gronnsaker-vegansk-mat-plantebasert-veganerutfordringen-green-house
KJØKKENET

Blir du med på Veganerutfordringen?

Hvis du ønsker det, er et splitter nytt år en ypperlig mulighet til å innføre nye vaner. Gjøre noen små eller store tweaks – i matveien, jobben eller livet generelt. 

Har du vurdert å forandre litt på kostholdet i 2019? Jeg har lenge hatt lyst til å spise mer vegansk, og vegetarmat er noe av det beste jeg får servert. På kafeer og restauranter bestiller jeg plantebasert mat når jeg kan, og vi har flere vegetardager i heimen i løpet av en uke.

Rett før jul tok foreningen Anima – mot dyremishandling kontakt og lurte på om jeg ville bli med på Veganerutfordringen. Den begynner 12. januar og er 22 dagers starthjelp for å spise grønnere.

Deltakerne (det er selvsagt gratis) får daglig inspirasjon, informasjon og oppskrifter, tilgang til ernæringseksperter og sin egen mentor.

kattunge-cuteness-overload-veganerutfordringen-plantebasert-mat
Cuteness overload! Anima jobber for at dyr skal ha det godt. Foto: Pexels

Hadde de spurt for tre måneder siden, ville jeg ikke nølt med å si ja (kors på halsen!). Jeg har egentlig lengtet etter et påskudd til å gå «all in». Til tross for at jeg bor sammen med tre menn i assorterte størrelser som jevnlig spiser kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter.

Men så fikk jeg altså vite at jeg har cøliaki, og med det utgår veganske options som grovt brød, bulgur, couscous og byggryn. Dessuten inneholder de fleste vegetarburgere gluten. Snufs.

Veganer light i 22 dager

Heldigvis har det gått bedre enn jeg trodde å leve glutenfritt hittil, med unntak av barnebursdager og noen fjellstuer i Gausdal. Det krever stadig mindre energi, selv om jeg naturlig nok har færre retter å velge blant når jeg spiser ute.

Det kjipeste er fortsatt å være «den vanskelige gjesten» hjemme hos folk, og dét blir dessverre ikke lettere hvis jeg også utbasunerer at jeg nå kun spiser plantebasert. En ting om gangen, liksom. Og med færre muligheter på menyen må jeg sikre at jeg faktisk får noe å spise!

Derfor tar jeg en lightversjon av utfordringen: Minst ett måltid per dag skal være vegansk. Helst flere. Gjerne alle.

vegan-chili-beans-bonner-green-house
Chili sin carne er fantastisk godt, vegansk og glutenfritt! Oppskriften min finner du her.

De fleste vet at de bør spise grønnere av hensyn til helse, miljø og dyrevelferd. Faktisk er å redusere kjøtt og meieriprodukter den mest effektive måten å begrense den enkeltes klimaavtrykk på, i følge en omfattende studie utført av Oxford University. Ved å dyrke korn og grønnsaker i stedet for å holde dyr, kan CO₂-utslippene fra landbruket reduseres med hele 50 prosent.

Derimot lurer mange på hvordan de skal gå frem, og er redde for at overgangen til veganisme blir for stor. Da er det kanskje bedre å følge Gunhild Stordalens metode; å spise mest mulig plantebasert – med hederlige unntak.

Veganerutfordringen er en verktøykasse som hjelper oss å komme i gang med å spise mer miljøvennlig. Som gir informasjon, inspirasjon, støtte og veiledning.

Den internasjonale kampanjen drives i Norge av Anima. Med seg på laget har de helsepersonell for plantebasert kosthold, Mari Hult fra Vegetarbloggen, ambassadør Shabana Rehman og store deler av det norske vegetar- og veganmiljøet.

oslo-raw-kake-glutenfri-vegansk-green-house
Hvem sier at du bare må spise salat under Veganerutfordringen?!

Hey ho, let’s go!

Hva sier dere; skal vi prøve? Jeg har allerede registrert meg og venter i skrivende stund på å få utdelt en mentor. Og hvem vet – kanskje noen av oppskriftene klarer å overbevise min mer animalsk anlagte familie?

I Danmark har rundt 30 000 tatt Veganerutfordringen, og i Finland er antallet deltakere nå over 50 000. Da utfordringen kom til Norge i fjor, var det 4000 deltakere. Siden veganisme og grønt kosthold blir stadig mer populært og tilgjengelig, ligger det an til å bli mange flere i år. De fleste sier at de vil fortsette å spise grønnere etter de 22 dagene.

Årets første utfordring starter allerede førstkommende lørdag. Hvis du ikke rekker det, kommer det en ny sjanse neste måned.

Prøv, da vel? Det er ingen skam å snu eller å lage dine egne regler, slik jeg planlegger. Lykke til!

fiken-delt-tallerken-frukt-vegansk-mat-veganerutfordringen

FYI: Selv om det var Anima som tok initiativet, har jeg ikke mottatt noen betaling for å omtale utfordringen. Derfor har jeg heller ikke merket artikkelen som reklame. 

Kommentarer (2)

  1. Fantastisk 😀
    Selv er jeg vegetarianer, men har ikke fått med meg denne utfordringen dessverre. Men jeg hadde et mål om å kutte ned på inntaket av melk og melkeprodukter, så det er bedre enn ingenting hvert fall 🙂

    1. Så bra at du allerede er vegetarianer, Iselin! Det er siste frist for å melde seg på i dag (sjekk påmeldingssiden og Facebook-gruppen med samme navn asap – kanskje den fortsatt er åpen?), ellers kommer det en ny sjanse neste måned : ) Alltid 22 dager av gangen, men tanken er at flest mulig blir inspirert til å fortsette de nye vanene. Skulle det være for sent å melde seg på nå og du er motivert, kan du jo kjøre ditt eget løp parallelt? Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!