ada-martini-strom-panda-escada-vintage-sustainable-style
GARDEROBEN, KONTORET

Den grønne rollemodellen

I fjor sommer tok den norske toppmodellen Ada Martini Strøm en banebrytende beslutning: Hun vil bare jobbe med mer miljøvennlige merker.

Ada regnet med at hun ville få færre jobber, men har kun fått positiv oppmerksomhet for sitt uttalte fokus på bærekraft. Via spareappen Spiff jobber hun også for mindre forbruk utenfor kameralinsas rekkevidde.

Fortell litt om deg selv! Hvem er du og hva gjør du?

Jeg heter Ada og kommer fra Oslo, men har de siste 10 årene reist rundt og jobbet i hele verden som modell, blant annet i New York, Paris, Tokyo, Milano, London og Oslo. Jeg har også vært med å utvikle den norske spareappen Spiff, som gjør det enkelt, morsom og sosialt å spare penger. Jeg har en liten hund som heter Panda. I fjor bestemte jeg meg for å sette bærekraft først, og gjør nå kun oppdrag som modell for kunder som prioriterer bærekraft. Jeg elsker å lære av andre, og å formidle dette videre så godt jeg kan!

foto-ole-martin-halvorsen-sweater-and-pants-bite-studios
Ada Martini i ullgenser og bukse fra bærekraftige Bite Studios. Foto: Ole Martin Halvorsen

Så flott! Hvordan ser en dag i livet ditt ut? 

Før Covid var jeg mye på farten, enten på vei fra en jobb til en annen, eller gatelangs på vei fra casting til casting i en storby. Jeg har alltid hatt med meg laptopen, så jeg kan bruke ventetid og pauser på sett eller mellom møter til å jobbe med Spiff. På fotoshoots har jeg som regel alltid med meg en hjemmelaget smoothie med granola og bær som tilbehør. Også lille Panda da, ham har jeg som regel alltid i ryggsekken!

En dag i mitt liv før Covid inneholdt også alltid en tur innom et pilatesstudio. Pilates har både vært en viktig treningsform og meditativ pause i hverdagen. Jeg elsker det! Nå om dagen er det ikke mye farting, men jeg har fremdeles Panda i ryggsekken. Det blir mye tid foran skjerm, men heldigvis også mye natur.

Det beste med å roe ned reisingen har vært å finne tilbake til skigleden og naturen.

ada-martini-panda-dog-backpack-ski
Med Panda i ryggsekken!

Hva betyr «bærekraft» for deg?

For meg symboliserer ordet “bærekraft” en trygg fremtid for alle. For meg har bærekraft gått fra å være noe jeg vet er viktig, men ikke tar så mye innover meg, til å bli en stor del av hverdagen min. Ikke bare i form av å ta gode valg for planeten, men også for meg selv. Er jeg for eksempel mer offline, mindre utsatt for påvirkning fra annonser og har mer tid i naturen, har jeg det som regel bedre med meg selv, samtidig som jeg bruker og kjøper mindre ting. Dette er ikke bare mer bærekraftig for min egen del, men også som forbruker i samfunnet.

Hva fikk deg til å ta beslutningen om å bare jobbe med grønnere merkevarer?

Det var en lang prosess, som startet med å kjenne på kroppen hvordan kleskolleksjoner bare ble større og større over tid, samtidig som kvaliteten gikk ned. Så begynte jeg å lære mer om blant annet moteindustrien sin påvirkning på planeten og brudd på menneskerettigheter i produksjonen. Gjennom Spiff møtte jeg mange inspirerende mennesker som opplevde en stor selvtillitsboost ved å ta et steg tilbake og revurdere måten de bruker penger på. Med Covid ble jeg, som resten av verden, sittende mye inne og lese.

Det ble så tydelig at jeg var del av en industri som har gjort stor skade over mange år.

Da samfunnet åpnet opp igjen, og jeg fikk tilbud om å jobbe for et par fast fashion-selskaper, var det noe inni meg som sa stopp. Jeg bestemte meg for å bruke plattformen og modellkarrieren min til å heller lære mer, og til å dele mine oppdagelser på veien.

Veldig inspirerende! Hvilke kriterier bruker du for å vurdere hvilke jobber du skal takke ja til?

Jeg har utviklet en sjekkliste, som kunder må svare på før jeg eventuelt bekrefter jobben. Den tar for seg merkets «mission», produksjon, materialer, forbedringer og transparens. Her er sjekklista og litt info i bildeteksten.

ada-martini-custom-made-top-by-leftover-material-poppy-willow-studio
Ada i en spesiallaget topp av restestoff fra Poppy Willow Studio. Foto: Privat

Hvorfor er det så viktig at vi tar grep for klimaet nå?

Vi har dårlig tid, og jo raskere vi kan komme i gang, jo bedre.

Hva synes du er lettest ved å leve mer miljøvennlig?

Det motiverer meg at jeg får det bedre med meg selv når jeg er mer bevisst! Og at jeg møter så mange som føler det samme. Også er det veldig kult å se hvor fort man kan få til å endre vaner når man har riktig motivasjon.

Hva synes du er mest utfordrende med å leve mer miljøvennlig?

Det kan være overveldende å fordype seg i et tema med mange store spørsmål og utfordringer som venter på løsninger. Men igjen, det gjør det jo mer motiverende å fortsette å snakke med de rundt seg for å lære mer. Det er også utfordrende i praksis å leve miljøvennlig når det stilles så få krav til åpenhet i næringskjeder. Noe kan se fint ut på overflaten, men graver du litt dypere kan du fort finne informasjon som gjør at du skulle ønske du hadde droppet et produkt tidligere. Uten åpenhet er det utfordrende å vite hva som er gode valg.

Hvilket råd ville du gi til en som ønsker å leve grønnere?

Start med noe så enkelt som å se dokumentarer på Netflix. Tenk så over dine egne vaner og se hva du kan endre for å leve mer bærekraftig, og for å ha det bedre selv. Det er mange ting vi tror vi trenger for å være lykkelige som kan droppes. Også finnes det masse kule podcaster og bøker som kan inspirere, i tillegg til en del spennende profiler på Instagram. Mer informasjon og kunnskap motiverer i alle fall meg!

Også må man huske at “perfect is the enemy of good”; dette er starten på en stor omstilling, så ikke vær for streng med deg selv!

Og én ting til: Meld deg inn i en organisasjon, for eksempel Greenpeace eller Framtiden i våre hender, og bruk det ekstra minuttet du har innimellom til å signere underskriftskampanjer.

Hva har 2020 lært deg?

At vi må ta vare på hverandre og planeten vår. At vi kan få til en endring når vi må, også kollektivt som samfunn. Det har også lært meg at naturen gir meg god energi, og at jeg som en sosial person trenger folk rundt meg for å ha det best mulig.

ada-martini-modell-baerekraft-miljo-spareappen-spiff

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!