hummus-kantareller-ovnstekte-tomater-aicha-bouhlou-den-gronne-maten
KJØKKENET

Den grønne maten: Det beste av mange verdener

forside-den-gronne-maten-aicha-bouhlou

For meg er mat kjærlighet, samhørighet og glede. Jeg er verken vegetarianer eller veganer. Jeg spiser ikke grønnsaker fordi jeg må, MEN jeg elsker grønnsaker.»

Slik lyder begynnelsen på baksideteksten til «Den Grønne Maten» av Aicha Bouhlou. Undertittelen «Mat for alle som bryr seg om god smak, egen helse og miljøet» kan ikke misforstås.

Aicha er født i Marokko og bor i Bergen. Der lager den tidligere galleristen den deiligste, mest fargerike mat med norske, tilgjengelige råvarer, inspirert av barndomsminnene fra Midtøsten.

bete-salat-granateple-aicha-bouhlou
Betesalat med rødløk og granateple ?

«Jeg husker gleden og tryggheten jeg følte da jeg som barn allerede utenfor inngangsdøren kjente den umiskjennelige duften av min mors couscous. Deilig lukt av koriander, kanel og safran fylte det lille kjøkkenet og halve gaten», skriver Aicha i forordet.

Grønnsakselsker med oomph!

Basisen i maten er som den hun vokste opp med, med vekt på vegetarmat med innslag av melk og egg, forteller Aicha:

Grønnsakene er alltid i sentrum. Jeg liker å spise mat med farger og bruker sesongens råvarer.»

Den selverklærte grønnsakselskeren blander det beste av flere verdener, med inspirasjon fra både indisk, marokkansk og asiatisk matlaging. Gjengangere er farger, smaksrikdom og overkommelighet; Aicha lover at alle rettene i boken er enkle å lage.

hummus-kantareller-ovnstekte-tomater-aicha-bouhlou-den-gronne-maten
Det beste av to verdener: Hummus med kantareller! Foto: Aicha Bouhlou

Boken er nylig utgitt på Gyldendal Forlag, og er et supert gavetips til matelskere av alle slag. Jeg har allerede prøvd meg på en av Aichas oppskrifter; ovnsstekte auberginer med yoghurt- og tahinidipp. Her er den:

 • 2 auberginer
 • havsalt
 • litt finhakket hvitløk
 • extra virgin olivenolje

Yoghurt- og tahinidipp

 • 2 ss tahini (pasta av sesamfrø)
 • 2 ss sitronsaft
 • 1 1/2 dl gresk yoghurt
 • 1 hvitløksfedd, finhakket
 • salt og pepper
 • 1/2 rødløk, hakket
 • 1/2 granateple, kjerner av
 • 1 ss hakket persille
 • noen dråper granateplemelasse eller balsamicosirup (kan sløyfes)
bakte-auberginer-tahini-dip-granateple-aicha-bouhlou-green-house-anja-stang
Sånn så det ut da jeg lagde Aichas bakte auberginer med tahinidipp og granateple!

Forvarm ovnen til 200 grader. Skjær auberginene i to og riss inn kryss med kniv i snittflatene. Dryss over salt og hakket hvitløk. Legg aubergineskivene i en ildfast form og hell over olivenolje. Stek i ovnene i ca 30 minutter.

Rør sammen tahini og sitronsaft. Tilsett yoghurt og hvitløk og smak til med salt og pepper. Er blandingen veldig tykk, tilsetter du et par spiseskjeer vann.

Øs dippen over auberginene og dryss over rødløk, granateplekjerner og persille (jeg droppet det siste). Avslutt eventuelt med noen dråper granateplemelasse eller balsamicosirup.

Du finner flere deilige oppskrifter på Aichas Mat, og altså et vell i den fine, fargesprakende boken. Vel bekomme!

ovnstekt-rødkål-asiatisk-dressing-aicha-bouhlou
Ovnsstekt rødkål med asiatisk dressing. Foto: Aicha Bouhlou

Kommentarer (2)

 1. Denne boken har jeg lengtet etter, uten helt å vite det selv! Husker ike helt hvor jeg så reklame for den men jeg skjønte med en gang at dette er en kokebok jeg trenger. Den kommer i postkassa imorgen, gleder meg til å lage en fargerik og deilig helgemiddag 🙂

  1. Så gøy, Sara! Ja, den har en fargerik og eksotisk vri som skiller seg ut i jungelen av grønne kokebøker, og alt jeg har laget fra den har smakt helt fantastisk 😀 Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!