anja-stang-awan-kimono-raa-skincare-naturlig-hudpleie
GARDEROBEN, STUEN

5 hacks som gjør livet litt grønnere og gladere

Det er så mange lavterskel grep som gjør både livet og samvittigheten bedre. Mange gjør du sikkert allerede, men jeg håper du kan finne minst én ny favoritt her.

I det siste har det vært mye fokus på indre bærekraft her inne. Fordi det henger så tett sammen med «klassisk» bærekraft, altså miljøvern, og aller mest: Fordi det er så undervurdert. Fortell meg gjerne om du vil ha mer!

Men dermed har altså de mer typiske bærekraftstipsene kommet litt i skyggen i det siste, og de er jo fortsatt like viktige. Så her er kommer fem gode grep jeg har tatt og fortsetter å ta for et bedre liv og en renere planet:

1. Velg fornybar energi

Vinteren har bydd på ville strømpriser, og mitt lille, grønne hjem er selvsagt intet unntak. Min strømleverandør Agva Kraft er fortsatt helt på bunnen av prislisten (såvidt jeg vet),  samtidig som de leverer 100% fornybar energi. Tibber er et godt alternativ, med en lur app som måler variasjonene på strømprisene gjennom dagen.

sol-vann-glitter-vakkert-otovo-nabostrom-green-house
Sol på vann. Finnes det noe vakrere?

Selv om oljebransjen plutselig fikk et lite oppsving i forbindelse med krigen i Ukraina, er det heldigvis bred enighet om at fornybar energi er veien fremover for verden – ikke minst for å bli uavhengige av Russland.

Hadde det ikke vært for olje og gass, hadde ikke Putin kunnet finansiere angrepet på Ukraina. Food for thought?

2. Kjøp mindre og bedre, og mest brukt

Det sparer deg for så mye tid og penger. Tenk på all energien du slipper å bruke på å browse (nett)butikker! Vilt befriende. Og bonusen: Når du først unner deg noe skikkelig fint, er det med bedre samvittighet.

En shoppestopp er for øvrig en genial måte å roe ned autopiloten i hodet på. Under min, som varte i to år, vente jeg meg til å unngå de fleste butikker. Den vanen har vedvart etter at stoppen offisielt er over, og jeg kjøper fortsatt minst mulig nytt.

Her skriver jeg mer om shoppestoppen, og deler fem gode tips til deg som vil prøve.

anja-stang-ecogaze-ullgenser-aiayu-silkeskjort-personlig-stil
Håndstrikket genser i llamaull fra Ayayu og skjørt i råsilke fra Carven Foto: Anja Ka

3. Velg rene naturmaterialer

De puster, holder seg fine i årevis, trenger lite stell og er biologisk nedbrytbare. What’s not to love? Siden jeg ikke er veganer bruker jeg både ull og silke siden begge har helt uovertrufne egenskaper. Skinn kjøper jeg derimot kun secondhand når det er mulig, og det er stort sett mulig.

Vil du unngå animalske fibre, er det mange miljøvennlige tekstiler å velge mellom: Hamp, lin, Tencel og økologisk bomull.

Den siste bør brukes med måte siden den bruker veldig mye vann, men økologisk er likevel et mye bedre alternativ til konvensjonell bomull, som i tillegg benytter kjemiske sprøytemidler og andre skadelige kjemikalier.

harris-tweed-aurora-verksted-studio-re
Jakke i Harris Tweed fra Studio Aurora. Foto: Camilla Reinfjell

Leste du det informative og inspirerende gjesteinnlegget til kunnskapsrike Anne Cecilie Rinde, sjefdesigneren til Vera & William? Du kan også ta en titt på de vakre plaggene til det norske designmerket i Greenhouse’ egen nettbutikk.

4. Spis regnbuen!

Jeg er pescetarianer med et plantebasert kosthold. Det innebærer at jeg spiser 70-80% veganske råvarer som grønnsaker, bønner, linser og tofu, og 20-30% sjømat (vill og miljømerket) og meieriprodukter (ost og yoghurt). Jeg er ikke klar til å kutte ut verken sjømat eller ost, men spiser stadig mindre av det.

Balansegangen føles riktig for meg, og jeg koser meg med fargerik, ren og økologisk mat så ofte som mulig.

Heldigvis blir også utvalget av plantebasert, næringsrik mat stadig bedre. Jeg spiser lite kjøtterstatninger siden jeg prøver å unngå ultraprosessert mat, og kjøper bare matvarer der jeg vet hva ingrediensene betyr. Favorittmerkene mine er VegMe (særlig Pulled Marinert), Naturli’ (burgerne!) og Liv Laga-serien til Hoff (crispy burgere som ikke smaker kjøtt, men planter).

Andre go-to-favoritter er Coops «yoghurt» lagete av kokos og vegetarskinken deres, som selv mine ellers kjøttelskende barn har blitt avhengige av.

matbaren-renaa-bakte-regnbue-gulrotter-tagine-vegetar-mat
Bakte gulrøtter med grønnkål og masse digg på Matbaren Renaa i Stavanger. Foto: Anja Stang

5. Bytt til sjampobars

Eller dropp sjampo helt – hvis du tør! Selv har jeg ikke turt å teste «no-poo»-trenden, siden jeg ikke orker den omdiskuterte overgangsfasen der håret ser ut som det er innsatt med olje.

Sjampobars, derimot, er alt annet enn skummelt, og det finnes så mange som funker. Jeg snakker litt om det i denne artikkelen i Melk & Honning, og deler også noen av mine favoritter her. Hittil har jeg blant annet testet sjampobars fra LUSH, C Soaps og Indo Naturals, og vært fornøyd med alle.

Sjampobars er geniale på reise, og når de er brukt opp fordufter de rett og slett! Ganske magisk.

kroppsskrubb-sjampobar-kroppssaape-indo-naturals-favoritter-greenhouse-eco
Sjampobars og kroppssåpe fra Indo Naturals. Foto: Anja Stang

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!