsplash

Fight or flight?

En kommenterte at jeg flyr for å se på bærekraftige ting, noe jeg må understreke at jeg ikke pleier. Det skjedde én gang, da jeg ble invitert til lanseringen av hårserien Biolage Raw i Stockholm. Etter mange blakke måneder med hard jobbing for å lansere Green House, var det fristende å takke ja til min første tur som «greenfluencer».

Reisen resulterte i en guide til Söder og et intervju med jentene bak det grønne nettmagasinet Make It Last. Resultatet kan du lese her. Å dra var et valg jeg står inne for, og jeg kan ikke love at det aldri vil skje igjen.

lisa-corneliusson-emma-elwin-cafe-nizza
Lisa Corneliusson og Emma Elwin driver det fine nettmagasinet Make It Last.

Apropos flyreiser, her er et utdrag av et sterkt ønske for Green House fremover:

Bærekraftig reise er utrolig viktig å ha fokus på; lykken ligger ikke på en strand i Thailand. Hvorfor er kortreist = mindre status enn å være miljøversting ved å fly? For min del synes jeg det burde bli slutt på «wow» når vi hører om andres lange flyreiser. Vi sier jo ikke wow når noen sier de aldri resirkulerer, spiser kjøtt til alle måltider, shopper seg fra gård og grunn. Setter min lit til at du kan skrive slik at leserne blir motivert til å kutte ut flyreiser. Tog burde bli sykt trendy. Heia!!! 

Takk for en super utfordring; jeg er helt enig. Jeg elsker å ta tog, og gjør det så ofte jeg kan. Drømmer om å en gang oppleve den Transsibirske jernbane!

Samtidig er jeg ikke klar for å slutte helt å fly. Mamma ville blitt veldig lei seg hvis vi aldri mer besøker henne i Frankrike. Det utvider horisonten, for store og små, å se nye verdensdeler. Og selv om det går altfor sakte, vil det skje mye med flytransport fremover.

Fornybar energi og (pels)politikk

For å sitere Nina Jensen: «Det er ikke nødvendigvis et mål i seg selv å begrense flyreisene, men å redusere utslippene. Jobbe frem hurtigtog eller fly som kan gå på bærekraftig energi.»

pexels-railway-trees-leaves-green-house-by-anja-stang
Tog er den ultimate slow travel! Foto: Josh Neon / Unsplash

Dét betyr selvsagt ikke at ikke hver og en av oss har et ansvar for å begrense flyreisingen, både i jobb og privat. Tvert i mot! Men hele ansvaret kan ikke ligge der.

Dere vil ha mer reise, vegetarmat, grønne klesmerker, interiør og gode, grønne leverandører. En av dere ønsker seg mer politisk engasjement. Jeg har tatt et bevisst valg om å styre litt unna politikk – fordi jeg vil inspirere fremfor å moralisere:

Green House skal være et grønt fristed, fritt for tilsetningsstoffer og tunge debatter. Det ligger også et alvor her, men målet er at et besøk skal gi deg inspirasjon og håp.

I blant glimter aktivisten i meg likevel til – som da jeg spurte om vi kunne snakke om pels. For det er også plass til en liten rebell innenfor disse grønne veggene. Nyt helgen til vi skrives igjen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!